Quantcast

Queen's Gambit

Rágalmazás miatt perli a Netflix sikersorozatát a sakkbajnok

Rágalmazás miatt perli a Netflix sikersorozatát a sakkbajnok
© Phil Bray/Netflix

Egyetlen mondat miatt fordult a bírósághoz a korábbi grúz sakkbajnoknő, Nona Gaprindashvili.

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt a Netflixen debütáló A vezércsel című sorozat, amely olyannyira elnyerte a közönség tetszését, hogy a premier utáni hetekben kimutathatóan nőttek a sakk-készletek eladásai világszerte. A rajongók azóta is tűkön ülve várják a folytatást, és bár a főszereplő, Anya Taylor-Joy egy interjúban már célozgatott rá, hogy szívesen bújna újra karaktere, Beth Harmon bőrébe, egyelőre egészen más hírek röppentek fel a sorozat háza tájáról.

Úgy tűnik, hogy a sorozat készítői hamarosan bíróság elé állhatnak, miután a sorozat egyik epizódjában idézett grúz sakkbajnoknő, Nona Gaprindashvili úgy döntött, rágalmazás miatt pert indít a Netflix ellen. A minisorozat utolsó epizódjában elhangzik ugyanis egy mondat, amely szerint a jelenleg 80 éves sakkbajnoknő soha nem állt ki férfiakkal szemben játszani. Ez azonban nem igaz, Nona a valóságban több alkalommal is megmérkőzött férfi sakkozókkal.

A bajnoknő ügyvédei szerint a Netflix forgatókönyvírói azért dönthettek úgy, hogy elferdítik az igazságot, hogy kiemeljék a sorozat kitalált főszereplő karakterét, Elizabeth Harmont. A streaming-szolgáltató szóvivői határozottan tagadják, hogy ártani szerettek volna Nona hírnevének, és kiemelték, hogy a legnagyobb tisztelettel viseltetnek lenyűgöző karrierje iránt.

Forrás: Elle