Quantcast

Empire Diamond

Minden idők legdrágább ékszerét mutatta be a Tiffany & Co.

Minden idők legdrágább ékszerét mutatta be a Tiffany & Co.
© Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

A gyémántnyaklánc ára egyelőre titkos, az értéke pedig a szakértők szerint felbecsülhetetlen.

A 80 karátos gyémánttal ékesített, World’s Fair Necklace névre keresztelt kiegészítőt a Tiffany & Co. luxus ékszerház eddigi legdrágább ékszereként mutatták be a dubaji Blue Book rendezvényen. Az ára azonban egyelőre a mai napig titok, csupán becslések vannak arra, mennyit érhet a páratlan nyaklánc.

Az ékszer egy régi nyaklánc vázlata alapján készült, amelyet tavaly fedezett fel Victoria Raynolds, a márka vezető gemológusa. „Nem sokkal később lehetőségünk nyílt arra, hogy egy hihetetlen 80 karátos gyémánttal dolgozzunk. Ránéztem és arra gondoltam: ’Itt az ideje, hogy újra feltaláljuk a régi világkiállítás nyakláncát’.”

Az esemény, amelyre utalt, nem más, mint az 1939-es világkiállítás, amelyet a New York-i Queens kerületben található Flushing Meadows-Corona Parkban rendeztek meg. Ebből az alkalomból a Tiffany egy art deco stílusban tervezett ékszerkiállítást rendezett be, amelynek középpontjában egy 429 gyémántból és egy több mint 200 karátos akvamarin kőből álló nyaklánc állt.

Birodalmi gyémánt

Az akkori nyaklánc ára 28 ezer dollár körül mozgott, ami mai értékre átszámítva kb. 557 ezer dollárnak (183 millió forintnak) felel meg – az újonnan bemutatott ékszer ára pedig még ezt is túlszárnyalhatja. A wwd.com portál szakértői szerint a különleges ékszer értéke 20 és 30 millió dollár közé tehető. A nyakék díszeként szolgáló, 80 karátos gyémánt az Empire Diamond nevet viseli, és az ékszerészmesterek két évet dolgoztak rajta, amíg elnyerte végső formáját.

A márka etikai filozófiájának megfelelően a drágakő forrása is nyomon követhető: Botswanában bányászták, Izraelben csiszolták és a Tiffany New York-i laboratóriumában került be a foglalatba. Az árán felül további különlegessége, hogy maga a gyémánt kivehető, így akár gyűrűként is lehet viselni. Ahhoz, hogy a kő áthelyezése teljes biztonságban történhessen meg, az ékszerház élethosszig tartó rendelkezésre állási szolgáltatás kínál a leendő vevőnek.

Forrás: Elle