Quantcast

Trendfigyelő

A Szex és New York folytatása fellendítheti a női podcastokat

A Szex és New York folytatása fellendítheti a női podcastokat
© HBO Max

Nagyon úgy tűnik, hogy újabb trendhullámot indíthat el Carrie Bradshaw…

A Szex és New York mindig is óriási adag inspirációt nyújtott a rajongóinak, legyen szó stílusról, munkáról vagy éppen magánéleti döntésekről. Nincs ez másként a reboot sorozat esetében sem: elég csak belegondolnunk, milyen hatással volt a Peloton szobabiciklik eladásaira a mindenki számára sokkoló fordulat az új szériában. Az És egyszer csak… legelső része azonban egy sokkal pozitívabb trend kiindulópontja is lehet, ami a főszereplő, Carrie Bradshaw karrierjéhez kapcsolódik.

A legelső epizódban láthattuk, ahogy az újságíró Carrie egy új területen próbálja ki magát, méghozzá a podcastok világában, elsőre inkább kevesebb, mint több sikerrel. 2021-ben talán már senkinek sem kell bemutatni a podcastokat, azaz a szabad folyású beszélgetős műsorokat. Az első podcast-műsorok már az ezredforduló idején megjelentek, ám igazán a világjárvány idején robbant be ez a műsortípus, és azóta is gombamód szaporodnak a podcastok, valamint a podcast-hallgatók.

Az új hallgatók többsége nő

Az Edison Research The Infinite Dial 2020-as jelentése szerint mintegy 68 millió amerikai hallgat rendszeresen podcastokat, a 2021-es adatok pedig ezen is túlmutatva várhatóan 80 millió köré esnek majd. A legfrissebb számok pedig arra is rávilágítanak, hogy a női hallgatók aránya növekvőben van: míg a négy vagy annál is több éve rendszeres podcast-hallgatók 43%-a volt nő, az elmúlt évben regisztrált új hallgatók 60%-át teszik ki a hölgyek.

Ez a tendencia azonban nem tükröződik a női podcasterek körében, becslések szerint a podcast-műsorok 21-28%-ában találkozhatunk női műsorvezetőkkel. És itt jön a képbe az új Szex és New York reboot: a várakozások szerint ugyanis Carrie hatására megemelkedhet a női műsorvezetők aránya a podcastokban. Emellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy a sorozatban Carrie főnöke, valamint a podcast vezetője Che Diaz (akit Sara Ramirez alakít), egy nem bináris személy, aki az LMBTQ-közösséget reprezentálja. Kíváncsian várjuk, hogy beigazolódnak-e a jóslatok, és valóban több női hangot hallhatunk-e majd a podcastokban.

Forrás: Elle