Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

VILÁG KÖRÜL

Ez a 10 legcsúnyább épület a világon

2023. február 25.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka
építészet házak legcsúnyább világon
Ez a 10 legcsúnyább épület a világon
© Getty Images

Ugyan a csúnya egy szubjektív fogalom, ezek az épületek minimum érdekesek.


Ahogy a festészet, szobrászat, úgy az építészet is egy kreatív, alkotói munka. Ezeknél az épületeknél pedig úgy tűnik, kicsit meglódult a képzelete az építészeknek. Persze lehet, hogy van, aki épp így látja őket szépnek, a nagy többség azonban beszavazta őket a világ legcsúnyább épületei közé.


10. Elefánt ház, Bangkok, Thaiföld

Az 1997-ben átadott épület egyike Bangkok látványosságainak. Robosztus formái egy elefántra emlékeztetnek, tisztelegve az ország ikonikus állata előtt.


9. Zizkov TV torony, Prága, Csehország

Ha nem mennél messzire csúnya épületet nézni, elég csak Prágába kiruccani, hiszen ott található a Zizkov TV torony. Ez a magas építmény futurisztikus fülke szintjeivel és a tornyon végig mászó baba szobrokkal, igazi bizarr élményt nyújt.


8. Nemzeti Könyvtár, Minsk, Belarusz

Nem, ez nem a földön landolt Halálcsillag. Ez a minski Nemzeti Könyvtár épülete. Igaz nem gömb alakú, hanem rombikubotaéder.  Így van, rombikubotaéder.


7. Selfridges Ház, Birmingham, Anglia

A Selfridges Ház, egy bevásárlóközpont és egyben Birmingham ikonikus nevezetessége. A 2003-ban elkészült épülettől egyesek elájulnak, mások pedig inkább viszolyognak. Lyukfóbiások kerüljék!


6. Longaberger Kosár Ház, Newark, Ohio

A Longaberger Company, a kézműves juharfa kosarak amerikai gyártójának Ohio-i székhelye egy szőtt fa kosár óriásira nagyított másolata. Kicsit talán túlzás volt ez a döntés!


5. First World Hotel, Pahang, Malajzia

A színes épületek általában vidámak, de ez az óriási malajziai szálloda (több, mint 6100 szobával) tökéletes példája annak, hogy a festés mindent tönkre tehet.


4. Federation Square, Melbourne, Ausztrália

A Federation Square egy vegyes funkciójú épület Melbourne belvárosában, Ausztráliában, kiállítótermekkel, boltokkal. Zavarba ejtő, foltos homlokzati burkolata mellett a tér felett huzalhálót is kifeszítettek.


3. Aoyama Műszaki Főiskola, Tokió, Japán

Ennek a japán főiskolának a kialakítása - saját honlapjuk szerint – a káosztűréssel elért új rendet képviseli. Küldetés teljesítve!


2. Popkultúra Múzeum, Seattle, Washington

A neves kanadai-amerikai építész, Frank Gehry által tervezett Popkultúra Múzeum a washingtoni Seattle Center kampuszán található. Az épület kétségtelenül érdekes, de hullámzó és irizáló homlokzata nem túl kellemes a szemnek.


1. Nemzeti Könyvtár, Koszovó

A Koszovói Nemzeti Könyvtár építésze szerint az épület a bizánci és az iszlám építészeti formákat ötvöző stílust hivatott képviselni. A nagy multikulturális igyekezet meg is látszik az épületen, aminek homlokzatán mintha vasháló húzódna és minden tagozatán kis kupola díszeleg.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves