A lazac az egyik legkedveltebb karácsonyi recept, és a legtöbben citrommal tálalják. Ez azonban nagy hiba.
Ha van igazi karácsonyi alap fogás az asztalon, az a lazac. Hihetetlenül népszerű, a legtöbb háztartásban e mellett teszik le a voksukat, ha arról kell dönteni, milyen halat fogyasszanak az ünnepekkor. Könnyebb azonban elrontani, mint gondolnánk.
Te is citrommal tálalod a lazacot? Bizonyára eddig azt gondoltad, ez tökéletes megoldás, hiszen mindenhol így csinálják. A profi szakácsok szerint azonban ez nagy hiba, hiszen a citrommal lehetetlen megőrizni a lazac eredeti ízét, és az állagán is ront.
A citrusfélék savassága miatt a sütéskor nagy mértékben roncsolódik az állag, és nem a megfelelő állapotban kerül az ünnepi asztalra a hal. A citrom miatt, ha azt már a sütés alatt ráhelyezed, gyorsabban sül meg a hal, így lehetetlen, hogy elkerüljük az állagromlást.
Ha semmiképpen nem tudsz lemondani a citromos lazacról, akkor a séfek azt tanácsolják, hogy az utolsó pillanatban tedd a serpenyőbe a citromot, ám akkor se helyezd a lazacra semmiképpen sem.
A lazac másik titka, hogy a tálalás előtt nagyjából 30 perccel készítsük el, így abban a fél órában lesz lehetősége a húsnak puhulni, és az aromák is jobban kijönnek majd.
Érdemes száraz fehérborral tálalni, hiszen az nagyszerűen ellensúlyozza a hal zsírtartalmát. Akár egy pohár pezsgő is remek kísérő lehet.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!