Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

OTTHONTEXTIL

Rojtok, törzsi motívumok, keleti hatások: az idei textilminták felrázzák az otthonunk

2023. március 12.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

textil otthon trend kárpit anyag
Rojtok, törzsi motívumok, keleti hatások: az idei textilminták felrázzák az otthonunk
© Instagram / Artewalls

Öltöztesd új ruhába otthonod 2023 legtrendibb textiljeivel!


Minden januárban a tervezők és a szerkesztők Párizsba utaznak, hogy az éves Déco Off szakkiállításon megtekintsék a legújabb és legjobb textileket és falburkolatokat. Íme a 8 irányvonal, amik idén a legmarkánsabbak voltak a kiállításon!

Japán hatás

Ebben a szezonban a szövetházak Japánban kerestek inspirációt. Jim Thompson például egy hagyományos japán felhőmotívumot jelenített meg dizájnjában, ami batikolt anyagon kelt életre.

Kockák

Ahogy azt már korábban is írtuk, a kockás anyagok reneszánszukat élik! Ez a Déco Off kiállításon is látható volt, így Anni Albers munkáin is. 

Rojtok

Ha szeretnéd idén függönyeidet vagy akár a székeid, foteled kárpitját feldobni, válassz rojtos anyagot, ahogy idén Párizsban sok cég tette. Ezt a színes, bohém anyagot, a Pollack dizájn textilgyártó cég mutatta be Trim and Proper néven. 

Építészeti utalások

Ezt a bordázott 3D falburkolatot, az Élitistől, a görög oszlopok ihlették. Könnyen meg is téveszti a szemet, mert elsőránézésre gipsznek gondolná az ember, pedig valójában puha, bársonyos anyagból készül. 

Gobelin

Idén a tervezők újra felfedezték a dekoratív gobelint, és elsősorban erdei mintás anyagokkal rukkoltak elő. Az Arte “Les Forets” falburkolata egyszerűen mesés, ráadásul több színben is kapható. 

Vadnyugati életérzés

A Vadnyugat romantikájának mindig is volt helye az amerikai szívekben, de a világ más pontjain is népszerűek a mexikói, sivatagi, koptatott western motívumok. A Perennials dizájnere, a texasi születésű Liz Lambert, tervezte a cég legújabb kollekcióját, a Far Westet, amelyet szülőföldje ihletett.

Folklór

Nemzedékeken át örökölt mesékből származó mitológiai lények és formák jelentek meg sok anyagon ebben az évben a Déco Off standjain, köztük Jim Thompson „Kalong Vases” nevű textiljén is, ami egy észak-thaiföldi faluról kapta a nevét, ahol évszázadok óta kerámiát gyártanak, gyakran virág- és természeti motívumokkal festve.

Csíkok

A csíkok mindig klasszikusnak számítanak, de ebben a szezonban a tervezők úgy döntöttek, hogy egy kicsit felrázzák a hagyományos mintát, és csipkézett élekkel bolondítják meg. Így tett a milánói Dedar is új vízálló kárpitanyagán.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves