Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Zöld Otthon

Egy szobanövény, ami akkor is szép, ha kevés időd van a gondozására

2024. július 07.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

kert lakberendezés otthon szobanövény szobanövények gondozása
Egy szobanövény, ami akkor is szép, ha kevés időd van a gondozására
© Shutterstock

Egy-egy szobanövény még akkor is jól mutat majd az otthonodban, ha nincs sok időd foglalkozni velük.


Szinte mindenki megtapasztalja, hogy alkalmanként egy-egy szobanövény a legnagyobb gondoskodás ellenére is elpusztul. Aki nem tud elegendő figyelmet fordítani a növények gondozására, gyakran átélheti ezt a lehangoló élményt, ami akár a növénytartástól is elveheti a kedvét.

Nem érdemes azonban kétségbeesni, ugyanis a siker csak azon múlik, hogy milyen növényeket választasz, és megtalálod-e azokat a fajtákat, amik illenek a te életstílusodhoz.

Kétségtelen, hogy minden növény meghálálja a gondoskodást, és akkor a legszebbek, ha legalább egy héten egyszer foglalkozol velük, hiszen élőlények. Azonban léteznek köztük olyanok, amelyek kevesebb gondoskodással is beérik, és a zordabb körülmények között is képesek életben maradni.

Ha nincs sok szabadidőd, ez a szobanövény a legideálisabb

A Sansevieria trifasciata, avagy magyarul anyósnyelv, szobai tigrislevél vagy fácánlevél egy meglehetősen szívós növény, amely akkor is az otthonod dísze lesz, ha csak arra van időd, hogy néha meglocsold.

A kezdők is próbálkozhatnak vele, ugyanis a gondozása nem igényel semmilyen előképzettséget vagy tapasztalatot, és a szakemberek szerint szinte elpusztíthatatlannak számít. Jól tűri a szárazságot, hiszen Nyugat-Afrikából származik: Nigériától délre őshonos. Éppen ezért az sem jelent problémát, ha hosszabb ideig nem kap vizet.

Gyakran az is nehézséget jelent a nem gyakorlott növénytartók számára, hogy a lakás egy adott pontját szeretnék díszíteni, ám előfordulhat, hogy az nem lesz megfelelő a kiválasztott növény számára. Az anyósnyelv esetében nem kell ettől tartani, ugyanis szinte bárhol jól érzi magát, és könnyen alkalmazkodik a környezetéhez.

Ideális szobanövény már csak azért is, mert örökzöld és évelő, a hegyes, függőlegesen felfelé nyújtózkodó, vastag levelei pedig egyedivé és felismerhetővé teszik. Magassága ugyan változó lehet, de a legtöbb típusa nem nő 30 centiméternél magasabbra.

szobanoveny-anyosnyelv-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Ha igazán jól érzi magát, apró, sárgásfehér virágokat is hoz, később pedig a vörös, bogyós termése is megjelenhet. Többféle formában is fellelhető, de a legáltalánosabb változata sötétzöld levelekkel rendelkezik, amelyeknek a szélein egy világosabb zöld sáv fut végig. Másik elterjedt formája a csíkos levelű fajta, innen ered a tigrislevél név.

Érdemes akár több példányt is tartani a lakásban, hiszen igazán mutatós növényről van szó, amely alacsony igényei miatt sokak szívébe belopta magát. Nem mellékes az sem, hogy még a NASA is elismerte a légtisztító hatását, hiszen képes kiszűrni a levegőből a formaldehidet, a benzolt és a triklór-etilént is.

Két dologra azonban az anyósnyelv esetében is figyelni kell: a túlöntözés gyorsan tönkreteheti, a tűző napot pedig egy idő után nem tudja elviselni, így érdemes félárnyékos helyet választani a számára. Ha ezt a néhány szabályt betartod, sokáig az otthonod dísze lehet.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves