Quantcast

Buzz cut

Extrémből bűbájos: hogyan lett a tüsi hajból trendi frizura?

Extrémből bűbájos: hogyan lett a tüsi hajból trendi frizura?
© Christian Vierig/Getty Images

A lázadás szimbólumából 2021-re igazi trend lett: a tüsire nyírt frizura ma már elegáns bájával tűnik ki a sorból. A buzz cut pozícióváltása fontos változás jelen, ami a szépség fogalmával kapcsolatban zajlik – és ami a társadalmi fejlődéssel is összefonódik.

A katonásan borotvált hajat hagyományosan a férfiassággal hozták összefüggésbe, míg a hosszú, hullámos fürtöket is a nőiesség szinonimájaként tartjuk számon. A szerepek megfordítása és a normák felforgatása mindig is „punk” dolognak számított, lásd Sinéad O'Connor ír énekesnőt rövid hajával és lázadó hozzáállásával. Más hírességek, legtöbbször egy forgatókönyv kedvéért vállalták be az extrém frizurát, mint Demi Moore a J.I. Jane vagy Natalie Portman a V mint vérbosszú című moziban, Britney Spears híres hajleborotválása pedig 2007-ben az akkori idegösszeomlása nyomán következett be.

Ma azonban a dolgok teljesen másképp állnak: a buzz cut a kinézet, ezáltal a női test újra kisajátításának szimbólumává vált, mindemellett pedig rendkívül menő stílusválasztássá. Az érdem a TikToké, az első lezárások idején ugyanis elterjedt a közösségi oldalon a trend, ahol a lányok a hajuk leborotválása közben filmezték le magukat.

De a Z generáció ikonjai mellett sem mehetünk el szó nélkül, akik a tüsire nyírt frizurát választották, részben olyan ikonikus személyiségeket választva inspirációként, mint Grace Jones vagy Annie Lenox, részben pedig a nőiesség határozottabb és szabadabb kifejezését kívánó trendek hatására is.

Szabad választás

A gyönyörű modell, Iris Law (Jude Law lánya) idén nyáron döntött úgy, hogy tüsi frizurát vágat és platinaszőke lesz. A Gossip Girl rebootjának főszereplője, Jordan Alexander tökéletesen megtestesíti a szépség evolúcióját, ahogy a Smith család lányai, Jade és Willow is – anya és lánya egyaránt bevállalta a buzz cutot.

Így tehát a borotvált haj a nők fején korábban politikai és társadalmi üzenet volt, és szélsőséges gesztusnak, a lázadás nagy eszméinek tüneteként vagy a folyamatban lévő mentális összeomlás jelének tekintették, míg ma már minden tekintetben nagyon elbűvölő szabad választásnak számít.

Bizonyosfajta esszencialitást és a bezártságot követő minimalizmus iránti vágyat fejezi ki: semmi sallang, semmi mesterkéltség, csak mi magunk a lényegünkben és a nőiességünkben, amelynek bizonyosan nincs szüksége hosszú és hullámos hajra ahhoz, hogy érvényesülni tudjon. A borotvált haj ebben az évben vezető hajtrenddé lépett elő, egyben új értelmezést is kapott, ráadásul szabadabbnak érezhetjük magunkat tőle, mint azt korábban el tudtuk volna képzelni.

Forrás: Elle