Quantcast

Adatvédelem

Másodfokon is pert nyert Meghan Markle a bulvársajtó ellen

Másodfokon is pert nyert Meghan Markle a bulvársajtó ellen
© Gotham/FilmMagic

A Mail on Sunday nevű brit bulvárlapot azért perelte be a hercegné, mert közzétették az egyik, édesapjához írt személyes levelét.

Másodfokon is megnyerte csütörtökön Meghan sussexi hercegnő a Mail on Sunday elleni sajtóperét. Harry herceg felesége azért perelte a brit bulvárlapot, mert az 2018-augusztusában, Harry és Meghan esküvője után három hónappal közzétette egyik kézzel írt levelét, amelyet édesapjának címzett.

A hercegi házaspár ezután nyújtotta be keresetét a Mail és kiadója, az Associated Newspapers ellen, azon a címen, hogy a lap törvénysértő módon tette közzé a levelet, és ezzel megsértette a magáninformációhoz fűződő jogot, a szerzői jogokat és a brit adatvédelmi törvényt is.

Első fokon tárgyalás nélkül ítéltek a javára

A londoni felsőbíróság nem sokkal a kereset benyújtása után, tárgyalás nélkül a hercegnő javára döntött, bírói végzéssel kimondva, hogy törvénysértő volt a levél egyes részleteinek közzététele. A bíróság azzal az érvvel döntött a tárgyalás nélküli végzés mellett, hogy az ügy teljesen egyértelmű, és nincs szükség perre. Az első fokú bírói fórum emellett megtiltotta, hogy az Associated Newspapers fellebbezést nyújtson be, a kiadóvállalat azonban a londoni fellebbviteli bírósághoz fordult, azt követelve, hogy nyílt bírósági tárgyaláson, tanúk meghallgatásával szülessen döntés az ügyben.

A cég érvei között szerepelt, hogy Meghan egykori kommunikációs menedzseréhez, Jason Knaufhoz írt egyik levelében elismerte: számol azzal, hogy bármilyen írásos anyag, amelyet kiad a kezéből, nyilvánosságra kerülhet. A hercegnő azonban a fellebbviteli bírósághoz benyújtott írásos nyilatkozatában azzal érvelt, hogy ez nem az édesapjához írt levelére vonatkozott.

A londoni fellebbviteli fórum csütörtökön Meghannak adott igazat, kimondva: nehéz elképzelni, hogy egy teljes körű bírósági tárgyaláson olyan súlyú bizonyítékok kerüljenek elő, amelyek gyökeres változást okoznának az ügy megítélésében. A végzés szerint az első fokon eljáró bíró helyesen állapította meg, hogy jóllehet a hercegnő által édesapjához írt levél egy nagyon kis részletének közlése még helyénvaló lehetett volna, de szükségtelen volt a személyes levél nagy részének nyilvánosságra hozatala.

„Mindannyian jobbat érdemlünk”

A győzelem hírére Meghan sussexi hercegné közleményt adott ki, melyben mindenkit megszólít, aki valaha is félt kiállni az igazáért. „Ez ne csak számomra győzelem, hanem mindenki számára, aki valaha is félt kiállni az igazáért. Bár ez a győzelem precedens értékű, a legfontosabb az, hogy most már közösen elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy átformáljuk a bulvársajtót, amely kegyetlenségre kényszeríti az embereket, és profitál az általuk keltett hazugságokból és fájdalomból” – fogalmazott.

Mint írta, minél tovább húzódott a pereskedés, a bulvárlap annál jobban kiforgathatta a tényeket és manipulálhatta a nyilvánosságot. „Ma a bíróság az én javamra döntött – ismét – és megerősítette, hogy a Lord Jonathan Rothermere tulajdonában lévő The Mail on Sunday megszegte a törvényt. A bíróságok felelősségre vonták az alperest, és remélem, hogy mi is így teszünk. Mert bármennyire is távolinak tűnik ez a személyes életétől, nem az. Holnap akár ön is lehet az áldozat. Ezek a káros gyakorlatok nem csak elvétve fordulnak elő – ezek mindennapos kudarcok, amelyek megosztanak minket, és mindannyian jobbat érdemlünk.”

Édesapja Meghan ellen vallott volna

Brit sajtóértesülések szerint Thomas Markle, Meghan Mexikóban élő 76 éves édesapja felajánlotta, hogy tanúskodik a perben – ám nem leánya, hanem a brit lap mellett. 

Thomas Markle több mint három évtizede elvált lánya édesanyjától, jó ideje nem tart kapcsolatot Meghannal, és soha nem volt problémamentes a házaspárhoz fűződő viszonya sem. Markle még Meghan és Harry Windsorban rendezett esküvőjén sem volt ott, így Meghant Harry édesapja, Károly trónörökös kísérte az ősi királyi rezidencia Szent György-kápolnájának oltárához.

Harry herceg – II. Erzsébet királynő unokája – és amerikai felesége folyamatosan a világsajtó érdeklődésének középpontjában áll, különösen azóta, hogy a házaspár csaknem két éve felhagyott a brit királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekével, Archie Harrison Mountbatten-Windsorral együtt Kaliforniába költözött.

Forrás: MTI