Quantcast

Hamdam

Állami társkereső appot indítottak Iránban

© Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

A Hamdam névre keresztelt alkalmazás célja, hogy tudatos és tartós házasságok jöjjenek létre, ezzel közvetve növelve a gyermekszületések számát az országban.

Új, az állam által is jóváhagyott iszlám társkereső alkalmazás indult Iránban, melynek célja, hogy a fiatalok tartós és tudatos házasságra léphessenek – számolt be róla a The Guardian. Ali Mohammad Rajabi ezredes, az iráni kibertérrendőrség vezetője kiemelte, a Hamdam (a kifejezés fárszi nyelven társat jelent) névre keresztelt applikáció az egyetlen államilag jóváhagyott platform az iszlám köztársaságban, minden más társkereső felület – a népszerűségük ellenére is – illegálisnak számít. A kezdeményezés azonban nem nyerte el mindenki tetszését, vannak, akik csak „állami Tinder” néven emlegetik az alkalmazást.

Tanácsadó is jár az alkalmazás mellé

A Tebyan Kulturális Intézet szakemberei által kifejlesztett alkalmazás mesterséges intelligencia segítségével segít párt találni a felhasználóknak, akiknek a regisztrációt követően egy pszichológiai teszten kell átesniük, hogy minél nagyobb eséllyel találjanak rá az igazira. A két felhasználó kölcsönösen szimpatikusnak ítéli egymást, a Hamdam tanácsadóinak kíséretében a két család bemutatkozhat egymásnak, majd ha sikeresen létrejön a frigy, a szakemberek az esküvő után négy évig kísérik és támogatják az újdonsült házasokat.

Az iráni kormány ezzel a lépéssel próbál tenni azért, hogy megfékezzék az elmúlt évek tendenciáit, miszerint az országban a házasságkötési korhatár egyre emelkedik és a gyermekszületések száma ezzel arányosan csökken. (2017-ben az egy főre jutó átlagos gyerekszám még 2,07 volt, mára azonban 1,6-ra esett vissza.) Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ultrakonzervatív vallási kormányának másik stratégiai célja a válások számának visszaszorítása: 2018-ban minden nyolcadik házasságkötésből egy végződött válással, míg ma már csaknem minden harmadikból egy.

Több támogatás jár a fiatal házasoknak

Az alkalmazás a 18 és 35 év közötti, egyedülálló iráni fiatalokat célozza meg (akik közel 13 millióan vannak), akik a közeljövőben több állami támogatásban is részesülhetnek: a népesség elöregedése ellen küzdő projekt részeként a kormány számos pénzügyi bónuszt szeretne biztosítani az ifjú házasoknak, a két gyermeket vagy annál többet vállaló szülőknek kedvezményes lakhatást ajánlanának, és a tanuló anyák is többféle juttatásban részesülhetnének.

A „Népességnövekedés és a családok támogatása” című törvény egyelőre az Őrök Tanácsának jóváhagyására vár, az ő feladatuk ellenőrizni, hogy a javaslat összeegyeztethető-e az iszlám joggal és az iráni alkotmánnyal. A feminista mozgalmak azonban bírálták a projektet, mert attól tartanak, hogy az a nők „otthon tartását” és a személyes szabadságuk korlátozását segítheti elő, az online társkereső alkalmazások állami ellenőrzésének megerősítésével, valamint az abortuszra vonatkozó, online elérhető információk felsőbb ellenőrzésével.

Forrás: Elle