Quantcast

Coconut girls

Újra hódít a 2000-es évek trendje

© Streetstyleshooters/Getty Images

Nem a legújabb amerikai popegyüttesről van szó, és nem is K-popról. A 2000-es évek szörfös divatja megújult formában tér vissza, és éltre hívta a coconut girl trendet.

A Pinterest és az Instagram nem hazudik, már ami a hashtageket illeti: a #coconutgirl keresésre már több mint 19.000 találatot kínálnak a képmegosztó felületek. Ezzel párhuzamosan a Prequelben és az ahhoz hasonló képszerkesztő programokban is előtérbe kerültek azok a filterek, amelyek a lehető leghűbben idézik meg a 90-es évek képi világát, a VHS kazetták kicsit szemcsés képminőségét vagy éppen az Indie Kid vibráló színeit – ez utóbbihoz már külön kategóriát is találhatunk az előre gyártott filterek között.

A jelenség lányok egy új generációját termelte ki, akik nem egyszerűen az ezredfordulósok vagy a Z generáció tagjai. Bár valóban ez utóbbiak körében népszerű a trend, ennél egy fokkal tovább mutat, és egy nagyon sajátos stílussal áll összefüggésben. A 2000-es évek iránti nosztalgiával átitatott fiatalokat csak kókuszlányok (coconut girls) néven emlegetik.

 

Hawaii ing, kagylós ékszer, platformcipő

Néhány évvel ezelőtt még gyanakodva méregettük a nem túl távoli múltunkat, és sosem gondoltuk volna, hogy a hawaii minta, a szörfkultúra által inspirált motívumok, a kagylóból fűzött ékszerek, a gyöngyös nyakláncok, a horgolt cuccok és a platform szandálok túlélik a 2000-es évek elejét. Legszívesebben le is tagadtuk volna, hogy valaha ilyeneket hordtunk. A kókuszlányok számára azonban a nosztalgia igazi kincs. A trend persze nem szigorúan genderhez kötött, ám a stílus képviselői között nagyobb arányban találni nőket, akik a 2000-es években még a serdülőkor alsó határát sem közelítették meg. Előfordul, hogy olyanok nosztalgiáznak, akik még meg sem születtek a trend első virágzásakor.

Ugyanakkor tudjuk, hogy a történelem mindig ismétli önmagát. Az ezredfordulós generáció a 80-as évek iránt érzett nosztalgiát, az X generációnál pedig ugyanez történt a 60-70-es évekkel, annak ellenére is, hogy jóformán nem is éltek még a hőn áhított időszakban. A sor tehát most a Z generáción van.

Honnan származik a trend?

A Fashion Magazine szerint a stílust olyan tévéműsorok inspirálták, mint az Aquamarine (2006) vagy a H2O: Egy vízcsepp elég (2006-2010), amelyeket vízparton forgattak. A gyakran használt hibiszkusz motívum (ami Hawaii nemzeti virága) és a „coconut” szó is trópusi hatásról árulkodik, ezt fontos kiemelni és elismerni, hogy a hawaii vagy a karib kultúra átvétele ne minősüljön kultúralopásnak.

A „coconut girl” a 2021-es nyár legnépszerűbb mikrotrendjének számít – valószínűleg nem marad velünk sokáig, a mikrotrendek jellemzője ugyanis, hogy míg a meghatározóbb irányzatok tipikusan háromtól hét évig is kitartanak, ezek néhány hónap alatt kimennek a divatból.

De egyáltalán hogyan találtak rá erre az irányzatra? Mi robbantotta fel az érdeklődést a közösségi médiában? A hírességek körében már régóta hódít a coconut girl trend: a Kardashian család tagjait mindennap láthatjuk ilyesmikben az Instagramon, ahogy Jennifer Lopezt, a Hadid nővéreket és más közkedvelt celebeket is. Ennek nyomán az üzleteket is újra megfertőzte a stílus, ami visszarepít minket azokba az időkbe, amikor az első szerelmi csalódás után összetört szívvel, teli torokból énekeltük, hogy „Hit me baby one more time!”

A pandémia utáni világ

A pandémia utáni világot egyértelműen az optimizmus uralja. Nagyon jellegzetes viselkedésminták fedezhetők fel a társadalomban, a pozitív inspirációk keresésétől kezdve a vidámabb színű ruhák vásárlásán át a stílusunk teljes átalakításáig. Mintha új személyiségre vágynánk ennyi sötétség után. És hogy mit jelent ez számokban? „A coconut girl trenddel kapcsolatos keresések harminchatszorosukra nőttek az elmúlt évben a Z generációs felhasználók között, márpedig ők azok, akik a legtöbb új felhasználónkat adják” – nyilatkozta a Pinterest szóvivője.

Hogyan néz ki egy coconut girl?

Nem számít, hogy húszéves vagy és először fedezed fel ezt a különleges trendet, esetleg negyven, és a tinédzserkori bohém énedet akarod leporolni, a gardróbodban érdemes helyet szorítani a hibiszkusznak, a csillámpornak és a gyöngyből készült kiegészítőknek.

Csillámtetoválás

Gyerekkorunk csillogó tetoválásai újra feltűntek az Instagramon is.

Hibiszkuszminta

A virág, ami tipikusan a szörfkultúra része, megjelenik a felsőkön, a crop topokon és a nyakban megkötős felsőkön is.

Gyöngyös nyakláncok

A gyöngyből fűzött láncok is reneszánszukat élik, a fast fashion márkák kínálatában is megjelentek a gyöngyös karkötők, bokaláncok, telefonos díszek. Kézzel is készítheted őket, mint a régi szép időkben!

Hawaii miniruha

A hibiszkuszvirág a nyári ruhákon is visszaköszön.

Halászsapka

Nem véletlen, hogy minden üzlet kínálatában megtalálható. Valahol mélyen mindenkiben rejtőzik egy coconut girl, aki csak arra vár, hogy táncolhasson a tűző napon, a kalapjában.

Halter felső

A halter, azaz nyakba kötős felsők abszolút kedvencek a keresések szerint. A leginkább a horgolt verziók mennek most.

Bikini

Csak semmi úszódressz, kivágott egyrészes, magas derekú bugyi vagy párnázott melltartó. A kókuszlányok a legklasszikusabb és leghagyományosabb bikinifazont választják – egy kis csavarral. A háromszöget fejjel lefelé fordítják, ami így kerek nyakkivágást eredményez.

Platform szandál

Először a Spice Girls, majd 2000 körül a Quicksilver, a Reef és más szörfmárkák hozták divatba, amikor piacra dobták parafa talpú platform szandáljaikat. Most, 20 évvel később ezek is visszatérnek.

Horgolt mánia

Bármilyen formában, kézzel gyártva vagy készen beszerezve jöhetnek a horgolt ruhadarabok, kiegészítők.

Haj és smink, kókuszlány módra

A coconut girl stílus feltárta előttünk a színek világának kapuját. Először is, rengeteg csillámporral fogunk találkozni: a csillámtetkók mellett a szépségápolás terén is előtérbe kerülnek a ragyogó, csillogó, irizáló árnyalatok.

Mosolygós arcokkal, jin-jang jelekkel vagy ufo-képpel díszített, neon színű körmök – mindegyik óriási trend ezen a nyáron, akárcsak a százszorszépes minta vagy a pszichedelikus hibiszkuszvirággal felturbózott francia manikűr.

A kókuszlányok ezenkívül extra hosszú hajat hordanak a legegyszerűbb szörfös stílusban, csak semmi kifinomultság, minden vad és természetes. Platinaszőke hajukat a tiszta és természetesebb kaliforniai szőkére cserélik, és apró fonatokat, copfokat viselnek benne. Kiegészítők közül jöhetnek a kendők és a kalapok.

Sminkben a „napsütötte” hatásra törekednek egy kis szempillaspirállal és harapnivaló ajkakkal. Vastag szemöldök, fekete szempillaspirál, pirosító az arccsonton, hidratált orr és ajkak.

Forrás: Elle