Quantcast

LMBTQI+

Azonos nemű párral is házasodhatnak a holland királyi család tagjai

Azonos nemű párral is házasodhatnak a holland királyi család tagjai
© REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP

A holland miniszterelnök egy korábban megjelent, téves információt cáfolt meg.

A holland királyi család tagjai akár azonos nemű partnerükkel is házasságot köthetnek anélkül, hogy az a trónról való kötelező lemondással járna – jelentette ki Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke. A vezető a korábban az Amalia – De Plicht Roept (Amália – Szólít a kötelesség) című könyvben megjelent információkat és következtetéseket cáfolta meg válaszában.

A könyv azt állítja, hogy a régi törvények látszólag kizárják annak lehetőségét, hogy egy azonos nemű királyi pár trónra léphessen Hollandiában, noha az országban 2001 óta legális a meleg párok házassága.

Szerelem vs. trón

A holland miniszterelnök a parlamentnek írt levelében kiemelte, azóta, hogy egyik elődje legutóbb a kétezres években foglalkozott a kérdéssel, az idők megváltoztak. „A kormány úgy véli, hogy a trónörökös egy azonos nemű személlyel is házasságot köthet. A kabinet semmi okát nem látja annak, hogy a királynak vagy a trónörökösnek le kellene mondania pusztán azért, mert azonos nemű partnerrel szeretne házasságot kötni.” Ugyanakkor igaz, hogy a királyi házasságok esetében a parlament előzetes jóváhagyására van szükség, és korábban volt már arra példa, hogy a királyi ház tagjai azért mondtak le a trónról, mert nem tűnt valószínűnek, hogy megkapják a parlament áldását a frigyükre.

A szóban forgó kötet Amália hercegnőről, Willem-Alexander király 17 éves örököséről szól, akinek a magánéletéről keveset tudni. Év elején úgy döntött, hogy nem fogadja el az évi 1,6 millió eurós juttatást, amelyre 18 éves korától lenne jogosult, mert „kényelmetlenül érezné magát” tőle.

Forrás: The Guardian