Quantcast

Porózus haj

Hajporozitás: mit jelent ez pontosan, és milyen típusú a hajunk?

© Courtesy of Press Office

Érdemes többet megtudni a hajunk porozitásáról, ha megfelelő módon szeretnénk ápolni!

Ha valamit megtanultam a hajammal kapcsolatban, az az, hogy nem tudok róla mindent, amit tudnom kéne - nem számít, hány YouTube-videót néztem végig. A YouTube szerint 4c hajtípusom van, és annak alapján, hogy a tincseim egy idő után (főleg a lustaságom miatt) durva tapintásúvá és fakóvá válnak, a hajam száraz tendenciájú. Amire azonban nem jöttem rá, hogy csinálhatok vele akármit és pakolhatom rá termékek tömkelegét  - mindez nem számít, ha nem ismerem a hajam porozitását.

Laikusan fogalmazva a haj porozitása a haj kutikulájának (azaz a hajszálat fedő lemezkék) állapotára utal, ami meghatározza a haj nedvességmegtartó és nedvességfelvevő képességét, és befolyással van arra, hogyan reagál hajunk a termékekre és a hajformázásra. A sprőd tapintás és a szárazság egyértelmű jelei a magas porozitású hajnak. A haj porozitásával és a porózus haj ápolásával kapcsolatban Angela Stevens sztárfodrász és Cantu-nagykövet elmagyaráz mindent, amit tudnunk kell.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy magas porozitású-e a hajunk?

Három porozitáskategóriát különböztetünk meg: alacsony, normál és magas. A hajunk porozitásának meghatározásához elvégezhetjük a porozitás tesztet, ha fogunk egy hajszálat, és egy pohár vízbe dobjuk; ha a hajszál a pohár aljára süllyed, akkor nagyon porózus. Ha a haj a víz tetején úszik, akkor alacsony, ha pedig középen lebeg, akkor normál porozitású. Angela Stevens szerint azonban a porozitást még könnyebben meg tudjuk állapítani, ha átgondoljuk, mennyi idő alatt szárad meg a hajunk. "Ha a hajunknak sokáig tart megszáradni, az általában azt jelenti, hogy erősen porózus" - magyarázza. "Ha például magától egy nap alatt szárad meg vagy az átlagosnál hosszabb ideig tart a hajszárítás, akkor tudod, hogy magas porozitású a hajad".

Mi jellemző az alacsony porozitású hajra? 

"Az alacsony porozitású haj nehezen veszi fel a nedvességet, taszítja a vizet, és általában nagyon száraz" - folytatja a szakember. Ha alacsony porozitású a hajunk, a víz vagy a termékek a haj felszínén ülnek ahelyett, hogy behatolnának a szálakba. "Tegyük fel, hogy két lány kijött a medencéből, és az egyikük haja 30 perc alatt megszárad, ez alacsony porozitású haj. De ha a másik lány haja órákig vizes, akkor az magas porozitású haj."

Hogyan kezeljük a magas porozitású hajat?

A magas porozitású haj kezelésénél a legjobb, ha az LCO-módszert alkalmazzuk - ez a rövidítés a termékek alkalmazási sorrendjére utal: folyékony vagy leave-in kondicionáló, krém, olaj. "Az olajok használata a legjobb módja annak, hogy a nedvességet a hajba zárjuk. Az argánolaj, a jojobaolaj és más olajkeverékek segítenek benntartani a nedvességet, mivel hasonló szerkezetűek a test által előállított zsírokéval, és puhábbá teszik a hajat" - magyarázza Angela Stevens.

A nagy porozitású hajnak sok fehérjére is szüksége van. "A magas porozitású hajnak általában több fehérjére vagy olajra van szüksége, ami segít megkötni a nedvességet. Egyes kondicionálók több fehérjét tartalmaznak: keratin-, búza- vagy selyemfehérjét tartalmazó kondicionálókat keressünk az intenzívebb hatás érdekében" - magyarázza. De akár el is készíthetjük a saját maszkunkat. A szakember azt javasolja, hogy használjunk tojást, amely tele van fehérjékkel, és segít megerősíteni a meggyengült szálakat. A tisztítás viszont nem bármilyen porozitáson alapul, hanem azon, hogy mennyi lerakódás van a hajszálakon (például hajformázó vagy hajlakk maradványok).

Milyen termékek a legjobbak a magas porozitású hajra?

"Az olaj- és krémalapú termékek általában jobbak, mint a gélek vagy a vízalapú termékek, mert ezek képesek a hajba épülni, és segítenek a hajnak megtartani a nedvességet" - teszi hozzá Stevens. "A krém alapú olajok gazdagabbak. A krémek és az olajok rétegezése egyaránt biztosítja a haj számára a szükséges nedvességet, és lezárja azt. Ha csak olajat használunk, az önmagában nem adja meg a hajnak a szükséges nedvességet."