Quantcast

Poliamoria kapcsolat – hogyan működik és miért nem csak a szexről szól

Poliamoria kapcsolat – hogyan működik és miért nem csak a szexről szól

Poliamoria, a többszerelmű kapcsolat vagy, ahogy még ismerjük „megegyezéses nem-monogámia”

A regények, a mesék és a média mind elhitetik velünk, hogy végül találkozni fogunk a nagy Ő-vel – azzal, akivel állítólag leéljük majd az egész életünket.

Lehet, hogy úgy gondolod, a lelki társ megtalálása ostobaság vagy azt hiszed, hogy nagyon sok Ő-vel fogsz találkozni életed során vagy az az elképzelés, hogy szükséged lesz egy társra egyáltalán, az meglehetősen sértő (na és, tökéletlenek vagyunk, ha azt választjuk, hogy egyedülállóak maradunk?).

A poliamoria kapcsolat további elutasítása a hagyományos monogám kapcsolatnak. A poliamoria megengedi, hogy több mint egy emberrel folytass megegyezéses kapcsolatot, egyidejűleg.

Komplikáltnak tűnik? Tökéletesnek? Zavaros? Recept a katasztrófához? Lehet, hogy elsőre összetettnek tűnik, ahogy a poliamoria kapcsolat működik, de legtöbbször félreértik.

Az elképzelés már évszázadok óta létezett, de a poliamoria az utóbbi években került előtérbe. Filmek, sorozatok szóltak a témáról és hírességek ismerték be, hogy nyitott kapcsolatban vagy poliamoria kapcsolatban - más néven ’megegyezéses nem-monogámiában’ - élnek.

Sokan gondolhatják úgy, hogy jónak tűnik egy ilyen kapcsolat elméletben, de valójában hogyan működik a gyakorlatban? Amit tudni kell a poliamoria kapcsolatról és mit jelent egy ilyen kapcsolatban élni:

Mit jelent a poliamoria?

Több magyarázat is létezik, például: „A poliamoria azt jelenti, hogy több mint egy nyitott romantikus kapcsolata van valakinek egyidejűleg” vagy „Több, mint egy komoly, szexuális-érzelmi kapcsolata van valakinek egyidejűleg”.

Bár technikailag ez korrekt, a szex és a poliamoria témában szakértők azzal érvelnek, hogy egy nagyon fontos összetevő hiányzik ezekből a meghatározásokból: a beleegyezés.

„Poliamoria egy etikusan, őszintén és közös beleegyezéssel felépített kapcsolat, ami lehetővé teszi számunkra, hogy több szerető kapcsolatban legyünk” magyarázza Lateef Taylor szex-pozitivitás oktató. „ A beleegyezés a legfontosabb összetevő.”

Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik ilyen kapcsolatban élnek tudtában kell lenniük és egyet kell érteniük a kapcsolat dinamikájával, érzelmeivel és a szükségleteivel az elejétől fogva és újra minden alkalommal, amikor megváltozik a dinamika.

Poliamoria úgy is ismert, mint a „megegyezéses nem-monogámia” magyarázza Dr Elisabeth Sheff a The Polyamorists Next Door szerzője.

„A poliamoria a megegyezéses nem-monogámia egyik formája, érzelmi, intim kapcsolat több ember között, akik állhatnak szexuális és/vagy romantikus kapcsolatban is.” állítja Sheff.

A 47 éves Charyn Pfeuffernek, aki a 101 Ways to Rock Online Dating: How to find love (or not) in the digital world szerzője, volt monogám és nem monogám kapcsolata is az évek során. „Úgy találtam, hogy az, hogy lehetőségem van többfajta kapcsolatot is felfedezni megadja nekem a szabadságot és a nyitottságot és ez az, ami számomra a legjobban működik.

A poliamoria új elgondolás?

„ A szabad szerelem” vagy a nem-monogámia évezredek óta létezik és az antropológusok szerint már a vadászó-gyűjtögető közösségekben is létezett.

A 1800-as években, Amerikában, a Mormonok gyakorolták ezt a több partneri kapcsolatot.

Dr Sheff szerint a poliamoria jelenleg a népszerűség harmadik hullámát éli. „Az első hullámban az utópisták, a feministák és az anarchisták támogatták a nem-monogámiát, mint a gyógymódot mindenre, a kapitalista elnyomástól, a nőket kizsákmányoló zsarnok férfiakig”.

„ A második hullám a „szabad szerelemmel” kezdődött az 1960-as és 1970-es évek szexuális forradalmával, kivirágzott a hippik, a szvingerek és a diszkó táncosok között. A harmadik és egyben jelenlegi hullám, az eddigi legnagyobb, az Internetes kommunikáció elterjedésével kezdődött.”

Honnan ered a poliamoria kifejezés?

A poliamoria a görög poli (jelentése sok vagy több) és a latin amor (szerelem) szóból áll össze.

A poliamoria azoknak való akik, a szex megszállottjai?

Mint ahogy minden más párkapcsolatban a poliamoria is többet jelent, mint csak a fizikai kapcsolatot. Egy egészséges kapcsolat – legyen az monogám vagy poligám – bizalomra, kommunikációra, beleegyezésre és tiszteletre épül.

„ A polamoria hatalmas érzelmi sebezhetőséget követel, hogy kitaláljam, hogy ki vagyok, és hogy mit akarok egy másik kapcsolattól” magyarázza Pfeuffer.

Minden poliamoria kapcsolatnak mások lehetnek a határai, mint ahogy minden más kapcsolatban is így van. A gyakorlatban fontos az őszinte kommunikáció, proaktív beszélgetés az egészséges szexuális életről és a rendszeres kapcsolati beszélgetés, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mindenki ugyan úgy kiteljesedve érzi magát a kapcsolatban.

A hírességek közül ki él poliamoria kapcsolatban?

Bella Thorne színésznő, Bethany Meyers aktivista, a férje, a színész Nico Tortorella és az író Jessamyn Stanley korábban bejelentették, hogy ilyen kapcsolatban élnek.

Will Smith és Jada Pinkett Smith korábban úgy kommentálták, hogy nyitottság jellemezi a kapcsolatukat, de konkrétan nem jelentették ki, hogy poliamoria jellegű a kapcsolatuk.

A színésznő úgy kommentálta a kapcsolatukról szóló hírt, hogy azt írta: „Will és én mindketten azt tesszük, amit akarunk, mert megbízunk egymásban, hogy ezt megtehetjük” majd úgy folytatta a kapcsolatuk jellemzését, hogy a kapcsolatuk „felnőtt” nem pedig „nyitott”.

Milyen TV sorozatok és filmek szólnak poliamoria kapcsolatokról?

Spike Lee 1986-os She's Gotta Have It  című filmje és a BBC 2018-as Wanderlust című rövid sorozata szól a poliamoria kapcsolatokról.

A poliamoria azt jelenti, hogy egy párhoz csatlakozik egy harmadik fél?

Dedeker Winstonnak, aki a Multiamory podcast műsorvezetője és a The Smart Girl's Guide to Polyamory szerzője, jelenleg két partnere van, az egyikkel hét, a másikkal négy éve van kapcsolatban. Dedeker szerint az emberek gyakran azt feltételezik, hogy a poliamoria az, amit a párok csinálnak, ahelyett, amit az egyének csinálnak. „Ez azt jelenti, hogy azt gondolják az emberek, hogy az egyik partnerem az „igazi” a másik meg csak szórakozásból van” mondja.

A poliamoria ugyan az mint a nyitott kapcsolat?

Nem feltétlenül, bár mind a kettőt nem-monogám kapcsolatnak tekintik.

Renee Divine, szex- és párterapeuta elmagyarázta a különbséget a Women's Health magazinban. „A nyitott kapcsolat az, ahol egy vagy mind a két fél vágyik a párkapcsolatukon kívül mással is szexuális kapcsolatra, a poliamoria az intim, szerető kapcsolatról szól több emberrel.”

Mi a különbség a poliamoria és a poligámia között?

Technikailag a poliamoria több szerelmet, a poligámia több házastársat jelent.

Dr Sheff magyarázata szerint: „ A poligámia az szinte mindig heteroszexuális és egy embernek van több másnemű házastársa. A poligámia azóta van jelen, hogy az ember megalkotta a házasság intézményét.”

A poliamoriának van saját büszkeség zászlója?

Igen, van. 2014-ben az első poli büszkeség zászlót állítólag Jim Evans alkotta meg, három vízszintes színes csíkból: kék, piros és fekete.

Mi jelent a poliaktivista?

A poliamoria jogilag nem védett státusz, mint a heteroszexuális vagy a homoszexuális. Sokan jelezték, hogy elveszíthetik az állásukat, ha kiderül, hogy poliamoria kapcsolatban élnek és a bíróság ezt felhasználhatja ellenük egy gyermek-elhelyezési ügyben. A poliaktivisták ezt próbálják megváltoztatni, mondja Dr Sheff.

A poliamoria egy szexuális beállítottság?

A poliamoriát jelenleg nem ismerik el szexuális beállítottságnak és a legtöbb ilyen kapcsolatban élő nem is gondolja, hogy ez az.