Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kihirdették az idei Média Építészeti Díja győzteseit

2023. november 16.

9 perc olvasás

Elle Decoration

elle decoration építészet hírek díj Média Építészeti Díja
Kihirdették az idei Média Építészeti Díja győzteseit
© Média Építészeti Díja

November 10-én 19. alkalommal ismerték el az idei év legkiemelkedőbb építészeti alkotásait a Média Építészeti Díja gála keretében. A 2023-as megmérettetésén rekordszámú, 195 munka versenyzett egymással.


Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja immáron 19 éves hagyománnyal rendelkező, megkerülhetetlen szakmai esemény, melynek különlegessége, hogy zsűrizése a nagyközönség előtt zajlik. A díjat a médium két alapító főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina és Vargha Mihály hívta életre azzal a céllal, hogy a legkiválóbb magyar építészeti alkotásokat ne csak a szakma, de az építészet iránt érdeklődők körében is bemutassa. Ebben az évben összesen 78 épületet, 91 tervet és 26 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül egy templom, egy óvoda, egy oktatási központ, egy diák- és egy szeretetotthon versengett az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig öt diplomamunka mérkőzött meg egymással.

Épület és terv kategória

A legjobb épület díját idén a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből és a szakma kiemelt szakértőiből álló zsűri a Partizan Architecture-nek ítélte oda a cserépváraljai római katolikus templom rehabilitációjáért. A díjat Nagy Zsolt István, a Wienerberger marketingvezetője adta át. Cserépváralja Csaba László tervezte római katolikus temploma a 20. századi hazai építészet egyik rejtőzködő csúcsműve. Nem a léptéke, a gazdagsága vagy a mívessége okán: a körülmények folytán, ahogyan létrejött és az építészi tehetség révén, ami ezek ellenére megmutatkozott. A most, felépítése után hatvan évvel befejeződött felújítás ugyanezt az építészi szemléletet képviseli és ugyanazt a minőséget célozza meg – sikerrel.

A tervek közül a zsűri Krusinszky Kitti Micélium tudásközpont a Téglagyári-völgyben című diplomamunkáját (témavezető: Marián Balázs, mestermunka konzulens: Vass-Eysen Áron, szakdolgozat konzulens: Haba Péter) találta a legjobbnak. A díjat Smaraglay Gábor, a KÖZTI Zrt. ügyvezető igazgatója adta át. Krusinszky Kitti Árkay-díjas diplomamunkájában egy elhagyatott téglagyárnak képzel el új funkciót. A tanösvényt, kilátótornyot, kísérleti teret és gombatermesztést magában foglaló tudásközpont kialakítását a meglévő szerkezet megőrzése mellett, markáns kortárs beavatkozásokkal tervezte meg. 

Közönségdíj – Épület, terv és épített környezet kategória

Hasonlóan az elmúlt évekhez, a gálaesten az alkotók mutatták be saját projektjeiket: a díjért versengő épületeket és terveket, amelyeket a média és szakma képviselői értékeltek. A zsűri mellett a közönség is megoszthatta véleményét előzetes online szavazás formájában. A nagyérdemű tetszését ebben az évben a HVG és az Építészfórum összesített voksai alapján az épületek közül a cserépváraljai római katolikus templom rehabilitációja nyerte el, amelynek tervezője a Partizan Architecture volt. A díjat dr. Pásztor János, az Építészfórum ügyvezetője adta át. 

A közönségtől legtöbb szavazatot kapó terv díját Tihanyi Dóra vehette át a kőkúti pálos kolostorrom és környezetének revitalizációjával foglalkozó diplomamunkájáért (építész konzulens: Kronavetter Péter DLA) Fekete-Tóth Tímeától, a DVM group vezető tervezőjétől. Tihanyi Dóra kis, nem hivalkodó, egységet képező épületeket szeretett volna létrehozni, amelyek a természettel egyenrangúként, hasonló neműként szeretnének megjelenni, azzal közösséget alkotva.

A szervezők negyedik éve adják át az épített környezet kategória közönségdíját, amelyet idén a MOME studioB érdemelt ki a Csingervölgyben megvalósított erdei olvasókabinjával. A díjat Györke Orsolya, a Market Zrt. kommunikációs vezetője adta át. A MOME építész hallgatói, Baló Dániel és Bene Tamás oktatók vezetésével, Fazakas Imola és Formanek Liza tervei alapján a bakonyi Csingervölgybe terveztek és építettek bivakszállással kombinált olvasókabint, mely a környékbeliek és a helyszínre elzarándokoló turisták mitikus totemjeként találta meg helyét az erdőben.

Mesterek köszöntése és Perika-díj

A Média Építészeti Díja keretében hatodik alkalommal ítélték oda a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és hat éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerést, amely olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet és más tudományos vagy művészeti ág határterületén mozogva, innovatív módon, kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtenek. A díjat ebben az évben Andreas Fogarasi kapta, akit Végh Árpád építészettörténész laudált. 

A Média Építészeti Díja gálaestjének fontos része a hagyományok ápolása. Az Építészfórum egy olyan mestert tüntet ki minden évben, akire oktatóként, alkotóként sokan felnéznek, akinek sokan tartoznak hálával szakmai tudásért és segítségért. Az évek során Csete György, Dr. Bitó János, Bán Ferenc, Vonnák János, Mőcsényi Mihály, Borvendég Béla, Rimanóczy Jenő, Kévés György, Török Ferenc, Csomay Zsófia, Vámossy Ferenc, Winkler Barnabás, Cságoly Ferenc, dr. Meggyesi Tamás, illetve Pelényi Margit munkásságát ismerték el.

Ebben az évben Finta Józsefet, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas építészt, az MTA és az MMA rendes tagját köszöntötték fel. A mestert Szabó Tamás János laudálta, a díjat Hulesch Máté és Borenich Levente, az Építészfórum szerkesztői adták át. 

Különdíjak

Az est folyamán több különdíjat is kiosztottak: a Digitális tervezésGraphisoft különdíj nyertese az M-Teampannon Építészmérnöki Kft. az Új Közlekedési Múzeummal, második helyezettje az M Építész Iroda Kft. a Benczúr-kastély állagmegóvásáért és helyreállításáért, harmadik helyezettje a Béres Építésziroda Kft. a vonyarcvashegyi Cabin Balaton tervezéséért. A díjakat Reicher Péter, a Graphisoft Magyarországért felelős igazgatója adta át. Az Europa Design Belsőépítészeti különdíját az Archi.doc Építésziroda Kft. tervezői nyerték el a soproni Szent Anna Gyermekközpontért. A díjat Feuertag Ottó, az Europa Design alapító ügyvezető igazgatója adta át. A Nagyberuházások különdíját a TSPC Mérnökiroda Kft. és a Konkrét Stúdió Építészeti Kft. részére ítélte oda a nemzetközi előzsűri a zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont épületéért. Az Optimum Solar Megújuló energia különdíját az Openworks kapta az EGNOSIS Irodaházért. A díjat Ertsey Attila adta át a zsűri nevében. A Szónok Születik Retorikaiskola Legjobb prezentáció közönségdíját Müllner Péter és Major Zoltán (Partizan Architecture) nyerte el a cserépváraljai Munkás Szent József templom felújításáról szóló előadásával. 

Média Építészeti Díja

A Média Építészeti Díja 2023-as megmérettetésén rekordszámú, 195 munka versenyzett egymással, közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában, valamint a közönségdíjra-jelölt munkákat három kategóriában. A döntős alkotások teljes listája  itt érhető el. A négyfős bírálóbizottság elnöki posztját idén Indira van’t Klooster építészettörténész, az Amszterdami Építészeti Központ (ARCAM) igazgatója töltötte be. A zsűri további tagjai Iulia Stanciu építész, a STARH építésziroda alapítója, valamint Matteo Costanzo építész, a 2A+P/A építésziroda társalapítója voltak. A nemzetközi szakértők munkáját idén Szabó Levente építész, a Hetedik Műterem alapítója segítette.

Indira van’t Klooster az előzsűri képviseletében azt hangsúlyozta, hogy magas minőséget képviselnek a beérkezett pályaművek, és a Média Építészeti Díja nemcsak Magyarországon rangos elismerés, hanem egyre inkább van nemzetközi láthatósága is. Elmondta továbbá, hogy az innováció leginkább a diplomamunkákban mutatkozott meg idén. 

Az elmúlt 19 év során a díjak odaítélésében közel 50 sajtóorgánum képviseletében több mint 50 újságíró vett részt. 2023-ban a médiazsűri tagjai voltak: 

Bagi László / Forbes, a zsűri elnöke
Osvárt Judit / ELLE Decoration
Rajcsányi Gellért / Mandiner
Sümegi Noémi / Index
Szilágyi Róza Tekla / Eidolon Centre and Journal
Zubreczki Dávid / szakíró, építészeti mesemondó
Zsuppán András / Válasz Online

A médiazsűri munkáját elismert szakmai szereplőkből álló zsűri segítette. 2023-ban a szakmai zsűri tagjai voltak:

Soltész Noémi építész, a Nanavízió vezető tervezője
Wesselényi-Garay Andor építész, szerző, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa
Weiszkopf András építész, a BME Lakóépülettervezési Tanszékének tanársegédje

Támogatók és partnerek: 

Főtámogató: Wienerberger
Támogatók: Graphisoft, KÖZTI, DVM group, Europa Design, fischer, Market, Krüllung, Terrán, Rákosy Glass, Optimum Solar, Kapu-Centrum, Stefinox / Happy Floor, Szónok Születik, Nemzeti Kulturális Alap
Médiapartnerek: HVG, Octogon, Magyar Építőművészet, Építész Klub, Proidea, KÉK – Kortárs Építészeti Központ, Magyar Építész Kamara, Építész Közlöny, Publicitas

A nyertesek képeiért kattints ide!

article-gallery-img


A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

4 falszín, amit a lakberendezők szerint mindig kerülj el
1

4 falszín, amit a lakberendezők szerint mindig kerülj el

2023.09.24. 3 perc olvasás

4 falszín, amit a lakberendezők szerint mindig kerülj el

3 lakberendezési tárgy, ami közönségessé tesz minden otthont a lakberendezők szerint
2

3 lakberendezési tárgy, ami közönségessé tesz minden otthont a lakberendezők szerint

2023.07.22. 2 perc olvasás

3 lakberendezési tárgy, ami közönségessé tesz minden otthont a lakberendezők szerint

6 meglepő tárgy az otthonodban, amitől beteg lehetsz
3

6 meglepő tárgy az otthonodban, amitől beteg lehetsz

2023.03.26. 3 perc olvasás

6 meglepő tárgy az otthonodban, amitől beteg lehetsz

4 dolog az otthonodban, amit soha ne dobj ki a lakberendezők szerint
4

4 dolog az otthonodban, amit soha ne dobj ki a lakberendezők szerint

2023.09.26. 2 perc olvasás

4 dolog az otthonodban, amit soha ne dobj ki a lakberendezők szerint

Idén télen is közlekedik az Orient Expressz: a legszebb karácsonyi vásárokat látogathatjuk meg
5

Idén télen is közlekedik az Orient Expressz: a legszebb karácsonyi vásárokat látogathatjuk meg

2022.10.05. 2 perc olvasás

Idén télen is közlekedik az Orient Expressz: a legszebb karácsonyi vásárokat látogathatjuk meg

Ettől a 10 dologtól drágának fog kinézni az otthonod a lakberendezők szerint
6

Ettől a 10 dologtól drágának fog kinézni az otthonod a lakberendezők szerint

2023.08.12. 4 perc olvasás

Ettől a 10 dologtól drágának fog kinézni az otthonod a lakberendezők szerint

A csempe a múlté, luxustrend váltja, ami meglehetősen olcsó
7

A csempe a múlté, luxustrend váltja, ami meglehetősen olcsó

2024.04.30. 2 perc olvasás

A csempe a múlté, luxustrend váltja, ami meglehetősen olcsó

Ezek is érdekelhetnek

Megérkezett a Dyson első nedves padlótisztítója

Támogatott tartalom

Megérkezett a Dyson első nedves padlótisztítója

Támogatott tartalom

2024.05.17. 2 perc olvasás

takarítás

Amani Pergola télen-nyáron

Támogatott tartalom

Amani Pergola télen-nyáron

Támogatott tartalom

2024.04.29. 3 perc olvasás

A legszebb art déco épületek, amelyek mindenkit elvarázsolnak

A legszebb art déco épületek, amelyek mindenkit elvarázsolnak

2024.04.22. 3 perc olvasás

ÉPÍTÉSZET

Megjelent az ELLE Decoration új lapszáma: Utazz velünk!

Megjelent az ELLE Decoration új lapszáma: Utazz velünk!

2024.04.16. 2 perc olvasás

New Issue

A bohém életérzés megteremtése otthonunkban

Támogatott tartalom

A bohém életérzés megteremtése otthonunkban

Támogatott tartalom

2024.04.11. 3 perc olvasás

Tudod ki gyártotta a világ első fali WC-jét?

Támogatott tartalom

Tudod ki gyártotta a világ első fali WC-jét?

Támogatott tartalom

2024.04.04. 4 perc olvasás

fürdőszoba

Trendi földszínek: Varázsolj kényelmet otthonodba

Támogatott tartalom

Trendi földszínek: Varázsolj kényelmet otthonodba

Támogatott tartalom

2024.03.25. 3 perc olvasás

Lakberendezés

Ha ötletekre van szükséged a kerted berendezéséhez, a GardenExpón a helyed!

Támogatott tartalom

Ha ötletekre van szükséged a kerted berendezéséhez, a GardenExpón a helyed!

Támogatott tartalom

2024.03.20. 6 perc olvasás

kerti bútorok

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves