Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TRENDELŐREJELZÉS

8 dekor trend, ami uralni fogja az otthonunk 2023-ban

2023. január 05.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés trend Dekoráció dekor előrejelzés lakber
8 dekor trend, ami uralni fogja az otthonunk 2023-ban
© Getty Images

Fenntarthatóság, természet és hagyomány. Csak néhány trend, amik idén formálják otthonunk.


Ugyan túl vagyunk a koronavírus hullámain, de benne az energiaválság kellősközepén. Az otthonunk mára egyszerre munkahely, menedék és  wellness központ. Legalábbis megpróbáljuk átalakítani ezekké, hogy felvegyük a világ diktálta új ritmust. Ezek fényében 2023-ban, 8 trend hatványozottan alakítja majd belső tereink stílusát 

1. Üdv újra meleg, semleges tónusok

Míg a 2010-es években főleg a hűvösebb, szürkésebb árnyalatok uralták a lakberendezési piacot és a falainkat is, 2020-as években a 90-es évekhez hasonlóan, egyre népszerűbbek a meleg, bézses színek. Ezek az árnyalatok ugyanis visszatükrözik az otthon melege iránti egyértelmű vágyunkat.

2. Nyers felületek, anyagok uralma

Megfigyelhető, hogy a dizájnerek egyre több ihletet merítenek a természetből, az emberek pedig egyre inkább vágynak arra, hogy a természet kicsit az otthonukba is beköltözzön. Ennek hatására idén nagyon trendik lesznek a nagy, természetes anyagú felületek, mint a mozgalmas márvány, vagy egyedi erezetű fa. A lényeg, hogy a természetes anyag tulajdonságai minél inkább érvényesüljenek egy enteriőrben.

3. Elengedhetetlen fenntarthatóság

Mondhatni örökzöld téma a fenntarthatóság, hiszen sajnos a klímaváltozás hatásai egyre inkább érzékelhetőek. Otthonunk kialakításánál sem lehet már félresöpörni a környezetbarát megoldásokat, zöld alternatívákat és a tervezők, bútorgyártók is igyekeznek ökotudatosabb termékeket piacra dobni. Jól mutatja, hogy a problémát egyre jobban érzékelik az emberek, hogy a Google adatai szerint drasztikusan nőtt az “esővíz gyűjtés” vagy a “szárazságtűrő kert” kifejezésekre a keresési szám az elmúlt pár évben.

4. Maximalizmus max fokon

A minimalista stílus ellentétéként született meg az elmúlt években a maximalista stílus, ami a színek, formák, felületek réteges elrendezésével alkot izgalmas tereket. Ez a trend idén max fokozatra kapcsol, az egyedi, műalkotás-szerű bútorokkal kiegészülve, amik a maximalista terekben érvényesülhetnek a leginkább.

5. Zöld hangsúly

faltól, a padlóburkolatokig, a kárpitokon és textileken keresztül, a zöld megkerülhetetlenül a belső tereink hangsúlyos színe lesz. A smaragd, az erdő, de a moha zöldek is jó döntésnek bizonyulhatnak idén.

6. Kézműves dizájn

A fenntarthatósággal karöltve egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a belső terek dizájnjában a helyi, kézműves alkotások akár texturált burkolatok formájában, akár kézzel festett kiegészítőkben. Nagy szerepet kapnak a papírmasé bútorok, lámpák is, amik könnyen előállíthatóak, mégis nagyon egyediek. 

7. Átlátszó kiegészítők

Ahogy a belső tereink kihasználtsága és okos elrendezése egyre fontosabb, úgy nyerik el létjogosultságokat az átlátszó bútorok, amik ott is vannak, meg nem is. Funkciójukban tökéletesen megállják a helyüket, a teret mégis szellősebbé, világosabbá teszik jelenlétükkel. Egyes trendelőrejelzések szerint az üvegtégla is reneszánszát élheti idén.

8. A régmúlt öröksége

Megfigyelhető, hogy egyre nagyobb igény van a vintage, örökölt bútorok, kiegészítők újrakeretezésére napjainkban ugyanis a jelen generáció felismerte a múlt értékeit. Hogy ezek a régi darabok új köntöst kapjanak persze kell ráfordítás, akár kárpitcsere, átfestés, de egész iparág épül manapság a felújítási munkákra is, tehát csak akarni kell.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves