Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KARÁCSONYI TRÜKK

9 trükk karácsonyra, amivel rengeteget spórolhatsz

2022. december 17.

5 perc olvasás

Kovács Gréta

karácsony christmas spórolás karácsonyi trükk alternatív karácsony alternatív ötletek
9 trükk karácsonyra, amivel rengeteget spórolhatsz
© Shutterstock

A következő trükkökkel nemcsak csomó pénzt, hanem időt és energiát is sprólhatsz karácsonyra! 


A karácsonyra való készülődés rengeteg pénzt felemészthet: a dekoráció, az ajándékok és az ünnepi menü megtervezése nem könnyű, ha a büdzsére is figyelni kell. A következő fantasztikus trükkökkel viszont nemcsak pénzt, hanem időt és energiát is meg fogsz spórolni magadnak!

9 spórolós trükk karácsonyra, amit ki kell próbálnod!

1. Tervezd meg a kiadásaidat és kövesd őket

A tervezés a karácsony kiadásokon való spórolás első lépése: először is szabd meg a büdzsédet és oszd szét különböző szekciókra. Mennyit tudsz ajándékokra költeni? Milyen karácsonyfát állítasz magadnak? A dekorációra és az egyéb kiadásaidra is marad pénzed? Ha ezekkel megvagy, sokkal könnyebben fogsz tudni tovább haladni a listádban, hiszen a választási lehetőségeid is korlátozottak lesznek majd.

2. Vásárolj akciós dolgokat!

A karácsonyi ajándékozás során sokat lehet spórolni azzal, ha már önmagában is akciós dolgokat vásárolsz. Tegyük fel, hogy egy meleg karácsonyi zoknicsomagot adsz ajándékba valamelyik szerettednek: ne feltétlenül a zoknik mintáját nézd, hanem azt, hogy mennyivel olcsóbb a kiválasztott termék a másiknál. Így egy ajándékon minimum 20%-ot tudsz spórolni, ha pedig többször is meg tudod csinálni, jelentősen több lesz a büdzséd más karácsonyi kiadásokra!

3. Kombináld a szállítást!

Különösen az akciós ajándékok vásárlásánál éri meg kombinálni a szállítást: ez alatt azt érjük, hogy egy webshopból akár több mindent is megrendelhetsz, így sanszos, hogy a kiszállítás is ingyenes lesz, valamint nemcsak egy adott személy ajándékának szállításáért kell fizetned.

Shutterstock
Shutterstock

4. Karácsonyfa helyett fali led-es égősor

A karácsonyfa elengedhetetlen kelléke az ünnepeknek, ha viszont nem a saját otthonodban, hanem a rokonoknál, a családtagoknál, esetleg a barátoknál töltöd a karácsonyt, pénzkímélő trükknek bizonyulhat egy kedves kis égősor felragasztása a falra a drága karácsonyfák helyett. Így a dekoráción és magán a karácsonyfán is rengeteget tudsz spórolni!

5. Látogass meg charity boltokat vagy vásárolj másodkézről!

Ajándékokat, dekorációt, kedves kis asztalterítőt és egy csomó más olyan karácsonyi dolgot lehet az adományboltokban, a bolhapiacokon vagy akár online, másodkézről vásárolni, ami tökéletes állapotban van, ám sokkal olcsóbb, mintha boltban vennéd meg. Érdemes fontolóra venned ezt az opciót, mert a szakértők szerint ezzel a trükkel legalább 30%-kal kevesebb lesz a karácsonyi kiadásunk.

6. Használd fel újra a tavalyi ajándékcsomagolókat!

Ha tavalyról maradt jó állapotban lévő ajándékcsomagolód, ajándékszalagod vagy dekorációd, mindenképpen használd fel! Akár csomagolásokon lévő névcédulákra is felvághatod a régi ajándékpapírodat, ami egy rendkívül kreatív, ám nagyon jó pénzspórolós trükk!

Shutterstock
Shutterstock

7. Ajándékozd el, amire nincs szükséged!

Az elajándékozásnak rossz a reputációja, pedig rendkívül költségkímélő és környezettudatos megoldásnak számít. Ha a korábbi évekről kaptál olyan, új állapotban lévő ajándékot vagy olyan ajándékkártyát, ami még érvényes, te viszont sosem használnád el, ne félj újra elajándékozni őket! Csak arra figyelj, hogy még véletlenül se jusson vissza az ajándék annak, aki eredetileg neked adta, mert az rendkívül kellemetlen szituációt eredményezhet.

8. Add el, amire nincs szükséged

Alternatív megoldásként szolgálhat az új, használatlan állapotban lévő dolgaid vagy ajándékkártyáid árulása is. Attól, mert te nem tudod mire használni és a szeretteid sem, lehet, hogy valakinek pont arra az egy dologra van szüksége! Így egy kis mellékest is kereshetsz az ünnepi szezon ideje alatt, ami mindig jól jön!

9. Végül, de nem utolsósorban...

A karácsony csak egy nap a sok közül: sokkal fontosabb, hogy az új évet adósságoktól mentesen, anyagi biztonságban kezdd. Ha arra jutottál, hogy pénzügyileg nem tudod magadnak megengedni a költekezést, akkor készíts kézzel készített ajándékokat és engedd el a vásárlást; a dekorációkat pedig valósítsd meg kis tobozokből és fenyőágakból! A karácsony végső soron nem a költekezésről, hanem arról szól, hogy a szeretteinkkel együtt töltsük az ünnepeket, erről pedig nem szabad megfeledkezni! 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves