Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

OTTHON

Tapétát minden szobába! Ne félj kísérletezni a mintás falakkal!

2022. augusztus 13.

3 perc olvasás

ELLE

tapéta otthon dekor falak mintás falak
Tapétát minden szobába! Ne félj kísérletezni a mintás falakkal!
© Shutterstock

Sokan tartják nagyisnak a tapétázott falakat, pedig a jól kiválasztott és elhelyezett mintázat minden helyiségnek csak előnyére válik! 


Az összes, vagy csak egy falra? Sormintás vagy egyedi képes? Papír vagy textil? A tapéták kapcsán van néhány döntés, amit meg kell hozni, de a végeredmény minden esetben emlékezetes és karakteres lesz. A tapéta manapság új reneszánszát éli, egyre divatosabbak a dizájn, dombornyomott változataik is, ami nem csoda. Sokkal több lehetőséget rejt, mint egy egyszínű fal. Mutatjuk!

Igen, van helye a fürdőben is

Noha papírból (is) készül, rengeteg vízálló, könnyen törölhető változata kapható a tapétáknak, így a mosdószekrény mögötti falra, nyugodt szívvel lehet rakni. Remek hátteret nyújt a tükörnek, feldob bármilyen kis fürdőszobát és ezáltal a legkómásabb reggeli készülődést is.  Persze a bátrabbak a zuhanyfalára is tehetik, ehhez azért több utánajárás és plusz vízelvezető felület is kellhet.

Párhuzamos világ a falon

Egy viszonylag tágas nappaliban különösen jól tudnak érvényesülni az egész falas tapéták, vagyis azok, amik nem ismétlődő sormintákból állnak, hanem egy képet mutatnak. Ezzel kicsit azt az érzetet nyújtják ezek az egyedi tapéták, mintha a nappali fala egy ablak lenne egy másik világba, mondjuk a dzsungelbe. Izgalmas és nagyon látványos eredményt adnak.

Nyugtat vagy serkent

A hálószoba falára szintén dönthetünk egyedi képes tapéta, de sormintás változat mellett is. Ez kicsit attól is függ, mi az, ami számunkra megnyugtat, vagy ha épp buja vágyaink beteljesülésének helyszíne a háló, mi az ami, serkent minket. Az sem tabu, hogy minden falon visszaköszönjön a tapéta, ehhez azonban nagyon kell szeretni azt a mintát. Azonban, ha vizuálisan szeretnénk tágítani a kis hálószobánkat, mindenképpen csak a helyiség kiemelt falára tegyünk tapétát.

Ziccer a konyhában

Ha a konyhai falak dekorálásáról gondolkodunk, hajlamosak vagyunk a csempe kiválasztásánál megmaradni, pedig, még ha sok is a fali szekrényünk, biztosan akad olyan felület, amin jól mutatna a tapéta. Nyilván minden helyiség közül a konyha falai a legzsúfoltabbak, de pont ezért egy visszafogott gyümölcs, virág sormintás tapéta adhat egy kiegyensúlyozott hátteret a szekrényeknek, ajtóknak, ablakoknak. Bátraké a szerencse! 

Óvatosan a gyerekszobában

Valahogy a gyerekszobába könnyebben döntünk egy színes, bájos mintás tapéta mellett. Ami nem csoda, mert ahogy a gyerekek öltözködésénél, itt is sem kötik meg a kezünk a felnőttes stíluselvárások. Vannak azonban túlzások, amiket érdemes elkerülni a gyerekszobai tapétázásnál, hogy ez ne váljon egy idő után nyomasztóvá. Például, ha a gyerek csak alszik a szobában, kerüljük a harsány színeket, mert azok stimulálóak, ha sok időt tölt ott játékkal is, szorítkozzunk a játszósarokhoz legközelebbi falon elhelyezett tapétára.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves