Quantcast

Női vezető

Kétgyermekes családanya lesz az Angol Labdarúgó-szövetség elnöke

© Eddie Keogh/The FA/Getty Images/PA

Az 1863-ban megalakult és az előző elnök, Greg Clarke rasszista megjegyzéseiről elhíresült szervezet 157 éves történetében Debbie Hewitt lesz az első nő, aki betölti ezt a fontos vezető szerepet.

Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) héttagú választótanácsának egyhangú döntése értelmében Debbie Hewittot választották meg a szervezet elnökévé. Bár a kinevezést július 22-én még jóvá kell hagynia az FA-t vezető bizottságnak is, a Guardian értesülései szerint mindez már csak formalitás — ha rábólintanak, 2022 januárjától Hewitt tölti majd be a vezető szerepet.

A szövetség előző elnöke, Greg Clarke tavaly novemberben mondott le egy parlamenti ülésen elhangzott rasszista megnyilvánulásai miatt, azóta a szövetséget Peter McCromick vezeti ideiglenes megbízatással. A választást követően McCormick azt nyilatkozta: Teljes volt az egyetértés köztünk, látva Hewitt széles körű és egyedülálló vezetői tapasztalatait az üzleti élet számos területén. Reményeink szerint sajátos látásmódját és értékítéletét rendkívül jól tudja majd kamatoztatni a labdarúgás világában is, mert rendelkezik azokkal a képességekkel és karakterrel, ami ehhez a munkához szükséges lehet."

 

De ki az a Debbie Hewitt?

Debbie Hewitt az a fajta ember, aki "áttörte az üvegplafont". Nottinghamshire-ben nőtt föl, ahol már gyerekkorában félárvaságra jutott: még csak 14 éves, általános iskolás volt, mikor édesanyja, Wendy agydaganatban elhunyt. Ennek köszönhetően egészen korán került a munka világába, a helyi Marks & Spencernél kezdett el gyakornokként dolgozni, ahol felismerték a benne rejlő tehetséget, így elvégezhette a vállalat menedzsment-képzését. 

A Lex vállalatához ezt követően csatlakozott, ahol eleinte használt autókat értékesített, majd kinevezték a bristoli Volvo márkakereskedés vezetőjévé. Munkahelye — látva állhatatosságát — támogatta tanulmányait, finanszírozta számára a Bath-i Egyetem költségeit, ahol MBA (Master of Business Administration) diplomát szerzett, kitüntetéssel.

Figyelemre méltó pályafutása eredményeként 2006-ban, mindössze 32 évesen kinevezték a Lex vállalatcsoport tulajdonában lévő RAC vezérigazgatójának. Karrierje azóta is felívelőben van, több mint 15 éve tölt be vezető szerepet tőzsdén jegyzett, magántulajdonban lévő gazdasági szervezetekben (Visa Europe, The Restaurant Group plc, BGL Group és White Stuff).

2011-ben az üzleti világnak és állami szektornak nyújtott kimagasló munkájának elismeréseként megkapta a Brit Birodalom Rendjének Tagja (MBE) lovagi címet. „Soha nem gondoltam volna, hogy velem ez valaha megtörténhet, és biztosan nem is vállalkoztam volna hasonlóra" — nyilatkozta a Crewe Cronicalnek 2013 augusztusában. Minden tevékenységemet azért végeztem, mert élveztem, nem az elismerésre törekedtem. Amikor először belekóstoltam az üzleti élet világába, és elkezdtem megérteni azt, az ambícióm azonnal az egekbe szökött. Akkor tudtam, hogy rátaláltam arra, amivel igazán szeretnék foglalkozni."

Hewitt számára a siker mellett legalább annyira fontos az is, hogy visszaadjon a közösségnek, amelyben él, ezért lakóhelyén plébániai tanácsos tisztséget tölt be, illetve hajléktalan emberek számára is támogatást nyújt a munkába való visszatéréshez a Prince's Trust tagjaként (az Egyesült Királyság ifjúsági jótékonysági szervezete, melyet Károly walesi herceg alapított 1976-ban).

Az angol futball jelenlegi helyzete

Az angol labdarúgásban egyértelmű változásra van szükség, ezért választottak egy megfelelő háttérrel rendelkező vezetőt, aki nem a futball világából jön. Bár Hewitt óriási Liverpool-rajongó, korábban sporttal kapcsolatos szervezetben még nem töltött be tisztséget.

Kihívásokban bővelkedni fog munkája, hiszen az irányító testület vezetését annak történelmének egyik legbizonytalanabb pénzügyi pillanatában veszi át. Az FA előrejelzése szerint (a Covid-19-nek is köszönhetően) 2024-re pénzügyi veszteségük el fogja érni a 300 millió fontot, és csak ezidáig 124 alkalmazottat bocsátottak el.

Botrányoktól sem mentes a szövetség munkája: ugyan Nagy-Britanniában 2018-ban elindították a 'Pursuit of Progress' programot, mely arra szolgált, hogy növelje az angol labdarúgók, hivatalnokok, edzők, vezetők és irányítók sokszínűségét, sajnos még mindig bőven akad munka a diszkrimináció leküzdésére.

Nemrégiben pedig komoly felháborodást keltett világszerte és saját szurkolóik között is, hogy 12 európai klub - köztük hat angliai - sikertelen kísérletet tett egy, az UEFA-tól elszakadó Európai Szuper Liga létrehozására, ennek eredményeként pedig a brit kormány komolyabb figyelemmel fordult az angliai futball irányítása felé, és jelenleg is felülvizsgálatot folytat azzal kapcsolatban.

Hewitt szerepe a változásban

Hewitt megválasztásával kapcsolatban Kate Tinsley, a bizottság elnöke úgy nyilatkozott: „Az FA és általában az angol futball számára ez egy kiváló kapcsolódás lesz. Debbie tehetségével és tapasztalataival magasan kiemelkedett a jelöltek közül. Ő alkalmas arra, hogy képességeivel és a benne rejlő szenvedéllyel pozitívan befolyásolja az FA irányítását a hazai és globális színtéren is, miközben egy erős és elveihez hű vezetői szerepet tölt majd be."

A gyermekkora óta focirajongó Debbie elmondta: nagyon örül a lehetőségnek, mert egy olyan sportág jövőjének alakításában vehet részt, amely sokak számára bír rendkívüli jelentőséggel. „Az elmúlt hónapok eseményei megmutatták, hogy az angol labdarúgás életének jelentős pillanatához érkezett, melynek egyértelmű célja, hogy a játék hosszú távú, egészséges fennmaradásának biztosításáért dolgozzunk, annak minden érdekeltjével együtt."