Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Hűtsd le magad!

5 dekor ötlet, hogyan hűtsd le az otthonod klíma nélkül

2022. augusztus 28.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka
Dekoráció ötletek tippek trendek dekor hőség
5 dekor ötlet, hogyan hűtsd le az otthonod klíma nélkül
© Getty Images

A kínzó, nyári hőség ellen nem csak a klíma vagy egy ventilátor segíthet, hanem egyszerű dekor ötletek is, amik frissebbé és hűvösebbé változtatják otthonod.


Úgy tűnik, a meleg idő bőven belenyúlik még az őszbe, így érdemes bevetned ezeket a trükköket a hőségre.

Frissítő színek

Nem véletlen, hogy egy görög tengerparti otthonban főleg a fehér színek dominálnak, némi kékkel, natúr árnyalatokkal. Ezek a színek ugyanis hűvösséget sugároznak és ez bizony a hőérzetünkre is hatással van. Lehet, hogy elég csak fehérre cserélned az ágyneműd a nyári hónapokra. A zöld és halvány lila párosítás szintén jó választás, ha frissebbé tennéd az otthonod színeit.

A növények a legjobb barátaid nyáron (is)

Minden helyiségben, ahol növények vannak, automatikusan hűvösebb lesz. A növények oxigénnel látják el a környezetet, és nagyobb páratartalmú tereket hoznak létre. Éppen ezért nagyszerű ötlet, ha a nappalidban van egy fikusz vagy bambusz, hogy nyáron élhetőbb hőmérsékletet teremts.

Szellőztess okosan!

Nyilvánvalónak tűnhet, mégis egy kis emlékeztető: a legjobb idő a ház szellőztetésére a reggel korai órái és az este késői órái, napközben ugyanis gyorsan bejön a hőség az ablakon. Sőt! A redőnyöket is érdemes lehúzva tartani a legmelegebb órákban. Ha viszont nem szeretjük, ha napközben sötétség van, gondoskodnunk kell a terasz vagy az ablakok külső leárnyékolásáról, például napvitorlával, napellenzővel. Éjszaka pedig, ha vizet spriccelünk a függönyeinkre, az ablakon beáramló levegő még hűvösebb lesz.

Szabadulj meg a felesleges hőforrásoktól!

A házban számos dolog termel hőt, ezért ezektől a legmelegebb napokon, érdemes amennyire lehet, megszabadulni. A hagyományos izzókat, LED-esre cserélni környezetbarát lépés is, kevésbé melegszenek fel és energiahatékonyabbak. A TV még akkor is hőt sugároz, ha ki van kapcsolva, ezért jobb kihúzni. Végül kerüljük a sütés-főzést, próbáljunk inkább hideg ételeket készíteni, például gazpachot vagy salátát.

Anyagi kérdés

Bármilyen szép is a gyapjúszőnyeg az előszobában, a bársony függöny vagy kanapé a nappaliban, melegebb érzetet nyújtanak. Állítsuk nyári üzemmódba otthonunk len- vagy pamutszövetekkel, amelyek jobban lélegeznek és nem tartják vissza a hőt. Szerezzünk könnyű szövésű szőnyegeket, világos függönyöket, természetes és fehér vászonhuzatokat a kanapéhoz.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves