Quantcast

Köztársaság

Fekete női elnök váltja Barbados élén II. Erzsébet királynőt

Fekete női elnök váltja Barbados élén II. Erzsébet királynőt
© Jacob King & John Stillwell / AFP

A karibi ország Sandra Masont választotta meg első elnökének.

„Eljött az idő, hogy teljesen magunk mögött hagyjuk gyarmati múltunkat. A barbadosiak barbadosi államfőt akarnak” – ezek voltak Barbados első elnöke, Sandra Mason első mondatai, miután kiderült, ő lehet a köztársasággá kikiáltott ország első választott vezetője.

A karibi szigetállam függetlenségének 55. évfordulója alkalmából úgy döntött, végleg szakít a brit monarchiával, kikiáltják a köztársaságot és saját vezető választanak az ország élére. A parlament döntése értelmében a 72 éves Sandra Mason esküdhet fel november 30-án az elnöki pozícióra.

Barbados a karibi térség utolsó szigete, amely megszünteti II. Erzsébet szimbolikus szerepét: a köztársasági mozgalom élére állva Guyana volt az első ország, amely 1970-ben megszakította a kapcsolatot a királynővel, őket követte Trinidad és Tobago, majd a Dominikai Köztársaság, most pedig Barbados is bevezeti a köztársasági államformát.

Sandra Mason gazdag karriert tudhat maga mögött: 1949. január 17-én született a barbadosi Saint Philip plébánia területén, a szigeten tanult a Queen's College-ban, majd a Nyugat-indiai Egyetemre járt, és első barbadosi nőként végzett a Hugh Wooding jogi karán Trinidad és Tobagóban. A kilencvenes évek elején venezuelai, chilei, kolumbiai és brazíliai nagykövetként szolgált, majd 2008-ban ő lett az első nő, aki a barbadosi Fellebbviteli Bíróság bírája lett, 2018 óta pedig a főkormányzói tisztséget tölti be.

A miniszterelnök is méltatta

Mia Mottley barbadosi miniszterelnök gratulált Sandrának, aki megkapta a megválasztásához szükséges kétharmados többséget a parlamentben, és elmondta, az elnökválasztás „döntő pillanat” Barbados életében, és biztos benne, hogy az emberek várakozással tekintenek december 1-je felé. „Tele vagyunk bizalommal és lelkesedéssel, mert most választottunk meg egy olyan nőt, aki egyedülálló és szenvedélyes barbadosi; tükrözi azokat az értékeket, amik minket is jellemeznek, és képes volt arra, hogy megőrizze rendkívüli alázatát.” A miniszterelnök kiemelte, a barbadosiak nem kedvelik a hencegő embereket, nem olyan a természetük. „De szeretjük az önbizalommal teli embereket, a büszke embereket, a szorgalmas embereket, az olyanokat, akik küzdenek a legkisebbekért, akik hisznek a társadalmi igazságosságban, akik hisznek a méltányosságban; ilyenek vagyunk mi. Ezért nem tudok jobb embert elképzelni nemzetünk e történelmi pillanatában, aki ezeket az értékeket tükrözni tudja, és aki bebizonyította, hogy nem egyszerűen a poszt-gyarmati társadalom jogaiért áll ki, hanem felismeri a felelősségét és új szemmel tekint a jövőbe.”  

Az ellenzéki vezető, Joseph Atherley püspök szintén gratulált az új elnöknek. „Ezzel a szavazással, elnök asszony, az ország legmagasabb hivatalába emeltük önt, akit méltónak tartunk erre a megtisztelő jelzőre; egy olyan személyt, aki kiválóságot ért el a közéletben és a szakmai életben; egy olyan személyt, aki méltósággal, tisztánlátással és a büszkeség és az alázat szükséges keverékével végezte jelenlegi hivatalának terhes feladatait.” Hozzátette, reméli, hogy a sziget első elnöke egyesítő erőnek fog bizonyulni, aki lehetővé teszi, hogy olyan csatákat is megvívjanak a független Barbadoson, amikre eddig nem volt lehetőség.

Forrás: Elle