Quantcast

Győzelem

Kim Kardashian fizette az afgán focista lányokat menekítő repülőt

Kim Kardashian fizette az afgán focista lányokat menekítő repülőt
© Horacio Villalobos / Getty Images

Kémek, filantrópok és egy zsidó szervezet is részt vett a különleges akcióban.

Az egész világ értesült az elmúlt hónapokban az afgán labdarúgó nők és lányok hazájukból való kimenekítéséről - úgy tűnik, a végéhez ért a különleges történet egyik fejezete.

Sokan közülük ugyanis egy bérelt repülővel megérkeztek az Egyesült Királyságba. Ahogy a BBC fogalmaz, "ez egy rendkívüli mentőakció csúcspontja, amely a tálibok hatalomátvétele után kezdődött".

A kimenekített futball-utánpótlás válogatott több mint 30 játékosa (akik 13 és 19 év közöttiek) érkezett Londonba, a családtagjaikkal együtt összesen mintegy 130 ember.

A költséges akcióban valószínűtlenül sokan vettek részt, a muszlim sportolóktól kezdve a kémeken és filantrópokon át egy haszid rabbiig.

A BBC szerint a repülőjáratot egy zsidó segélyszervezet bérelte, és az amerikai sztár, Kim Kardashian fizette az út teljes egészét.

"Ez egy teljesített küldetés" - mondta Khalida Popal, az afgán női válogatott korábbi menedzsere, aki koordinálta a megmentésüket. "Annyira boldog vagyok, és annyira büszke ezekre a lányokra. Trauma érte őket. Olyan sok mindenen mentek keresztül, és sikerült erősnek maradniuk. Most új életet kezdhetnek, és fellélegezhetnek a szabadságban."

Moshe Margaretten rabbi, a Tzedek Egyesület nevű zsidó szervezet elnöke és alapítója megkönnyebbült. "Holokauszt-túlélők fiaként és unokájaként tudom, hogy igazlelkű nem zsidó emberek segítettek megmenteni rengeteg zsidót. A szívem mélyén tudom, hogy ma nekünk is ott kell lennünk mások mellett a szükség idején, amikor az életük is veszélyben van" - nyilatkozta.

Az akció egyik támogatója a Leeds United futballklub elnöke, Andrea Radrizzani volt, ő tette közzé az alábbi fotót.

A BBC cikke szerint rendkívül komoly szervezőmunka állt a többhetes akció megszervezésében, a vízumoktól a logisztikáig. Mint most kiderült, Kim Kardashian a SKIMS nevű cégén keresztül fedezte a költségeket.

Miután leszállt a bérelt charter Stansted repülőtérén, a következő 10 napot karanténban kell tölteniük a lányoknak.

"Elértük az első célunkat" - mondta Khalida Popal a BBC-nek. "A következő cél az, hogy a futballszervezetekkel együttműködve segítsük őket abban, hogy új karriert kezdjenek a labdarúgásban".

"Nagyon sok ember vett részt ebben az akcióban" - mondta Popal. "Ez volt a legnehezebb dolog, amit életemben csináltam."

(Nyitóképünkön egy másik afgán sportolókból álló, szintén Európába menekített csapat látható)