Quantcast

Online gyűlölet

Hajviselete miatt csúfolják hazájában a koreai olimpiai bajnokot

Hajviselete miatt csúfolják hazájában a koreai olimpiai bajnokot
© Justin Setterfield/Getty Images

Hiába nyert három aranyérmet Tokióban An San, hazájában, Dél-Koreában online zaklatási kampány indult az íjász ellen rövid hajviselete miatt.

An San történelmet írt az idei olimpián: húsz évesen ő lett az első dél-koreai sportoló, aki három aranyérmet is szerzett ugyanazon a nyári olimpián (egyéni és vegyes páros kategóriában, valamint a női íjászcsapat tagjaként). A helyi közösségi oldalakon azonban nem csak elképesztő sportteljesítménye miatt emlegetik Ant. Ahogy arról a France24 hírportál is beszámolt, sok honfitársa túl rövid haja miatt kritizálta a háromszoros olimpiai bajnokot. Dél-Koreában ugyanis a rövid hajat fiúsnak tartják, és ha nők vágatják rövidre a hajukat, akkor sokszor a feminista jelzővel illetik őket. Márpedig a „feminista” szó a dél-koreaiak számára pejoratív jelentésű, hiszen az ázsiai országban a férfiak gyűlöletének egyik formájaként tekintenek a feminizmusra.

Bár valóságos online zaklatási kampány indult ellene, An San nem hagyta, hogy fogást találjanak rajta az őt kritizálók. Egy felhasználó például azt kérdezte tőle az Instagram-oldalán kommentben, hogy miért választotta a rövid hajviseletet, mire az íjász egy mosolygós smiley kíséretében annyit válaszolt: „Mert kényelmesebb.” Az olimpiai bajnok az újságíróknak sem volt hajlandó beszélni a haját érintő témáról, ugyanakkor a New York Times szerint nem ő volt az egyetlen sportoló, akit kigúnyoltak a rövid haja miatt, a dél-koreai röplabda- és lövőcsapat más tagjai is kaptak negatív online visszajelzéseket a frizurájukra.

Többen kiálltak mellette

A zaklatási hullámra válaszul többen is elismerésüket fejezték ki An San felé. Több helyi híresség mellett a dél-koreai elnök, Moon Jae-in is gratulált neki a tokiói olimpián elért rekordjához.

A kritikusok mellett pedig mostanra megjelentek a virtuális térben az őt támogató nők is, akik saját, rövidre vágott hajukról posztolnak képeket a közösségi oldalakra a #women_shortcut_campaign hashtaggel – volt, aki kifejezetten a támogatása jeléül vágatta rövidre a haját.

Ez idáig több mint hatezer bejegyzést jelöltek meg a hashtaggel, és többen felszólították a Koreai Íjász Szövetséget, hogy álljanak ki az An Sant érő gyűlölködés ellen. Egy koreai ellenzési politikus, Sim Sang-jung Twitter-oldalán pedig azt üzente az íjásznak: „Kérlek, hogy ezzel a határozott tekintettel lődd át a világ összes előítéletét. Mi a rövidre nyírt hajad mellett állunk, és támogatunk téged.”

Forrás: Elle