Quantcast

ELLE Fashion Show 2017 backstage – Designer interjúk

ELLE Fashion Show 2017 backstage – Designer interjúk

Április 28-án, pénteken volt az ELLE Fashion Show 2017 szakmai napja. A backstage-ben kaptuk el egy-egy rövid, de annál tartalmasabb interjúra a bemutatón szereplő három francia divattervezőt.

 
David Wong

Két világ egyesül a kollekcióban, a szabászat és a városi stílus. David Wong izgalmas munkáit a testvérével, Chip Wei Wonggal közösen készítette. Mi inspirálta ezt a kollekciót?

Az utazás a fő inspirációs forrásunk, a világ sokfélesége és a különböző kultúrák. A testvéremmel olyan grafikai, tipográfiai elemeket kerestünk, melyek jól tükrözik a gondolatainkat. Az egyik felirat, amit használunk, a “99 - Other Department”. Ezzel bizonyos beutazási dokumentációknál lehet találkozni, amikor az embernek be kell ikszelnie, hogy egy másik országból érkezett. Ez az univerzális kód számunkra mindenkit egyesít, akik szeretnek utazni és más kultúrákban elmerülni, vagy akik hosszú ideig távol élnek az eredeti otthonuktól. Ez a mi történetünk is. Kínai gyökereink vannak, holland a nemzetiségünk, Franciaországban nőttünk fel, éltünk Amerikában és Angliában. Szeretjük az ilyen, indirekt üzeneteket, amiket elsőre talán csak azok értenek, akik már voltak hasonló szituációban.

Miért fontos számotokra a részvétel az ELLE Fashion Shown?

Tavaly novemberben jártunk itt először, és úgy érezzük, hogy Budapest egy izgalmas, feltörekvő divathelyszín. Meglepett az itteni dinamizmus, szeretjük a város energiáját!

Mik a tervek a következő egy évre?

Dolgozni az új kollekción, új inspirációkat keresni, még szorosabban együtt dolgozni. A közös történetünk egyedi, és úgy érezzük, sok mindent szeretnénk megosztani belőle az emberekkel.

 

Shaleva Couture

Dusica Petit, a Shaleva Couture tervezője és kreatívigazgatója minden részletet kézzel dolgozott ki a bonyolult ruhákon, melyek egy mese alapján születtek.  Mi inspirálta ezt a kollekciót?

Az Alíz Csodaországban Disney-rajzfilm, és annak egyes részletei, mint például Alíz tortája. Minden anyag egyedi, rengeteg kézimunkával és trükkös szabászati fogásokkal készültek. Sok a hímzés és rátét, a kedvenc darabomon a gyöngyök például Alíz könnyeit szimbolizálják. Gyerekkoromban sokat néztem ezt a rajzfilmet Édesapámmal, mindig ő jut róla eszembe, szóval ez a kollekció egyben emlékezés is rá. A stílust nevezhetjük street couture–nek, ahol az utcai attitűdben a sikk is megjelenik. Minden modellen lesz egy hatalmas masni, és az egész kollekcióval szeretnénk a gyerekkorba visszamenni, miközben elegánsak és modernek maradunk.

Miért fontos számodra a részvétel az ELLE Fashion Shown?

Nagyon izgatott vagyok és megtiszteltetés, hogy részt vehetek az ELLE Fashion Show-n! Fiatal tervezőként hatalmas lehetőség ez, boldog vagyok, hogy az ELLE-nek tetszik, amit csinálok.

Mik a tervek a következő egy évre?

Idén öt helyen mutathattam, mutathatom be a kollekciót, Szerbiában, Pekingben, Macedóniában, itt, és ha minden igaz, Párizsban szeptemberben. Emellett dolgozom más tervezőnek, illetve egy kapszula kollekcióval készülök, amit a website-omon keresztül majd méretre szabva vásárolhatnak meg az emberek.

 

Cyril Mirat

Dekonstruktivista módon nyúl az öltönyhöz és izgalmasan használja a maszkok erejét Mi inspirálta ezt a kollekciót?

Szétszedtem az öltöny fogalmát, hogy újra összerakhassam. A fő anyag, amivel dolgoztam, a neoprén, és mondhatjuk, hogy ez anti-couture, mert minden elvarratlan a szárak végén, mégis, van a ruhákban finesse a díszítések által, melyek természetesen mind kézzel készültek. Az erős férfitestért lelkesedem, és nagyon érdekelnek a maszkok, amelyek mögött elrejtőzhetünk, ugyanakkor egyfajta érzelmet vetítenek. Nyolc lookot láthatunk majd a kifutón, és a hozzájuk tartozó maszkok mindegyike másik érzelmi állapotot képvisel. A stílus kevert, például zakó, rövid öltönynadrág, hosszú zokni, és egy baseball ütő, mind feketében, nálam nyugodtan lehet egyben.

Miért fontos számodra a részvétel az ELLE Fashion Shown?

Jó itt lenni, nagy lehetőség számomra, örülök, hogy bemutathatom a világot, amit elképzeltem, és azonnali visszajelzéseket kapok. Fontos, hogy ezt nem utcára terveztem, ez egy attitűd, egy vízió, amit legjobban a divatbemutatón tudok kifejezni.

Mik a tervek a következő egy évre?

Marketingből most fogom befejezni a mesterképzést, emellett szeretnék még nagy divatcégnél tapasztalatot szerezni és tanulni. Egy nap, ha minden jól megy, saját márkát alapítok, de ehhez még sokat kell tennem, fel kell nőnöm a feladathoz.

Horváth Cecília