Quantcast

Gyermekjogok

Törvényben tiltanák be a gyermekházasságokat Angliában

Törvényben tiltanák be a gyermekházasságokat Angliában
© GABRIEL BOUYS / AFP

A brit parlament pénteken vitatja meg a törvényjavaslatot, amely kriminalizálná a gyermekházasságokat és büntetéssel sújtaná a gyerekeket házasságra kötelező felnőtteket. 

„16 évesen megfosztottak a gyermekkoromtól, amikor egy londoni állatkertben találtam magam, esküvői ruhában álltam egy nálam kétszer idősebb férfival szemben, akit nem ismertem” – emlékszik vissza Payzee Mahmod aktivista. A helyszín bizony nem elírás, a fiatal lány az Egyesült Királyság fővárosában vett részt a ceremónián. Payzee húga, Banaz ugyanezt a sorsot szenvedte el, ám amikor elmenekült bántalmazó férje elől, a családtagjai (apja és nagybátyja) megölték a lányt. Így amikor Payzee betöltötte a 18. életévét, egy hónap belül kellett megszerveznie testvére temetését, majd a saját válását – azóta küzd azért, hogy az Egyesült Királyságban törvényileg betiltsák a gyermekházasságokat. Az elmúlt évek munkája most beérni látszik, a brit parlament ugyanis a napokban vitatja meg a törvényjavaslatot.

Szülői engedély kell hozzá

Amint a Guardian cikke kifejti, jelenleg Nagy-Britanniában a házasságkötés és az élettársi kapcsolat létesítése is legális már 16 és 17 éves korban is, amennyiben a szülők beleegyeznek ebbe. Ez amellett, hogy ellentétes a nemzetközi joggal, egy olyan kiskapu, amelyet „gyakran visszaélésekre használnak” – magyarázza Pauline Latham parlamenti képviselő, aki pénteken nyújtja be törvényjavaslatát a változtatás érdekében. Latham szerint egy ilyen törvény „nagy hatással lehet sok kisgyermekre, főként a lányokra, de néhány fiúra is, megváltoztathatja az életesélyeiket és a jövőjüket”.

Tavaly a brit Kényszerházassági Egység által kezelt 753 ügy mintegy negyede 18 év alatti gyermekeket érintett. Emellett Angliában és Walesben 2007 és 2017 között 3096 olyan házasságot jegyeztek be legálisan, amelyben 16 és 17 év közötti gyerekek vettek részt, a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint. Ezek azonban csak hivatalos adatok, az aktivisták szerint a kiskorúakat érintő, nem hivatalos házasságok még ennél is gyakoribbak, ezért minden korai házasságot kriminalizálni szeretnének.

A kényszerítés is tiltott lenne

Az új törvényjavaslat, ha elfogadják, ebbe az irányba mutatna – amellett, hogy a polgári házasságkötés alsó korhatárát 18 évben határozná meg, törvénytelenné tenne „minden olyan magatartást, amelynek célja, hogy egy gyermeket gyermekházasság kötésére késztessen”, és legfeljebb hét év börtönbüntetéssel sújtaná azokat, akik ezt megszegik. „Ez hatalmas lépés a gyermekházasságok megszüntetése felé. Eddig még soha nem tudtunk idáig eljutni. Tárgyalásokat folytattunk a kormánnyal, amelyek nagyon pozitívak. Pénteken derülhet ki, hogy sikerrel járunk-e – nyilatkozta Natasha Rattu, a Karma Nirvana nevű jótékonysági szervezet igazgatója, akik az elmúlt évben 78 korai házassággal foglalkoztak Angliában és Walesben, amelyek közül mindössze négyet regisztráltak.

„A gyermekkornak 18 éves korig a felnőtté válás, a tanulás és az álmok követésének színterének kellene lennie, ezért ideje, hogy a korai házasságokat illegálisnak kiáltsuk ki” – mondta TED-talkjában Payzee Mahmod.

Forrás: Elle