Quantcast

Védjegy

Perre megy az Hermès a táskájukról készített NFT miatt

Perre megy az Hermès a táskájukról készített NFT miatt
© EDWARD BERTHELOT/Getty Images

Védjegyproblémák merültek fel a #MetaBirkin kapcsán.

Az 1984-ben készült, nevét Jane Birkin színésznőtől kölcsönzött Birkin táska a mai napig az Hermès legikonikusabb kiegészítője, nem véletlen, hogy a cég levédette a márkanevet. Nemrégiben azonban váratlan helyen bukkant fel a táska digitális másolata: MetaBirkin néven egy Los Angeles-i művész, Mason Rothschild készített egy NFT-t (nem helyettesíthető tokent) a táska mintái alapján, amely eredetileg a tavaly év végén bemutatott projektjének egyik része volt.

A francia luxusmárka természetesen nem hagyta annyiban a dolgot, pert indított a művész ellen védjegybitorlásért és már be is nyújtották 47 oldalas panaszukat a New York-i kerületi bíróságon. A hírre reagálva Rothschild online nyilatkozatában úgy fogalmazott: „nem készítek vagy árulok hamis Birkin táskákat. Olyan műalkotásokat készítettem, amelyek képzeletbeli, szőrmével borított Birkin táskákat ábrázolnak. Nem hagyom magam megfélemlíteni.”

A bírósági dokumentumok szerint az Hermès azt szeretné elérni jogi úton, hogy a művész adja át a MetaBirkins.com domain nevet a divatháznak, és fizessen kártérítést nekik a digitális eszközök eladásából származó nyereség után.

Nagy rá a kereslet

A művész összesen 100 darab MetaBirkin NTF-t készített, amelyeket élénk színű műszőrme borít, és van, amelyiken a Mona Lisa képmása is megjelenik. Bár kezdetben jelképes, 0,1 ethereumos áron (a kriptovaluta egyik pénzneme) kerültek digitális forgalomba az NFT-k, a nagy érdeklődés miatt az áruk gyorsan utolérte az eredeti Birkin táskákét, és némelyik darab már 40 ezer ethereumos áron cserél gazdát.

Egyre több luxusmárka teszi be a lábát az NFT-k piacára, nemrégiben a Coach is előrukkolt az első saját NFT-kollekciójával, de a Gucci, a Balmain, az Adidas, a Jimmy Choo és a Karl Lagerfeld is készített már egyedi, nem helyettesíthető tokent a termékeiből.

Forrás: Elle