Gondoltad volna, hogy bizonyos ételek lassíthatják a biológiai öregedést?
Bizony, ez valóban így van. Az omega-3 zsírsavakról például már régóta tudják, hogy nélkülözhetetlen tápláléknak minősülnek, tanulmányok pedig azt kimutatták, hogy jótékony hatással vannak a szív és az agy egészségére is. Egy másik kutatás tanúsága szerint pedig az omega-3 zsírsavak a biológiai öregedés folyamatát is lassíthatják.
A DO-HEALTH által végzett vizsgálatban 2157 ember vett részt, a kutatásban pedig azt monitorozták, hogy a D-vitamin, az omega-3 zsírsavak, valamint a testmozgás egyenként vagy kombinálva, hogyan befolyásolja az egyének egészségének különböző aspektusait három év alatt alatt. Az eredmények tükrében, akik minden nap omega-3 zsírsavakat fogyasztottak elmondható, hogy minden évben egy hónappal lassították a biológiai öregedésüket.
A kutatók szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztása azért lehet ennyire jelentős hatással a szervezetre, mert alapvetően segítenek csökkenteni a gyulladásokat. Mivel a krónikus gyulladás az öregedés és az életkorral összefüggő betegségek fő mozgatórugója evidens, hogy a gyulladás csökkentése segíthet lassítani a folyamatot. A szakértők emellett megjegyezték, hogy az omega-3 zsírsavak az oxidatív stressz csökkentésében is szerepet játszanak, így ezáltal is segíthetnek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.
Jó hír, hogy nem annyira sokra, legalábbis az előnyök kiélvezéséhez már kisebb mennyiség is elegendő lehet. A vizsgálat résztvevői 1 gramm omega-3 zsírsav-kiegészítőt fogyasztottak, ami nagyjából 84 grammnyi lazacnak megfelelő mennyiség. Konkrét megállapított érték egyébként nincs az omega-3 zsírsavakra vonatkozóan, de több egészségügyi szervezet, köztük az American Heart Association napi 250-500 milligrammnyi mennyiséget javasol. Az omega-3 persze pótolható étrend-kiegészítők segítségével is, de a szakértők szerint célszerűbb lehet minőségi ételekből bevinni a kívánt mennyiséget.
Ha omega-3-ban gazdag ételeket keresel, akkor ott vannak a tenger gyümölcsei, köztük lazac, de a makréla, a hering, a szardella, a fehérhal és a kékúszójú tonhal is jó választás lehet. Emellett omega-3-ban bővelkedik a chia mag és a lenmag, de a diófélék is, amiket szintén célszerű lehet beépíteni a kiegyensúlyozott és változatos étrendbe.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!