A gyapjú évtizedek óta a minőség, a melegség és az elegancia szinonimája: a legjobb téli pulcsik, finom sálak és időtálló sapkák készülnek belőle, viszont kényesebb anyagról van szó, ami különleges ápolást igényel.
Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, a gyapjút hogyan mosod. Egy rosszul megválasztott program vagy mosószer óriási károkat tehet a kedvenc darabodban, ezt pedig minden bizonnyal szeretnéd elkerülni. Összeállításunkban most megmutatjuk, mik azok a dolgok, amikre célszerű odafigyelni a gyapjú tisztítása során, ha az a cél, hogy az anyag hosszú távon is kitartson.
Mielőtt kimosol egy újonnan vásárolt ruhadarabot – különösen, ha gyapjúról van szó – akkor mindig olvasd el, mit javasolnak mosás szempontjából a címkén. Ha mondjuk a címkén kézi mosás szerepel, akkor nem kímélő gépi programot jelent, hanem tényleges kézimosást.
Tipp: Ha nincs címke (kézműves/örökölt darab esetén), akkor kezeld az anyagot a legkíméletesebb protokoll szerint: langyos víz, minimális mozgatás, gyapjúmosószer.
Egyszerűnek tűnhet, de azért van pár dolog, amire kézi mosás során ügyelni kell. A legjobb, ha megtöltesz egy lavórt langyos vízzel (max. 30 fok), amihez aztán adj hozzá folyékony, gyapjúbarát mosószert. A ruhát fordítsd ki, majd finoman süllyeszd a vízbe. Fontos, hogy ne dörzsöld, és ne is csavard. 5-10 perc áztatás elég is lesz neki, ha kész akkor óvatosan tapogasd ki belőle a vizet. Ezután jöhet egy vízcsere, majd egy öblítés. A felesleges vizet egy törölközőbe csavarva nyomkodd ki belőle.
A gépi mosás is szóba jöhet, de csak bizonyos feltételek mellett. Ha van dedikáltan gyapjúprogram, akkor az a legjobb, de a modern gépekben általában már van kézi mosás opció, ami alacsony hőfokon, lassú dobmozgás mellett, centrifuga nélkül mossa ki a ruhákat.
Két mosás között elég lehet az anyag szellőztetése, a gyapjút ugyanis nem kell túl gyakran mosni.
Lényeges, hogy a gyapjút soha ne csavargasd. A már fentebb említett törölközőbe csavarós megoldás lehet a legjobb, ha pedig már nem csepeg az anyagból a víz, akkor vízszintesen fektesd egy szárítórácsra. Szárítógépbe tilos tenni, valamint radiátor sem jó megoldás, mert a túl nagy meleg zsugoríthatja a ruhát.
A gyapjú szereti a gőzt, nem a direkt vasalótalpat. Állítsd a vasalót gőz üzemre, tarts 1–2 cm távolságot, vagy tegyél közé préselőkendőt. Így a ráncok kisimulnak, de az anyag nem ugrik össze.
Tiszta és teljesen száraz darabot tegyél el, különben a szennyeződések csalogatni fogják a molyokat. Emellett fontos, hogy hajtogatva tárold a gyapjúból készült darabokat, ne vállfán, mert úgy megnyúlhatnak. (nem vállfán), hogy ne nyúljon meg.
A gyapjú természetes eredetű textilszál, aminek a fő alkotója a keratin, ez ugyanaz a fehérje, amely az emberi hajban is jelen van. A szálak az állat (többnyire juh) bőrén kisebb csoportokban, úgynevezett pászmákban nőnek, több pászma pedig kötőszálakkal kapcsolódik egymáshoz, így alakulnak ki a fürtök, amelyek a nyers gyapjút adják. Ez a hullámos, fürtös szerkezet kiválóan képes megtartani a meleget, ezért a gyapjú remekül szigetel, ugyanakkor pont emiatt kényesebb a mosásra is. Ha túl meleg vízben, erős forgással, nem megfelelő szerrel mosod, akkor ezek a fürtök összezárnak, aminek eredménye lehet a kemény tapintás, rosszabb esetben pedig az adott ruhadarab zsugorodása.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!