A japán szülők nevelési stílusa egészen más.
1896-ban Sagen Ishizuka úttörő orvos megalkotta a „shokuiku” nevű japán filozófiát, melynek jelentése „enni” és „növekedni”. A filozófia arra ösztönzi a szülőket és az iskolákat, hogy tanítsák meg a gyerekeknek, honnan is származik az étel, amit megesznek, valamint tudatosítsák, miként hatnak az elfogyasztott ételek a testre és az elmére. Ez a koncepció a japán kultúra szerves része, s talán pont ez az oka annak, hogy Japánban élnek a világ legegészségesebb gyerekei.
A japán orvosok egyébként már a várandós anyákat is arra biztatják, hogy ragaszkodjanak az „ichijū-sansai” nevű, kiegyensúlyozott étkezési stílushoz, ami jellemzően egy tál rizsből, egy levesből és három köretből áll. A gyermekek megszületését követően a csemeték már korán elkezdik megtanulni az egészséges táplálkozási szokásokat, egyes óvodákban a gyerekek zöldséget szüretelnek ebédre, míg az általános iskolában a zöldségeket, halat és egyéb élelmiszereket termelő gazdaságokról tanulnak a lurkók.
Az iskolai ebédeket táplálkozási szakértők állítják össze, a diákok pedig aktívan részt vesznek az ételek felszolgálásában. Az óvódákban is biztosítanak ebédet, de a házi bento ebédek is fontos szerepet játszanak a shokuiku népszerűsítésében. A bento egy hagyományos japán egytálétel, amit ún. bento dobozokból szoktak enni. Az étel leggyakrabban otthon készítik el és viszik az iskolába, munkahelyre, de Japánban több bolt is árusít bento boxotkat. Az óvodákban egyébként az óvónők gyakran arra kérik a gyerekeket, hogy meséljék el egymásnak, mi van a dobozukban. Ez élvezetessé teszi az ebédidőt, a gyerekek pedig ösztönzést kapnak arra, hogy új ételeket is kipróbáljanak.
A gyorsételek helyett a bento ebédek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy egyenletes adagokat kapjanak, az ételek pedig mindig tartalmaznak szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, emellett kerülik a magas zsírtartalmú ételeket és az adalékanyagokkal dúsított fogásokat. Az ételeket főleg helyi, friss alapanyagokból készítik, így a menük nemcsak finomak, hanem tápanyagban gazdagok is.
Japánban a gyerekek már korán megtanulják, hogy a folyadékbevitel szempontjából a víz vagy a tea sokkal jobb választás az üdítőnél, az árpa tea például kimondottan népszerű. Az árpa tea nem tartalmaz koffeint, ugyanakkor tele van ásványi anyagokkal. Éppen ezért a japánok minden korosztálya előszeretettel fogyasztja, hiszen remek alternatívája. cukros teáknak vagy a boltban vásárolt ízesített italoknak, ezáltal a napi kalóriabevitel csökkentésében is segít.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!