Quantcast

Covid-19

Összefogtak a sztárok, hogy véget vessenek a világjárványnak

Összefogtak a sztárok, hogy véget vessenek a világjárványnak
© Anton Petrus/Getty Images

70 híresség írta alá azt a nyílt levelet, amelyben felszólítják a világ vezetőit a koronavírus elleni oltási program előre mozdítására.

Mintegy hetven ismert közéleti személyiség, köztük több hollywoodi A-listás híresség is aláírta a CARE nonprofit szervezet által megírt nyílt levelet, amelyben a világ vezetőinek üzennek: ideje fokozni az oltási erőfeszítéseket, hogy minél hamarabb véget érhessen az egész világot sújtó koronavírus-járvány. 

Amint az a statisztikákból is látszik, az alacsony jövedelmű országokban az emberek mindössze 2%-a jutott eddig védőoltáshoz, így a legkiszolgáltatottabb népcsoportok védelem nélkül kénytelenek szembenézni a koronavírus veszélyeivel. Az alacsony átoltottsági ráta ráadásul elősegíti a különféle vírusvariánsok terjedését is.

Az írásban épp ezért szorgalmazzák, hogy az országok vezetői teljesítsék az Egészségügyi Világszervezet (ENSZ) által kitűzött célt, miszerint 2022-re a világ lakosságának 70%-a számára elegendő koronavírus elleni vakcinát kell biztosítani. Ehhez 2021 végéig 7 milliárd, majd 2022 közepéig további 7 milliárd adag oltóanyagot kell elérhetővé tenni a fejlődő országok számára. Emellett kitérnek a járvány élvonalában feladatot teljesítő egészségügyi dolgozók támogatására, valamint a közoktatás és a szállítási rendszerek megfelelő működéséhez szükséges beruházások biztosítására is.

„Készen állunk a segítségre”

A nyílt levelet olyan nagy nevek írták alá, mint Anne Hathaway, Ciara, Richard Gere, Alexandra Daddario, Iskra Lawrence, Eva Longoria, Zac Posen, Michelle Williams, valamint a szervezet szószólója, Iman – a megjelenését pedig a Joe Biden amerikai elnök által összehívott globális Covid-19 csúcstalálkozóra időzítették.

„Üdvözöljük Biden elnök úr felkérését, hogy a nemzetközi szervezetek, üzleti, filantróp és nem kormányzati vezetők fogjanak össze, és kötelezzék el magukat a Covid-19 világjárvány felszámolása mellett. Készen állunk a segítségre, reméljük, hogy a világ vezetői meghallgatnak minket, és erőforrásokkal és cselekvéssel válaszolnak” – mondta Michelle Nunn, a CARE elnök-vezérigazgatója.

Forrás: The Hollywood Reporter