Quantcast

Melegrekord

Sminkeljünk-e a kánikulában – és ha igen, mivel?

© Imaxtree

Minden évben belefutunk ebbe a kérdésbe, rögtön az első olyan napon, amikor leolvad rólunk a smink. 

A múlt hét melegrekordja egy elegáns márka sajtóútjának napjára esett. Az előre megtervezett look kivitelezhetetlenné vált, aznap kora reggel egy természetes anyagú, strandruha jellegű ruhadarab és egy széles karimájú szalmakalap mellett döntöttem. Smink nélkül a magas páratartalommal súlyosbított hőség ellenére sem lett volna illendő megjelenni, ezért előkotortam a fiók mélyéről a vészhelyzetre fenntartott kincseimet. Mindjárt meg is mutatom őket, de előbb nézzük, mi is a helyzet a hőségben való sminkeléssel. 

Sminkelni vagy nem sminkelni? 

Ha valaki a sminkelés felfüggesztése mellett dönt a nyári melegben, és nem hiányzik neki, akkor tegye, de a megfelelő óvintézkedések mellett. A csupasz bőr, a festetlen pillák, a rúzsmentes ajkak ugyanis védtelenek a környezeti agresszorokkal szemben. Sminkeletlen bőrünket védjük magas fényszűrőt tartalmazó, lehetőleg a bőrtípusunknak megfelelő – száraz, zsíros, érzékeny, rosaceára hajlamos stb. – arcbőrre való fényvédővel. A szempillákat érdemes szérummal ápolni, a szájra pedig fényvédős ajakbalzsamot felvinni. Óvjuk arcbőrünket széles karimájú kalappal, figyeljünk oda arra, hogy ne érje túl sok közvetlen napfény az arcbőrt. 

A fentiekből már levonható a tanulság, hogy bizony a sminknek vannak előnyei a nyári hőségben is: védelmet nyújt a bőrnek az UV-sugárzással és a szabadgyökökkel szemben, mattít, segít az üde megjelenés fenntartásában, óvja a pillákat és az ajkakat a kiszáradástól. Ha tehát szeretnénk sminkelni, továbbra sem kell lemondani róla, ha körültekintően választjuk meg az eszköztárat hozzá.

Hőálló sminkszerek 

És akkor most jöjjenek azok a termékek, amelyek nálam kiállták a kánikula próbát.

Egy jól megválasztott alapozó vagy púder segít távol tartani az UV-sugarakat. Fontos, hogy tartalmazzon fényvédő faktort, ne tömítse el a pórusokat, ne legyen túl vastag és semmiképp ne legyen zsíros.

Az ásványi alapú folyékony és kompakt púderek felszívják a párát, nedvességet, verejtéket, így segítenek frissen tartani a megjelenésünket.

 

A szépen lebarnult bőrön remekül mutat egy csillogó bronzosító púder.  

Az arcpirosítók közül a legnyárállóbbak a folyékony "tint" állagúak, amelyek a bőrbe felszívódva megfestik azt. De csak óvatosan vele, mert a melegtől jó eséllyel amúgy is kipirulunk.

A szempillaspirál nemcsak a kiszáradástól, de a színfakulástól is megóvja a szempillákat, amit a napsugarak idéznek elő, a szempillák esetében ugyanúgy, mint a hajon. Válasszunk tartósat vagy vízállót, ami nem kenődik el és nem oldódik le a párától, könnytől. A klasszikus vízálló spirálok mellett (amelyeket csak olajos lemosóval tudunk eltávolítani) kapható a szempillakímélő változat, amelyet meleg vízzel könnyen le lehet mosni. 

Ha szemhéjfesték, akkor legyen tartós, mert nincs kiábrándítóbb a panda szemeknél! A száradó, krémes szemhéjfestékek mellett vízálló tussal is próbálkozhatunk, bár minél jobban túlhúzzuk a szemen, annál nagyobb eséllyel adja meg magát a melegnek. Maradjunk inkább a diszkrét megoldásoknál!

A rúzs mindig jó döntés, de most tegyük félre a mattokat – még ha nem is szárítanak, hidratálni és táplálni biztosan nem fognak, ez a krémes rúzsok, szájfények és színezett ajakbalzsamok privilégiuma. Használjuk azt az állagot, amelyik a legjobban esik. Személyes kedvenceim a hidratáló krémes rúzsok, amelyek szép fényt is adnak. 

Bőrszépítő extra tipp

A csillámos könnyen felszívódó szárazolaj védi a bőrt a kiszáradástól és a fényvisszaverés miatt egyenletesebbnek is mutatja – használhatjuk nyakon, dekoltázson, vállon, lábon vagy ahol tetszik!