Quantcast

One love

El kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

© Getty Images

Ez a lényege az Európai Parlament által kedden megszavazott állásfoglalásnak. A képviselők szerint az uniónak fel kell számolnia az akadályokat, amelyek gátolják a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket az alapjogaik gyakorlásában. Mindezek hiánya miatt az EP igazságszolgáltatási és költségvetést érintő lépéseket vár Magyarország kormánya ellen.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban a képviselők kiemelték: biztosítani kell, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozók élhessenek jogaikkal, beleértve a szabad mozgás és a családegyesítés jogát.

Az állásfoglalás szerint az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot az összes többi tagállamban egységes módon kellene elismerni, és az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni.

A képviselők szerint a családegyesítés során a szivárványcsaládoknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak. A családokat az egész unióban egységesen kellene kezelni ahhoz, hogy a tagállamok között mozgó családok gyermekei ne válhassanak hontalanná - jelentették ki.

Végezetül a képviselők szerint az Európai Bizottságnak jogérvényesítési eljárást kellene indítania Romániával szemben, mivel a házas- és élettársakról szóló jogszabályait az Európai Unió Bírósága korábbi ítélete ellenére sem módosította az azonos nemű párokra vonatkozóan.

Hangsúlyozták továbbá, hogy álláspontjuk szerint Magyarországon és Lengyelországban hátrányos megkülönböztetés éri az LMBTQ-közösséget. Az EP emiatt további uniós intézkedéseket, köztük kötelezettségszegési eljárást, igazságszolgáltatási és költségvetést érintő lépéseket vár a két ország kormánya ellen.

MTI