Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

INTERIOR DESIGN

5 szőnyeg, amit mindig mellőzz a lakberendezők szerint

2023. július 09.

3 perc olvasás

Kovács Gréta

SZŐNYEG lakberendezés lakberendezők interior design lakberendezési trükk carpet
5 szőnyeg, amit mindig mellőzz a lakberendezők szerint
© Shutterstock

Rengeteg mesés szőnyeg létezik, vannak azonban olyan színű, mintájú és megjelenésű darabok is, melyektől jobb, ha távol maradsz a lakberendezők szerint! 


Az otthonunkban elhelyezett szőnyegek stílustól, színtől és formától függően karakteres megjelenést kölcsönözhetnek a kedvenc tereinknek. Van amelyik optikai térnövelő hatással bír, más a teret színezi be kellemes árnyalatokkal, de olyan szőnyegek is léteznek, melyeket főként csak praktikai szempontból tartunk. Bármilyen célt is használjanak az otthonodban lévő szőnyegek, van pár olyan darab, amitől a lakberendezők óva intenek, mert semmilyen formában nem mutatnak jól, sőt, nem is praktikusak!

Következzenek most azok a szőnyegek, amiket jobb mellőzni az otthonunkban! 

1. FEHÉR SZÍNŰ SHAGGY SZŐNYEGEK

Finom, dekoratív megjelenést nyújtanak a tereinknek a hosszú, puha szálakból szőtt shaggy szőnyegek, tisztítani és tisztán tartani őket azonban nagyon nehéz feladat, főleg, ha a kiválasztott darab világos színű, esetleg fehér. Bármilyen ételmorzsát kész küldetés belőle kivarázsolni, a folyékony, színes foltokról nem is beszélve. A fehéren ezen kívül minden por és kosz meglátszik, a hosszú szálakba pedig könnyen be is ragadhatnak a szőr- és hajszálak is. Mindennapi törődést igényel egy ilyen szőnyeg! 

2. FELTŰNŐ SZÍNŰ, MINTÁS darabok

A gyermekszobába (ha ez gyermeked minden vágya), még belefér, a közös terekbe és a felnőtteknek szánt helyiségekbe azonban próbáld mellőzni a túlságosan feltűnő színű, nagy mintákkal ékesített darabokat, mert felhívják magukra a figyelmet és túlságosan összenyomják a teret. Ha mintás darabot választasz, igyekezz semleges színtónusokra törekedni, a harsány színekből pedig csak kis kádkilépő nagyságű szőnyegeket csak választani. 

3. PIROS SZÍNű változatok

Rengeteg különböző stílust és lakásfilozófiát képviselő lakberendező létezik, ám abban mind egyetértenek, hogy az egy szőnyeg amit soha, semmilyen körülmények között nem érdemes választani a lakásba, az a piros szőnyeg. Ezek a darabok rengkívül stresszesen, nyugtalanítóan mutatnak a legnagyobb szobában is, ráadásul bútorokat, kiegészítőket is nagyon nehéz hozzájuk párosítani, ezért ha egy mód van rá, kerüld el a piros színt. 

4.  FEKETE SZÍNű szőnyegek

A második szőnyegszín, amit soha nem érdemes a lakásunkba választani, az a teljesen fekete szőnyeg, ami sötétít, kisebbíti a teret és zsugorítja a padló méretét. A dizájnerek szerint egyébként a térbefolyásoló faktoroktól függetlenül sem érdemes választani a feketét, mert depresszív hatást eredményez: ha tetszenek a sötét színek, inkább érdemes sötétkékben vagy szürkében gondolkodni. 

5. HASZNÁLT SZŐNYEGEK

Az utolsó fontos szabály, amire a lakberendezők felhívják a figyelmet a szőnyegek kapcsán, az az, hogy soha ne fogadjunk el másoktól nem vagy alig használt szőnyeget, de a bolhapiacokon se vadásszunk ritka, vintage darabok után! Ezeknek a szőnyegeknek a megjelenésük sokkal hamarabb viseletessé válik és még professzionális tisztítás után is erősem megkérdőjelezhető baktériumok maradhatnak benne. Ha nincs pénzed egy szép, új szőnyegre, akkor inkább egyáltalán ne is legyen a szakértők szerint, de a használt opcióktól mindenképpen maradj távol, már egészségvédelmi okok miatt is. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves