Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TREND

10 lakberendezési trend, amit idén felejts el

2023. február 09.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés trendek 2023 lejárt
10 lakberendezési trend, amit idén felejts el
© Shutterstock

Ezek felett a dekor trendek felett bizony eljárt az idő!


A divatok jönnek, mennek, de a stílus örök - tartja a mondás. Ez igaz az otthonunk berendezésére is: lehet, hogy olykor–olykor beemelünk valami nagyon trendit, ami örök darabbá válik, de lehet pár év múlva megválunk tőle. Manapság úgy sincsenek szigorúan elválasztott stílusszabályok, amiknek meg kéne felelnünk. Mégis akad néhány lakber trend, ami úgy tűnik, nem állja ki az idő próbáját.

1. Állatminták

Viszlát műbőr zebra szőnyegek vagy leopárd mintás díszpárnák! Helló növényi, ornamentikus díszítések! A világ úgy látszik a lakberendezésben is állatbaráttá válik.

2. Tolható pajtaajtó

A fém vasalatokkal ellátott tolóajtók népszerűsége a mai napig tartós, de gyakran kissé erőltetett ez a vidékies megoldás például egy városi környezetben. Persze ha nemrég szerelted fel a saját pajtaajtód, ne törődj ezzel, hiszen ez a rusztikus elem valóban fókuszpontja lehet minden térnek.

3. Szőnyegezett fürdő

Szeretjük az esztétikus és kellemes dolgokat, de a szőnyegezett fürdő már a funkció kárára megy, mert könnyen bepenészedik. 

4. Egybenyitott terek

Nagy, tágas terek, különböző funkciójú helyiségek egybenyitva, az elmúlt évtizedekben ez az irányelv uralta az otthonrendezésünk. Talán a járvány alatti lezárások miatt azonban a trend kezd veszíteni erejéből, újra fontosak a jól elhatárolt intimzónák, ahol egyedül lehet lenni.

5. Terrazzo

Az 1930-as és az 1990-es évek között népszerű burkolat az elmúlt években reneszánszát élte, de ahogy mindenből, ebből is, a kevesebb, több. Elég lehet egy kisebb felületen használni, ami akkor is elviselhető látvány, ha már kiszerettünk ebből a mozgalmas kőből.

6. Szó dekor

“Home”, “Love”, “Family”. Fából készült dekorációkon gyakran megjelennek ezek a szavak, amik ugyan szép üzenetet hordoznak, kevés személyiséget visznek egy térbe. Ideje megválni tőlük!

7. Tengerparti romantika

Itt az ideje, hogy messzire vitorlázzunk a tengerparti dekortrendtől! A horgonyok, a tengerészkötél és a kagylók a tengerpartra valók, nem a nappaliba. Tengerparti hangulatot érhetünk el ezek nélkül a tematikus elemek nélkül is, például, ha olyan színpalettát választunk, ami megidézi ezt a tájat. 

8. Pucér lámpakörték

Minden magára valamit adó hipszter bárban, kávézóban fekete zsinórról lógatott lámpakörték biztosítják a fényt és ez a trend beszivárgott az otthonokba is. De ideje, hogy kiszivárogjon onnét, mert hosszú távon egy kifinomult lámpabúra vagy csillár előnyösebb választás, ráadásul a lámpakörték nem is adnak megfelelő megvilágítást például egy konyhában.

9. Toszkán / mediterrán konyha

A 2000-es évek elején nagy divat volt mediterrán stílusú konyhát kialakítani, terméskővel, kovácsoltvas részletekkel, terrakotta dominanciával. Mára azonban jobban preferáljuk egy konyhában a letisztultságot, világosságot és eleganciát. 

10. Befőttes üvegek

Az esküvő ipar indította hódító útjára a befőttesüvegeket, mint dekorációs elemeket és azóta szinte mindenre (is) használták már őket: gyertyatartónak, salátatartónak, szappanadagolónak, pohárnak, lámpaburának és még sorolhatnánk. Most azonban újra felértékelődtek az egyedi, kézzel készített termékek, például vázák, így a befőttesüvegek visszatérhetnek eredeti befőzési feladatukhoz.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves