Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

INTERIOR DESIGN

A falfestési trend, amit most minden lakberendező imád

2024. április 14.

4 perc olvasás

Kovács Gréta

nappali lakberendezés fal trend hálószoba festés
A falfestési trend, amit most minden lakberendező imád
© Shutterstock

A bohém stílusú otthonok legnépszerűbb falfestési trendje következik most, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte – nem csoda, hogy a lakberendezők is rajonganak érte!


A megfelelő fali szín megtalálása nem egyszerű feladat, ezért sokan szavaznak a már önmagában adott, fehér színre: ez a világos árnyalat azonban idővel nagyon kényes lehet, könnyen koszolódik, arról nem is beszélve, hogy steril és barátságtalan hatást is nyújthat az egyes otthonokban. A lakberendezők emiatt egyre több kliensnek javasolják most a rusztikus falfestési trendet, ami a klasszikus fehér színt mixeli az izgalmas textúrákkal és felületekkel! 

A RUSZTIKUS FALFESTÉSI TREND MOST RENDKÍVÜL NAGY NÉPSZERŰSÉGNEK ÖRVEND

A rusztikus falfestési trend pont az, amire a neve is utal: egy nyers, durva felületű, mégis letisztult hatást eredményező lakásdekorációs trendre, ami a hagyományos, természetközi és bohém stílusú otthonokban már régóta megtalálható. Az ilyen otthonokra általában a durván megmunkált felületek, (úgy mint a nyers téglák, a kezeletlen tölgyfák és a durván festett vakolatok, mennyezetek) jellemzően és ezt a falfestési trend is ezt közvetíti. 

Ebben a falfestési trendben nem cél az, hogy tökéletesen sima vagy éppen egyszínű, monokróm legyen az összhatás, sőt: minél egyedibb tulajdonságai vannak a festéknek és magának a falnak, annál különlegesebbnek hat! Ezt a rusztikus hatást sokan éppen a vakolat (jobb szó híján) lekaparásával próbálják elérni, ami hosszadalmas, fárasztó és nem utolsósorban, nem túl praktikus megoldás, ugyanis már vannak külön olyan rusztikus hatású, matt festékek, mellyek könnyen el lehet érni a képeken is látható falfelületeken.

A RUSZTIKUS HATÁSÚ FALAKAT KÖNNYEBB ELÉRNI, MINT GONDOLNÁNK

A rusztikus textúra hatás eléréséhez nincs másra szükségünk, mint egy rusztikus mészfestékre, ami a márványhomok tartalma miatt már önmagában, a természetes közegében is egy egyenetlen, durva felületű, mégis világos, egyszínű felületet hoz létre. Léteznek még azonban más technikák is a rusztikus hatású falfelületek létrehozására! 

Az egyik ilyen a fűrészporos jelleggel rendelkező belső falfesték, amit készen lehet kapni a barkácsboltokban és a falak lekenése után további színekre, árnyalatokra lehet festeni. Ez amolyan rücskös, fűszérporos felületet ad a falnak, de a kívánt lenyomatos hatást, ami a fenti képen is látható, nem kínálja, csak magát a textúrás falat. A másik megoldás a szivacsos falfestési technika, ami lényegében arról szól, hogy egy nagy felületű szivacs, glettvas vagy kézműveskanál segítségével, falhoz nyomogatós, kenős módszerrel festjük be a felületeket. 

A RUSZTIKUS FALFELÜLETEK EGYSZERŰEK ÉS SZÍNESBEN IS jól NÉZnek KI

Ezt először érdemes az alapoknál kezdeni, tehát egy struktúra bevonó anyag vízzel való keverésével, majd a kész krém glettvassal való felkenésével a falra. Bonyolultnak hangzik, de hidd el nem az: olyan, mint az arcod alapozása! Száradás után érdemes egy csiszolószivaccsal, kefével végigmenni a megszáradt, durva falon, hogy a felesleges leszedd róla, utána pedig a kívánt színnel lefestheted az egészet. 

Időigényesnek hangzik és őszintén szólva, az is, de megéri: elképesztő hatású fali felületeket és textúrákat hozhatsz össze ezzel a módszerrel és ha időd engedi, akkor egy hétvége alatt is meg tudsz csinálni egy szobát. Amennyiben viszont a rusztikus textúrára nem vágysz, csak a rusztikus hatásra, sokkal egyszerűbb dolgod lesz: csak egy ecsetre, glettvasra és egy szivacsra van szükséged. Az eredmény tartós és szemkápráztató lesz, profi segítségre pedig garantáltan nem lesz szükséged, hiszen ez egy egyszerű művelet, amit lehetetlen elrontani. 

Ha mégis bizonytalan lennél, érdemes pár videót keresned a témában, ahol rendkívül egyszerűen, mindössze pár lépéssel bemutatják, hogyan is lehet elkészíteni a rusztikus hatású falakat (akár metálfényes, ezüst vagy arany csillogással)! A fenti videó (6:10-től) például az ékes bizonyítéka annak, hogy a durva felületű falak nélkül is is lehet rusztikus hatást elérni, ami sokszor még dekoratívabbnak is hat, mint egy nyers textúrájú, fehér fal.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves