Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ROYAL LIFE

Nem gondoltad volna: Ez a 4 királyi családtag tehetséges művész!

2023. április 16.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés dán királynő dekor királyi család Károly király Beatrice hercegnő férje
Nem gondoltad volna: Ez a 4 királyi családtag tehetséges művész!
© Instagram / Denmark.dk

Nemesek, gazdagok, ráadásul eredményes dizájnerek is ezek a királyi családtagok!


Az aranykanállal a szájukban születtek, gazdag országok királyi családjainak tagjai, mégsem elégedtek meg csupán a nemesi rang nyújtotta előnyökkel. A brit, a dán és a svéd királyi családban is akadnak tehetséges művészek, akik munkájukkal is gazdagítják országuk.

David Armstrong-Jones

Károly király unokatestvére, Margit hercegnő és fotográfus exférje, Lord Snowdon fia, David Armstrong-Jones, 1985-ben megalapította a Linley tervező- és bútoripari céget David Linley szakmai néven. Az ifjú nemes bútorasztalos képzését követően díszes intarziamunkákra szakosodott, majd az évek során lassan kiépítette azon gyártók hálózatát, akik meg tudták valósítani extravagáns kiegészítő- és bútorötleteit.

Bár eleinte voltak kétkedők, akik kijelentették, hogy egy ilyen „kézműves” pálya nem méltó a rangjához, Margit hercegnő, II.Erzsébet királynő húga, mindenben támogatta őt. Amikor James Callaghan miniszterelnök megkérdezte, miért lett a fia asztalos, állítólag röviden azt válaszolta:

„Krisztus is asztalos volt.”

David az évek során belsőépítészként is elkezdett dolgozni: jachtok és magánbirtokok csillogó tereit alakította ki olyan ügyfelek számára, mint Oprah Winfrey, Elton John és Mick Jagger. Azonban egy meglepő lépéssel Linley tavaly novemberben lemondott cége kreatív igazgatói posztjáról.

Edoardo Mapelli Mozzi

Bár vér szerint nem királyi sarj, Edoardo Mapelli Mozzi feleségül vette Károly király unokahúgát, Beatrix hercegnőt és ő a vezérigazgatója és kreatív igazgatója a Banda nemzetközi ingatlanügynökségnek, valamint a Banda Design Studio-nak is. A 2009-ben alapított Banda régi ingatlanok fényűző felújítására szakosodott, a viktoriánus házaktól az áruházakig.

Mozzi esztétikája kifejezetten modernnek tűnik, sok tompa és semleges tónussal, valamint gazdag anyagokból készült berendezési tárgyakkal és egyedi bútorokkal.

„A gazdagság ma sokkal visszafogottabb és diszkrétebb. Arról szól, hogy tudatában legyünk az igazi értékeknek: mi a története egy anyagnak, a tervezésnek, és milyen értékek fejeződnek ki a tárgyban?”

– magyarázta egy interjúban Mozzi. 

Károly Fülöp svéd herceg

Svédország nemcsak az IKEA bölcsője, de az ország monarchiája közvetlenül is hozzájárul a hazai dizájn szcéna folyamatos sikeréhez. Károly Fülöp svéd herceg, a trónöröklési sorban negyedikként (XVI. Károly Gusztaf király és Silvia királynő második gyermeke), egyúttal ünnepelt termék- és bútortervező. A Rhode Island School of Design-ban majd a svéd Forsbergs Skolában tanult, és 2012 óta vezeti a Bernadotte & Kylberg tervezőcéget, amelyet egykori osztálytársával, Oscar Kylberggel alapított. A páros termékkoncepciókra specializálódott, többek között Georg Jensen, a Skultuna, valamint a Hästens számára terveztek már bútorokat, tárgyakat.

II. Margit dán királynő

Ki gondolta volna, hogy egy államfőnek van ideje egy részmunkaidős állásra? II. Margit dán királynő 1972. január 14-én lépett a dán trónra, így érthető, hogy közel ötven év munka után készen állt egy kis változásra. 2021-ben a dán palota bejelentette, hogy a most 82 éves királynő díszlet- és jelmeztervezőként részt vesz az Ehrengard című mesefilm készítésében, amelyet honfitársa, Bille August rendezett. A film Isak Dinesen azonos című könyvén alapul, aminek világát a királynő decoupage technikával filmes díszletekké alakítja.

Az egyedi, ragasztásos módszert az uralkodó az 1990-es évek óta űzi, melynek során könyvekből vagy folyóiratokból összeragaszt kivágásokat, hogy új alkotásokat hozzon létre. Margit királynő évek óta folyamatosan dolgozott ilyen módon szcenográfusként, többek között Hans Christian Andersen meséinek filmadaptációjában és különböző színházi produkciókban. A királynő azonban uralkodásának elején sem elégedett meg csupán a királyi teendőkkel: az 1970-es évek elején jeleneteket illusztrált a J.R.R. Tolkien Gyűrűk Ura trilógiájához, amit aztán elküldött a szerzőnek is, akit lenyűgözött a munkája. Végül 1977-ben Margit királynő rajzaival publikálták a Gyűrűk Ura dán kiadását Ingahild Grathmer álnéven.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves