Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

PÉNZ

Elszálltak a rezsi árak: így spórolj stílusosan

2022. október 02.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

otthon tél számla rezsi spórolás fűtés
Elszálltak a rezsi árak: így spórolj stílusosan
© Shutterstock

Ez a tél különösen cudarnak igérkezik és nem feltétlenül a hideg miatt. 


A drasztikusan megemelt rezsi díjak, újragondoltatják velünk fogyasztási szokásaink és vásárlási döntéseink is. Hála a modern technológiának és emberi leleményességnek, vannak olyan eszközök, berendezések, amik segítenek a spórololásban.

A varázs lámpa

Azt már nem is kell manapság hangsúlyozni, hogy a hagyományos izzólámpánál a LED villanykörték mennyivel energiahatékonyabbak és tartósabbak. De a LED-esek közül az okos villanykörték még jobban csökkenthetik az áramfogyasztásunk, mivel dimmelhetőek vagyis egyszerűen csökkenthető és növelhető a fényerejük egy applikáción keresztül, illetve távolról is irányíthatóak, időzíthetőek. Így könnyen ellenőrizhetjük akár a munkahelyünkről, hogy mennyi lámpa maradt égve otthon. Ja és ami még fontosabb: olyan színűre állítjuk be, amilyenre csak szeretnénk!

Vége az energiavámpíroknak! 

Vagyis a TV, a Wifi, a számítógép, stb… folytonos áramfelhasználásának! Sokan nem tudják, hogy ezek a berendezések akkor is pörgetik az áramórát, ha nincsenek bekapcsolva, csak bedugva. Az okos konnektorok ezt a hibát küszöbölik ki azzal, hogy észlelik mikor vannak tényleges használatban és ha nincsenek, leválasztják őket az áramforrásról. Így nem kell folyton nekünk hajolgatni a kihúzásuk miatt és nem is kell mindig emlékeztetnünk magunkat.

Öko csap

Ezen a nyáron ráébredhettünk, hogy a víz még Magyarországon sem egy kifogyhatatlan forrás és nem szabad pazarolnunk. Fontos, olyan szokásokat is magunkévá tennünk, mint a zuhanyzás korábbi befejezése, vagy a fogmosás közben a csap elzárása, de egy öko perlátor felszerelése a csapra akár a vízfogyasztás 70 %-át megspórolhatja nekünk. Egy ilyen könnyen felszerelhető kis kiegészítő nem tesz mást, mint a kiáramló víz mozgási energiáját felhasználva levegővel dúsítja fel a vizet. Így egy mosogatáskor, a hagyományos 13 liter helyett percenként csupán 2 - 6 liter víz folyik át a csapon.

A pénztárcád legjobb barátja

Alapszabály, hogy a legtöbbet a fűtésen úgy tudunk spórolni, ha okosan időzítjük a felfűtési időszakokat és így nem használjuk a drága gázt, ha nincs szükségünk rá. Ezt a ciklikusságot egy okos termosztát megoldja helyettünk, sőt, van olyan eszköz, amit elég egy hétig használni és megtanulva a szokásainkat, napirendünk, később magától szabályozza az otthonunk hőmérsékletét a radiátorok és a légkondi irányításával. Így akár 12%-ot spórolhatunk a fűtésen és 15 %-ot a hűtésen.

Fűtés a falon

Ha nem bíznád magad a télen a gázellátásra, de egy szabadon álló hősugárzót nem látnál szívesen a nappalitokban, egy infra fűtőpanel a falon megoldást jelenthet.  Letisztult dizájnja még dekoratív elemként is megállja a helyét, de a plafonra is lehet szerelni, hogy ne legyen szem előtt.  Olcsó, energiahatékony és szép is.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves