Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Átváltozás

6 LMBTQ-ikon, akik a sminkjükkel ünneplik magukat és a Pride-ot

2021. június 22.

10 perc olvasás

ELLE
smink pride sminkelés LMBTQ
6 LMBTQ-ikon, akik a sminkjükkel ünneplik magukat és a Pride-ot

Meg lehet-e állapítani a smink valódi jelentését? Valószínűleg nem, de beszélgetésindítóként megkérdeztük az LMBTQ-közösség 6 ikonikus figuráját, akik megosztották az ELLE-el, hogy a smink hogyan segítette őket a saját önkifejezésükben, és miként fogják kézben venni az ecseteket és a palettákat a Pride-hónap megünneplésére. 


A Pride-hónap során évről évre tömegek gyűlnek össze a világ több nagyvárosában, hogy szivárványos zászlóval a kezükben, csillogó és rikító sminkekben vonuljanak utcára büszkén. A világjárvány idején sokaknak a smink jelentette az egyetlen önkifejezési eszközt a Pride ünnepléséhez, nem véletlenül. A smink valódi varázsa éppen a benne rejlő, számtalan önkifejezési lehetőség – amit az elmúlt évtizedben az új generáció még inkább kiszélesített.

A szó szerinti sminktranszformációk megosztásától az inkluzív online sminkközösségek kiépítéséig, nem kétséges, hogy a smink páratlan csatornává nőtte ki magát, amelyen keresztül az emberek úgy mutathatják meg magukat a világnak, amilyennek akarják, hogy lássák őket.

Azt a narratívát, miszerint a smink élvezete komolytalan, végre felváltotta a smink valódi jelentőségének és az általa nyújtott inspiráció változásnak a szélesebb körű megértése. Egyre több márka távolodik az egyoldalú one-look-fits-all megközelítéstől, ehelyett a termékeikkel az inkluzivitást és az egyéniséget kívánják elősegíteni. Egy olyan év után, amelynek során a legtöbben nem éreztük magunkat igazán szem előttinek, még soha nem éreztük olyan relevánsnak a lehetőséget, hogy kifejezzük magunkat egy tusvonallal vagy a harsány szemhéjfestékkel.

The Vivienne

színész, televíziós személyiség

 

„A Pride hónap rettentően fontos, én is azon leszek, hogy a szemeim extra ragyogóak legyenek, és szinte azt sikítsák: PRIDE! Imádom a nagy, eldolgozott, szivárvány színű szemet, ez biztosan kiemel a tömegből és igazán büszkeséggel tölt el.

A bőrömre mindig a Kryolan TV Paint Sticket használom, ami extra fedést nyújt a színpadon, a szemeimre és az arcomra pedig a Bperfect Cosmetics márkával közösen megalkotott Sceptre palettát használom. Úgy tervezem, hogy egy füstös sötétkék alap kerül a szemhéjamra, amit egy pink árnyalattal fogok összemosni. Az alsó szemhéjamon élénk sárgát és zöldet fogok használni, ez adja a szivárvány füstösségét.

A drag sminkem jelentős szerepet tölt be az életemben, amikor csak ezt viselem, olyan, mintha egy páncélt vennék magamra. A Pride hónapban pedig különösen büszkén sminkelem magam! A Pride nem arról szól, hogy valaki meleg, hanem arról, hogy büszkék vagyunk arra: nem félünk vállalni önmagunkat.”

Dev Doee

a Fluide Cosmetics kreatív igazgatója

 

„A smink számomra maga az önkifejezés, így hát ha valaki számára örömöt jelent és jól érzi magát tőle, én imádom. Az elmúlt évek alatt a sminkhez fűződő viszonyom sokat változott, amikor először kezdtem sminkelni magamat, az volt a célom, hogy megváltoztassam a vonásaimat és elfedjem bizonyos részeimet. Most mókaként tekintek a sminkre. Egyféle lehetőséget nyújt arra, hogy kifejezzem, hogyan érzem magam az adott pillanatban, legyen az egy tűpontosan meghúzott tusvonal vagy egy füstös szemsmink. Még nem találkoztam olyannal, aki kizárólag úgy tekint rám, mint egy szépségmárka kreatív igazgatójára – a smink iránti szenvedélyem mellett a közösségem támogatása és az értük való kiállás is ugyanolyan fontos a számomra.

A Pride az ünneplésről szól, méghozzá olyan módon, amit mi magunk valódinak gondolunk. Ha ez csak egy kis szempillaspirált és szájfényt jelent, akkor hajrá, ha pedig csillámporba borított arcot, részemről az is rendben van.

Az elmúlt évben végre hátradőlhettem és újfajta szemszögből vizsgálhattam meg a különböző stílusokat, a sminket és a szépséget. Személy szerint sokkal inkább a magamévá tettem a színeket és a letisztult sminkeket, ahogy korábban arra nem volt példa. A Fluide univerzális szemceruzáival erősebb és egyszerűbb szemsminket is tudok készíteni. Az idei Pride-on a ragyogással és a színekkel fogok sokat játszani. A fő inspirációm Marsha P. Johnson, aki ha ma is köztünk lenne, biztosan fürödne a csillámporban és a tusvonalakban.”

 Dominic Skinner

a MAC Cosmetics globális senior artistja

„Az elmúlt években nagy és látványos sminkekkel ünnepeltem a Pride-ot. Tavaly például hat alkalommal festettem be az egész arcomat, az eredeti szivárványzászló 6 árnyalatára. Idén pedig szürkére festettem az arcomat és színes pöttyökkel borítottam be, amelyek az új, inkluzív Pride-zászló színeit idézik.

A szemöldököm jelenleg pink színű, ezzel szeretném kifejezni a genderegyenlőséggel kapcsolatos nézeteimet. A nyár folyamán még több lookot szeretnék elkészíteni, de arra egyelőre még várnotok kell… A Pride-look legfontosabb része megérteni, hogy milyen okok húzódnak meg mögötte. Számomra ez annak az ünneplése, hogy nincsenek szabályok, amelyek korlátoznák, hogy mit viselünk. Azt csinálhatod, amiről úgy érzed, a legjobban reprezentál téged és a közösségedet. Nem számít, hogy milyen termékeket használsz vagy hogyan viszed fel őket, ez magáról az érzésről szól.

Egy szivárványos szemsmink mindig csinos, de ha nem érted a kulturális hátterét, azt, hogy a Pride zászló színei mit jelképeznek az LMBTQI+ közösség számára, akkor vajon tényleg a Pride-ot ünnepled, vagy egyszerűen csak szivárványszínűre festetted a szemedet?”

Charlie Craggs

aktivista

 

„A smink mókás dolog a transznemű nőknek, különösen a tranzíció kezdetén, hiszen egy dolog azért viselni sminket, mert tetszik – ami gyerekként rám mindig is jellemző volt –, és egy teljesen más dolog azért sminkelni, mert kell.

A tranzícióm kezdetén azért volt szükségem a sminkre, hogy nőként tekintsenek rám. Ez elvette az élvezetet belőle, és az egész egy nyűggé vált, kissé börtönnek éreztem. Most, hogy lassan a fizikai tranzícióm végére érek, a lézeres kezeléseknek köszönhetően már nincs arcszőrzetem, ezért nem kell korrektorral elfednem a színeltéréseket, és az arcomat nőiesebbé varázsoló műtétek sorának hála az erős kontúrra sincs szükségem. Már nem muszáj sminket viselnem, ezért újra tudom élvezni, és azért sminkelek, mert szeretnék, nem pedig azért, mert kell. Szégyen, hogy olyan társadalomban élünk, ami ilyesfajta börtönbe kényszeríti a transz nőket.

Nagyon szeretem a Mariah Carey-féle no make-up sminket, egész évben eléggé basic módon sminkelek, csak ritkán láthatnak nagyon színes sminkben. De a Pride hónapban meg kell adnom a módját a dolognak – jöhetnek a színek minden mennyiségben!”

Jamie Windust

író, műsorvezető, modell

 

„Az első munkahelyem egy áruházban volt, ahol mindig is a szépségsarkot ostromoltam. Annyira varázslatos hely volt – ez volt a queer utam és az identitásom felfedezésének kezdete. A sminkelés jelentette számomra a kaput ahhoz, hogy megértsem, ki vagyok, és ami ennél is fontosabb, mennyire élvezem a kreativitást. Hihetetlenül megtisztelő, hogy idén Lottie Londonnal is megoszthattam a történetemet, aki azért dolgozik, hogy kreatív és sokféle inspirációt nyújtson a transz és queer embereknek, ezzel is közelebb segítve őket a saját Pride-jukhoz.

Jelenleg odáig vagyok az arany szemekért, egyszerre megnyugtató és káprázatos. Ami mindig beválik nekem, azok a sárgás és narancsos árnyalatok, de a Pride alkalmából szeretnék kísérletezni a szemfestékekkel, pigmentekkel – csak úgy, az ösztöneimet követve. Ha a szemekről van szó, szeretek túlzásokba esni. Három évvel ezelőtt leborotváltam a szemöldökömet, így semmi sem korlátoz abban, hogy hangsúlyozzam a szemeimet. Jó érzés olyan magasra felvinni a szemhéjfestéket, amennyire csak szeretném.

Amikor sminkelni tanultam, a „szabályokat” mindig is túlságosan szigorúnak éreztem, a Pride ezért kiváló alkalom arra, hogy kidobjuk a szabálykönyvet az ablakon. A Pride idején lehetőségünk van akár a palettán lévő összes árnyalatot egyszerre viselni, és befogadni annak minden képtelenségét. Annyival jobb móka így, mert te vagy az egyetlen személy, aki eldöntheti, hogy mi az, ami jól néz ki és amiben jól is érzed magad.” 

Ariel Tejada

hírességek make-up artistja

„A Pride számomra a hitelességet, az önállóságot és a növekedést testesíti meg, mindazt, amiért olyan régóta harcolunk. Gyönyörű dolog, hogy ma megvan a lehetőségünk arra, hogy világgá kürtöljük és megmutassuk a büszkeségünket. Ennek a smink is a szerves része, ez is egy remek lehetőség arra, hogy kifejezzük önmagunkat és óriási szerepet játszik abban, aki ma lehetek.

Az ügyfeleim sminkjein keresztül is szeretem ünnepelni a Pride-ot. Nemrég Paloma Mami zenei klipjén dolgoztunk, és csodálatos szivárványos szemsminket készítettünk neki. A szemhéja volt számomra a vászon, amelyre a Morpe 25L Volume 2 Live With Love Artistry palettával alkottam meg az általam újraértelmezett szivárványt.

Akkor vagyok a leginkább magabiztos, ha a klienseim is annak érzik magukat a sminkjükben, amit együtt készítettünk el nekik. Paloma Mami szivárványos szemeivel egy sikkes, fesztiválhangulatra hajazó lookot szerettünk volna elérni, ami azonban még mindig Arieles. Ugyanannyira mókás és izgalmas, mint amennyire az LMBTQIA+ közösség is az.

A klienseim mind vagy részei vagy hatalmas támogatói az LMBTQIA+ közösségnek, és együtt még szorosabbra fűzhetjük a viszonyunkat. Ítélkezés nélkül fejezhetjük ki önmagunkat, és mi vagyunk egymás legnagyobb drukkerei – számomra ez hihetetlenül különleges.”

Forrás: ELLE


A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

A körömszín, amit mindenki viselni fog idén ősszel
1

A körömszín, amit mindenki viselni fog idén ősszel

2022.08.27. 3 perc olvasás

A körömszín, amit mindenki viselni fog idén ősszel

Ez az újfajta francia manikűr lesz 2023 slágere
2

Ez az újfajta francia manikűr lesz 2023 slágere

2023.02.07. 1 perc olvasás

Ez az újfajta francia manikűr lesz 2023 slágere

Kiderült, hogy nézne ki a Kardashian-család plasztikai műtétek nélkül
3

Kiderült, hogy nézne ki a Kardashian-család plasztikai műtétek nélkül

2022.10.13. 1 perc olvasás

Kiderült, hogy nézne ki a Kardashian-család plasztikai műtétek nélkül

Kiderült, hogy mi a világ 3 legtöbbet eladott parfümje
4

Kiderült, hogy mi a világ 3 legtöbbet eladott parfümje

2023.01.21. 3 perc olvasás

Kiderült, hogy mi a világ 3 legtöbbet eladott parfümje

3 férfi parfüm, amiből a legtöbbet adják el a világon
5

3 férfi parfüm, amiből a legtöbbet adják el a világon

2023.03.05. 2 perc olvasás

3 férfi parfüm, amiből a legtöbbet adják el a világon

Ezt a 10 parfümöt imádják a legjobban a nők a világon
6

Ezt a 10 parfümöt imádják a legjobban a nők a világon

2022.09.23. 3 perc olvasás

Ezt a 10 parfümöt imádják a legjobban a nők a világon

Visszajött a divatba az egyik legkellemetlenebb hajszín
7

Visszajött a divatba az egyik legkellemetlenebb hajszín

2022.07.13. 3 perc olvasás

Visszajött a divatba az egyik legkellemetlenebb hajszín

Millie Bobby Brown a nyár legmenőbb fonását viseli
8

Millie Bobby Brown a nyár legmenőbb fonását viseli

2022.05.27. 1 perc olvasás

Millie Bobby Brown a nyár legmenőbb fonását viseli

ezek is érdekelhetnek

A dupla tusvonal a tavasz legmenőbb sminktrendje

A dupla tusvonal a tavasz legmenőbb sminktrendje

2023.03.28. 1 perc olvasás

NEW TREND

Kendall Jennerről elképesztő smink nélküli fotók készültek

Kendall Jennerről elképesztő smink nélküli fotók készültek

2023.03.21. 2 perc olvasás

MAKE UP

3 rúzs árnyalat, ami minden nőt fiatalít a sminkesek szerint

3 rúzs árnyalat, ami minden nőt fiatalít a sminkesek szerint

2023.03.18. 2 perc olvasás

BEAUTY

A rúzs árnyalat, ami minden nőt öregít a sminkesek szerint

A rúzs árnyalat, ami minden nőt öregít a sminkesek szerint

2023.02.19. 2 perc olvasás

BEAUTY

Kiderült, miért kellett sminket viselnie Meghan Markle-nek, mielőtt találkozott Károly királlyal

Kiderült, miért kellett sminket viselnie Meghan Markle-nek, mielőtt találkozott Károly királlyal

2023.01.12. 2 perc olvasás

Titok

Victoria Beckham végre elárulta az igazat: ezt a testrészét sosem műtette meg

Victoria Beckham végre elárulta az igazat: ezt a testrészét sosem műtette meg

2022.12.12. 1 perc olvasás

Plasztika

Most fillérekért kapható Katalin hercegné kedvenc szemhéjfestéke

Most fillérekért kapható Katalin hercegné kedvenc szemhéjfestéke

2022.11.28. 1 perc olvasás

Makeup

Ezekkel turbózd fel a beauty raktárad az őszi-téli szezonban

Támogatott tartalom

Ezekkel turbózd fel a beauty raktárad az őszi-téli szezonban

Támogatott tartalom

2022.11.15. 5 perc olvasás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves