Quantcast

Elfogadás

Szoknyában ment iskolába egy gimnázium összes tanulója

Szoknyában ment iskolába egy gimnázium összes tanulója
© Alain DENANTES/Gamma-Rapho via Getty Images

Az olasz iskola diákjai ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a társadalom, amiben élünk, még mindig nem elég elfogadó.

Idén második alkalommal tartották meg a Monza nevű olasz város gimnáziumában a #Zucchingonna nevű kampányt, amelynek keretében a tanév egyik napján nemtől függetlenül minden tanuló szoknyában megy iskolába. A különleges dress code-nak semmi köze a farsanghoz vagy a bolondballagáshoz, a tanulók nagyon is komoly céllal öltöznek fel így. „A szoknya lehetővé teszi számunkra, hogy két fontos kérdésre is felhívjuk a figyelmet: a női test szexualizálása és a mérgező férfiasság problémáira” – fogalmaznak a diákok.

Így aztán november 11-én ellepték az iskola folyosóit a hosszú, rövid, farmer- és kockás szoknyák, és az azokhoz tartozó leggingsek, harisnyák, zoknik. „Olyan társadalomban élünk, amely bármennyire is szereti magát szabadnak és befogadónak definiálni, nem bizonyul annak. A diszkriminációval kapcsolatos problémák sokrétűek, de lehetetlen mindent együttesen kezelni. Valójában, mint mindenben, egyszerre csak kis lépéseket kell tenni, és miért ne lehetne egy egyszerű és konkrét tárgyból kiindulni?” – vélekednek a gimnázium tanulói, akik szerint a szoknya, mint hagyományosan női ruhadarab a megfeleléssel kapcsolatos eszmecserék középpontjában áll, különösképp az iskolai környezetben. A gimnázium diákjai arra is rámutattak, hogy az öltözködés nemek szerinti felcímkézése a női test szexualizálásával is összefügg.

A #Zucchingonna-hoz hasonló demonstrációk más országokban is felbukkantak már, Spanyolországban például volt már rá példa, hogy a tanárok is úgy döntöttek, szoknyát húznak a homofóbia és a nemeket kizáró normák elleni szabad véleménynyilvánítás érdekében. A szoknyás diákok Instagram-oldalára feltöltött fotók alatt több kritizáló komment is olvasható, ám az érintettek szerint ez épen arra világít rá, hogy a probléma nagyon is valós, és foglalkozni kell vele.

Forrás: Elle