Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

CLEANING

Ezt az 5 dolgot kell a leggyakrabban takarítani a konyhában a szakértők szerint

2024. június 16.

3 perc olvasás

Kovács Gréta

konyha takarítás takarító kitchen clean cleaning
Ezt az 5 dolgot kell a leggyakrabban takarítani a konyhában a szakértők szerint
© Shutterstock

Vágódeszkák, hűtők és fogantyúk – egészen meglepő, hogy a takarítók szerint mely dolgok a legkoszosabbnak a konyhában! 


A konyhát sokan tartják az otthon lelkének, ahol nemcsak a sütés-főzés, hanem az esti borozogatások, a reggeli készülődések és a napközbeni csevejek is történnek. Pont ezért, általában a konyha az egyik legkoszosabb része a lakásnak, ahol milliónyi rejtett baktérium, bacillus és porcica is lapul. A szakértők most össze is gyűjtötténk az a néhány egészen meglepő konyhai dolgot, ami a legtöbbször még a takarítás után annyira koszos marad, hogy még te sem hinnéd el!  

A szakértők szerint ezek a legkoszosabb dolgok a konyában!

1. GOMBOK, FOGANTYÚK, KAPCSOLÓK

Minden egyes alkalommal, amikor megfogsz valamit, baktériumot viszel fel rá. Ez azt jelenti, hogy az összes háztartási kisgépen, konyhai fogantyún, ajtókilincsen és az apró kis gombocskán is láthatlan bacik lesznek, melyek takarításáról a legtöbbször megfeledkezünk. Nem lehet őket látni, ezért nem is léteznek, ugye? Pedig a szakértők szerint ezek a dolgok tartalmazzák a legtöbb káros bacit, amit minden egyes alkalommal, de legalább néhány naponta le kellene takarítani.

2. LEFOLYÓ

Itt folyik le a víz, a szappan és a kézi mosószer is, szóval egészen biztosan nem koszos – gondolhatnánk. Pedig a takarítók állítják, hogy minden, amihez valaha is hozzányúltál, az a lefolyóban landol, tehát annyira koszos, mint semmi más. Persze, ha minden nap kézzel mosod el az edényeidet, jelentősen sokat teszel a lefolyód tisztaságáért, de mivel a mosogatógép használata ma már gyakoribb, úgy a lefolyókat is külön kellene tisztítani, amit a legtöbben nem tesznek meg. 

3. KONYHAI SZIVACSok és KENDŐk

Az eldobható papírtörlők ideje a környezettudatos életre való törekvéssel lejárt: egyre nagyobb teret hódítanak azok a lebomló műanyagból készült szivacsok, kendők és dörzsik, melyeket többször is fel lehet egymás után használni. Ez viszont azt jelenti, hogy nagyon el is kell mosni őket, mert ha nem kerülnek tisztításra, rengeteg bacinak adhatnak otthont, ami később az evőeszközökre, a tálakra, valamint az ételekre is rákerülhet. 

4.  HŰTŐ

Az egy dolog, hogy a hűtő fogantyúi nagyon koszosak lehetnek, de belegondoltál már abba, hogy milyen koszos lehet az a hűtő, amit soha nem tisztítanak meg? Bár a hideg segít abban, hogy ne gyors ütemben szaporodjanak el a bacik, azokat a helyeket, ahol az ételt, az élelmiszert tárolod, rendszeresen ki kell takarítani, mosni és fertőtleníteni; különös tekintettel a kivehető polcokra, műanyag betétekre és az olyan helyekre, ahol a húst és a nyers élelmiszert tárolod. 

5. FA VÁGÓDESZKák

A vágódeszkák (különösen a fából készült darabok) milliónyi baktériumnak adhatnak otthont, melyek a rendszeres tisztítás ellenére már az első használattól kezdve meglapulhatnak azokban a karcokban, melyek a szeleteléseknél és aprításoknál keletkeztek. Épp ezért fontos, hogy rendszeresen cseréljük őket és ne csak egy darabot tároljunk belőlük otthon: tartsunk egyet a zöldségek és a gyümölcsök számára, a másikat pedig a nyers hús szeletelésére.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves