Quantcast

HÁBORÚ

Volodimir Zelenszkij sokkoló beszéddel nyitotta meg a cannes-i filmfesztivált

Volodimir Zelenszkij sokkoló beszéddel nyitotta meg a cannes-i filmfesztivált
© Andreas Rentz/Getty Images

Megkezdődött a 75. cannes-i filmfesztivál, amelynek megnyitó ünnepségén az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is beszédet mondott.

Május 17-én kezdetét vette a 75. cannes-i filmfesztivál, amelyet az Oscar-díjas Michel Hazanavicius Coupez!, vagyis Ennyi! című zombivígjátékával nyitottak meg. A film előtt jelentkezett be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, ahogyan a Grammy-gálán, úgy most is élő videókapcsolaton keresztül Kijevből.

Az ukrán elnök Charlie Chaplin A diktátor című filmjéről beszélt, amit Putyin orosz elnökkel állított párhuzamba, és közölte, meggyőződése, hogy az orosz diktátor elbukik. Majd arra is kitért, hogy a filmes szakmának nem szabad némának maradnia a háborúval kapcsolatban, beszélnie kell mindarról, ami most történik.

„Százak halnak meg mindennap. Nem fognak felállni a forgatás végét jelző csapó után. A mozi hallgatni fog vagy beszélni fog minderről? Ha van egy diktátor, ha van egy háború a szabadságért, ismét minden az egységünkön múlik. Kimaradhat-e ebből az egységből a filmművészet?”

– fogalmazott Zelenszkij beszédében.

A fesztivál szervezői egyébként már az első pillanattól kezdve kiálltak Ukrajna mellett, a háború kirobbanásakor ugyanis bejelentették, hogy kitiltják az orosz delegációkat a rendezvényről.

Via