Quantcast

A világ 5 leggazdagabb királyi családja

A világ 5 leggazdagabb királyi családja
© Max Mumby/Indigo/Getty Images

Akármilyen megdöbbentő, nem az angol királyi család a leggazdagabb!

Bár most az egész világ szeme a 70. trónöröklési évét és az ezzel együtt járó platina jubileumot ünneplő II. Erzsébet királynőn és a brit monarchián van – igazság szerint nem a brit királyi család a leggazdagabb a királyságok közül, sőt! Még csak az első három család közé sem jutottak be Katalin hercegnéékKövetkezzenek most a világ leggazdagabb királyi családjai pontos vagyon megjelöléssel! 

5. nagy-britannia: 88 millárd USD

Kétségtelen, hogy az egész világon hatalmas népszerűségnek örvend II. Erzsébet királynő és családja; ám az átszámolva kb. 32 billiárd forintos összvagyonukkal csupán az ötödik helyen végeztek a leggazdagabb királyi családokat felvonultató listán. A család a brit adófizetők támogatásából él, ami személyenként átszámolva évi kb. 700 forint, ebből évente kb. 40 milliárd forintnyi összeg jön össze a Forbes szerint. 

A királyi család tagjai azonban nemcsak ennyiből gazdálkodhatnak, mert megélhetésüket saját kereseteikből, befektetéseikből, a jogdíjakból, a licenc termékeik eladási díjából és más bevételi forrásaikból fedezik. Csak Erzsébet királynőnek például átszámolva 170 milliárd forintnyi összvagyona van. 

4. Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek – 150 milliárd USD

A dubaji emírségekből származó Abu-Dzabi-i királyi család immár hét generáció óta uralja az Egyesült Arab Emírségeket, a történelmük egészen 1793-ig visszakövethető. A környék fejlesztéseinek, az egyre fejlettebb gazdaságnak, a turizmusnak és persze az olajnak köszönhetően a család összvagyona kb. 54 billiárd forintnyi összeget tesz ki, amivel egyébként szívesen hivalkodnak is. A Guardian magazin szerint London legdrágább apartmanjait például ők birtokolják, melyeknek kiadásaiból származó éves bevételük kb. 72 milliárd forint. 

3. A katari emírség – 335 milliárd USD

A 2022-es novemberi FIFA foci világbajnokságot Katarban rendezik meg, ezért minden bizonnyal sok figyelem fordul majd a katari királyi családra, akiknek az elmúlt néhány évben hihetetlen ütemben gyarapodott a vagyonuk! Az egy dolog, hogy az egyre növekvő turizmus és a gazdasági befektetések milyen megtérülőek a királyság számára, de az sem mellékes, hogy a katari királyi család egészen fantasztikus ingatlanportfólióval rendelkezik: az övék például a londoni Shard felhőkarcoló, a Harrods luxusáruház, valamint a New York-i Empire State Building egésze is, ami egészen elképesztő összegeket termel nekik. Befektetések egy részét a Barclays Banksban, a British Airwaysben és a Volkswagenben helyezték el, de még hosszasan lehetne sorolni az érdekeltségeiket. Összvagyonuk becslések szerint 121 billiárd forint, pontos vagyon megjelöléssel viszont sajnos nem tudunk szolgálni.

1397742881
Tamim Bin Hamad Al Thani
Fotó: Paolo Blocco/Getty Images
 

2. A kuwaiti emírség – 360 milliárd USD

Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah sejk családja 1752 óta uralkodik a Perzsa-öböl északi részén fekvő Kuwait államában, gazdagságukat pedig az országukban lévő olajnak (itt található a világ olajlelőhelyeinek 10%-a), valamint a részvényeiknek és a befektetéseiknek köszönhetünk. A több, mint 1000 főből álló királyi család teljes vagyona megközelítőleg 130 billiárd forint. Megdöbbentő az is, hogy Kuwait a világ leggazdagabb országainak egyike, ugyanis tízből egy család itt biztosan milliárdos. 

1. A szaúd-arábiai emírség – 1,4 billió USD

A világ leggazdagabb királyi családja, a Szaúd-ház 1744 óta uralkodik Szaúd-Arábiában, összvagyonuk pedig meghaladja az 1,7 trillió (!) forintot is – ép ésszel szinte felfoghatatlan ez az összeg. A királyi család bevételének nagy része az olajiparból származik, ez az ország ugyanis a világ legnagyobb kőolaj-kitermelője és -exportőre, becslések szerint itt található a Föld olajlelőhelyeinek 24%-a. 

Akármilyen hihetetlennek is hangzik, a 15 ezer fős (!) Szaúd-család évi 34 milliárdos bevételével ennek ellenére még mindig csak a világ ötödik leggazdagabb családja (ha nem kizárólag királyi családokat nézünk), tehát bőven van kikkel versenyre kelniük. 

Via