Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Optikai illúzió

Csak a legokosabbak mondják meg, milyen színű spirált látnak a képen

2022. szeptember 24.

2 perc olvasás

ELLE
teszt rejtvény fejtörő
Csak a legokosabbak mondják meg, milyen színű spirált látnak a képen
© thesun.co.uk

Te vajon kitalálod, milyen színű spirált látsz a képen? Figyelem: ez az optikai illúzió tényleg becsapós!


Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy született zseni van, ha a következő optikai illúzión lévő spirálok színét egyből meg tudod mondani. Mielőtt azonban egyből rávágod a megoldást, gondolkozz el egy kicsit, mert nagyon becsapós ez a rejtvény!

© thesun.co.uk
© thesun.co.uk

Segítségre van szükséged? 

Mielőtt a végleges megoldást kijelented, pillants rá párszor a képre. Az ilyen fejtörőknél általában nem a legnyilvánvalóbb szín a tökéletes megoldás, ezért próbáld meg más szemszögből és más irányból is szemügyre venni a képet!

Íme a megoldás!

Ez a kép olyan, mintha egy zöld és egy kék spirál kanyarogna egy pink alapon, nemde? Ez a megoldás viszont helytelen. A két spirál ugyanis egy színből áll, ami nem más, mint a zöld! Őrület, nem?

© thesun.co.uk
© thesun.co.uk

Ha nem hiszel nekünk, csak nagyítsd rá a spirálokra addig, amíg pixeles nem lesz a kép — utána már egyből látni fogod a megoldást! 

Az ok, amiért más színűeknek látjuk az optikai illúzión lévő spirálokat, az a fehér effektus (white effect)! Eszerint a természetben nem előforduló, nem mindennapi kontrasztokat nehezen dolgozza fel a szemünk, ami miatt akkor is másnak látjuk a színeket, ha igazából egy és ugyanazon árnyalatról van szó! Ahelyett tehát, hogy a spirálokat egy színűnek hinnénk, a szemünk becsap minket és elhiteti velünk, hogy különböző színeket látunk.

Többek között ezért lehetséges,  hogy a spirálban először a zöldet, majd a kéket, végül pedig csak a spirálokat körülvevő, pink árnyalatot vesszük észre. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves