Quantcast

Rekord

Csúcsteljesítmény: egyedül repülte körbe a Földet a 19 éves tinédzser

Csúcsteljesítmény: egyedül repülte körbe a Földet a 19 éves tinédzser
© KURT DESPLENTER / BELGA MAG / Belga via AFP

Zara Rutherford minden idők legfiatalabb női pilótája, aki egyedül teljesítette a világ körüli légi utat.

Csütörtökön, helyi idő szerint nem sokkal 13 óra után landolt a belga Flandria városának repülőterén a 19 éves Zara Rutherford. Igen hosszú út állt mögötte: a 19 éves fiatal lány egyedül repülte körbe a Földet, összesen 52 ezer kilométert utazott, és közben öt kontinens 31 országát érintette. Teljesítményével történelmet írt: ő lett a legfiatalabb női pilóta, aki egymaga teljesítette a világ körüli utat repülőn. „Még nem igazán tudtam feldolgozni. Ez egyszerűen őrület” – mondta az őt váró riportereknek a The Guardian beszámolója szerint.

A lány szülei maguk is pilóták, így Zara már kiskorában megismerkedett a repüléssel, 14 évesen pilótaképesítést szerzett, és saját bevallása szerint mindig is arról álmodozott, hogy egyszer körberepüli a Földet. Végül tavaly augusztus 18-án indult útnak kétüléses repülőgépével Belgiumból, majd az Egyesült Királyságon, Grönlandon, az amerikai kontinensen, Oroszországon, Délkelet-Ázsián, Indián, a Közel-Keleten és Egyiptomon keresztül tért vissza Európa légterébe.

Két hónappal tovább tartott az út

A lány nappal, tiszta látási viszonyok között tudott haladni, és az útja során minden lehetséges időjárási körülménnyel meg kellett küzdenie, a sivatagi ködtől kezdve a hózivatarokon át az erdőtüzek okozta szmogig. Zara elmondása szerint a hosszú út legnehezebb része a Szibéria feletti rész volt, a rendkívüli hideg miatt – ahol a földön mínusz 35 fokot mértek akkoriban, egyben ezt tartotta a legemlékezetesebb szakasznak is. Egy oroszországi hóvihar miatt egy hétre a földön ragadt, és több váratlan esemény is lassította, így a tervezett három hónapos menetidő végül közel 5 hónaposra sikerült.

A rendkívüli utazás után Zara azt tervezi, hogy villamosmérnöki szakon kezdi meg tanulmányait, és reméli, hogy egyszer űrhajós válhat belőle. „Gyerekkoromban nem igazán láttam sok női pilótát vagy női informatikust. Ezt a két szenvedélyem, és elkeserítő, amikor nincs senki, akivel azonosulni tudnál, aki ezek közül bármelyik dolgot is csinálná” – mondta, hozzátéve, reméli, hogy más lányoknak őt látva megjön majd a kedve a repüléshez.