Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

LIVING ROOM

Kicsi a nappalid? Így hozd ki belőle a legtöbbet!

2023. szeptember 28.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés Dekoráció kanapé nappali berendezés kis nappali
Kicsi a nappalid? Így hozd ki belőle a legtöbbet!
© Shutterstock

10 ötlet, hogyan tedd élhetővé a kicsi nappalid!


Egy kicsi nappali sok fejtörést okozhat, hiszen a legnagyobb helyiségként, általában több funkciónak is eleget kell tennie (pl.: társalgó, lazuló, home office, játéktér) csak kevés négyzetméteren. A bútorok jó elrendezése ezért kevés a megoldáshoz: minden sarkot, falat, építészeti elemet okosan ki kell használni, hogy működjön az összhatás. Íme 10 ötlet hozzá!

1. Mögöttes tartalom

A nappali központi és meghatározó eleme általában a kanapé, aminek háttámlája mögött érdemes kihasználni a kínálkozó teret egy alacsony polcos elemmel, konzol asztallal.

2. Egységben az erő

A kis terekre általában véve igaz, hogy jól áll nekik a világos színezés, de nem kell feltétlenül a törtfehér árnyalat mellett döntenünk. Választhatunk zöld, kék, sárga árnyalatokat is a bútorokra, falakra. A lényeg, hogy egy szín domináljon!

3. Felségterület

Főleg az egybenyitott konyha-étkező-nappaliknál jöhet jól egy nem túl karakteres, de nagy szőnyeg a nappali terének padlójára. Ez összefogja a nappali bútorait és kiegyensúlyozottabbá teszi a teret.

4. Kicsinyítsd le!

Evidenciának hangozhat, de ha kicsi a nappalid, válassz bele kisebb bútorokat!  Egy nagy kanapé túlzottan is domináns lenne, ezért egy két-háromszemélyes elég lehet egy kisebb asztalkával.

5. Mágikus szimmetria

A kanapé két oldalára tett ugyanolyan asztalka vagy lámpa esetleg két fotel, a szimmetriának köszönhetően sokkal szélesebbnek láttathatja a nappalit. Ha nincs elég helyed a padlón, a falon is elérheted ezt a hatást például iker tükrökkel vagy képekkel, polcokkal.

6. Dizájn sziget

Még egy kis nappaliban is vannak kihasználatlan falszakaszok, amik lehetőséget adhatnak egy kis konzolasztalos dekoratív sziget kialakítására. Egy tükörrel kihozhatod belőle a maximumot.

7. Emeld ki!

Ha van a kis nappalidban egy kandalló vagy gerendázat, gipszstukkós mennyezet vagy bármilyen érdekes építészeti elem, vidd rá a fókuszt harsány vagy impozáns kiegészítőkkel!

8. Minden sarkon

Két nagy bútor között derékszögben, sokszor keletkezik üres tér, amit egy kis nappaliban vétek lenne nem kihasználni. Egy asztalka lámpával vagy vágott virággal eleganciát sugározhat.

9. Nyújtsd a teret!

A csíkoknak nem csak a ruhákon, de a bútorokon is van vizuális nyújtó hatásuk! Egy csikós szőnyeg például szélesebbnek vagy hosszabbnak láttathatja a nappalink.

10. Falra fel!

Lehet, hogy egy állólámpa is nehezen fér el a nappalidba, ezért használj inkább fali lámpákat, akár párosan is, hogy kiaknázd a szimmetria nyújtotta előnyöket is.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves