Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ÍGY ÉLÜNK MI

Szeretünk otthon pucérkodni és táncolni egy friss kutatás szerint

2024. május 27.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

ikea élet otthon meztelenül otthon tánc otthon
Szeretünk otthon pucérkodni és táncolni egy friss kutatás szerint
© Shutterstock

Az IKEA Élet otthon kutatása bizonyítja, a magyarok szabadnak érzik otthon magukat.

 


A magyarok 28 százaléka állítja, hogy időnként táncra perdül vagy énekel, ha egyedül van, és ötöde mondta azt, hogy olykor meztelenül járkál a lakásban - derül ki az IKEA legfrissebb Élet otthon közvélemény kutatásából. 

Szabadon, otthon

A szabad önkifejezés és lazítás azonban kis különbséget mutat nemenként: míg a férfiak (14%) a nőknél (34%) kisebb valószínűséggel énekelnek és táncolnak, amikor egyedül vannak, addig, nagyobb valószínűséggel járkálnak néha meztelenül otthonukban (férfiak 25%, nők 16%).

Shutterstock

“Az otthon a magyarok számára nemcsak egy hely, ahol megpihenhetnek, hanem egy olyan tér is, ahol teljesen önmaguk lehetnek”

– mondta Andor Katalin, az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős Consumer and Customer Insights Managere.

A kutatás kitér a háziállat tulajdonosok otthoni tapasztalataira is, akiknek 14 százaléka állítja, hogy kiskedvencük uralja az otthonukat. Nem csoda, hogy sokan döntenek állatbarát szobanövények és trendi cica vagy kutyabútorok mellett.

Menni vagy nem menni

Az eredmények azt is megmutatják, hogy a magyarok 42 százaléka úgy érzi, hogy az otthona a legkellemesebb hely, ahol az idejét eltöltheti. Ugyanakkor a válaszadók 31 százaléka tervez költözést, további egyharmaduk (34%) pedig jelenlegi otthonuk felújításába kíván belevágni. A fő okok, amiért a válaszadók költözést terveznek, a nagyobb hely iránti vágy (19%), az adott lakóhely elhagyása (18%), a munkához, iskolához vagy családhoz való közelebb kerülés (17%), a megélhetési költségek csökkentése (16%), és végül, de nem utolsósorban, a fenntarthatóbb életmód iránti vágy (12%). 

Shutterstock

Egy évtized az otthonoknak szentelve

Az Élet otthon kutatás 2014-ben indult, hogy az otthonok gyakorlati aspektusait vizsgálja, és az évek során lakókörnyezetünk emocionális felmérésére is kiterjedt. Az Élet otthon kutatás egyik legfontosabb jellemzője, hogy azt is górcső alá veszi, milyen érzéseket táplálnak az emberek a lakóhelyükkel kapcsolatban, nem csak azt, hogy mit csinálnak ott. A felmérés 38 országban zajlott, és összesen 37 428, 18. életévét betöltött személy vett benne részt, akik országosan reprezentatív mintát alkottak.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves