Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

INTERIOR DESIGN

4 hiba, amit szinte mindenki elkövet falfestéskor

2023. október 22.

3 perc olvasás

Kovács Gréta

otthontervezés lakberendezés fal lakás szín falak dekorálása
4 hiba, amit szinte mindenki elkövet falfestéskor
© Shutterstock

A lakberendezők szerint a legtöbb ember az alábbi hibákat követi el az otthona festésénél: te ne kövesd el őket! 


A falfestés és a pontos fali szín kiválasztása az egyik legnehezebb dolog a lakberendezésben: a saját ízlésedet és preferenciáid mellett ugyanis az otthonod egyéni adottságait is figyelembe kell venned, akárcsak azt, mennyire világosak a terek, illetve, hogy kis- vagy inkább nagy helyiségekről van szó. A fali színek közötti eligazodásban most lakberendezők segítenek, akik szakértőként elmondják, milyen hibákat szoktak a legtöbben elkövetni az otthonuk festésénél. 

A következő hibákat szinte mindenki elköveti falfestéskor!

1. CSAK VILÁGOS SZÍNEKET HASZNÁLSZ A TÉRNÖVELÉS MIATT

A lakberendezők szerint az egyik legnagyobb mítosz az otthon falfesténél az, hogy mindenképpen világos színt kell választani ahhoz, hogy optikailag nagyobbnak tűnjenek a terek. Holott, kutatások százai igazolják, hogy valójában nem a színek világossága, hanem a színek tónusa nyújtja a szobát: minél hidegebb árnyalatú a festés, annál kisebbnek fog tűnni a helyiség és minél melegebb árnyalatú a festék, annál tágabb hatást fog kelteni a szoba!  

2. A FAL kiválasztott SZÍNE egyáltalán NEM ILLIK A BÚTORAIDHOZ

Egy dolog a megfelelő fali színt kiválasztani és egy másik a bútoraidhoz tökéletesen illő árnyalatot megtalálni. A falak festésekor ugyanis érdemes figyelembe venni a már meglévő bútoraid színét és stílusát, hiszen azoknak könnyen tudod igazítani a falak színét. Általános igazság, hogy a bézs színnel szinte soha nem lehet mellélőni – igaz, sokak számára már nagyon unalmas ez a fali árnyalat.

3. A PLAFONT szigorűan CSAK FEHÉRRE FESTED

A legtöbb otthonban fehér színű a plafon, pedig az is jól tud kinézni, ha tetőtől talpig egy színbe öltözteted a helyiségeket – különösen igaz ez akkor, ha egy kifejezetten világos színt alkalmazol. A legtöbben azért festik be fehérre a plafonjukat, mert a sötét színek felülről összenyomják a teret, de ez csak a hideg árnyalatoknál igaz, a meleg tónusú színeknél a lakberendezők szerint nem! 

4. NEM VESZED FIGYELEMBE A SZÍNPSZICHOLÓGIÁT

Mielőtt teljeskörű fali festésbe kezdesz az otthonodban, érdemes arra szánnod 5-10 percet, hogy áttekintsd a színpszichológia alapjait. Vannak ugyanis olyan színek, melyek bizonyítottan jobb kedvre derítenek és harmóniát, nyugalmat csempésznek az otthonodba; mások pedig élénkítenek, feltöltenek és energiát adnak. A szobák falfestésénél nem árt figyelembe venni, milyen tevékenységet kívánsz vágezni az adott helyiségben: a hálószobákba például nem javasolt piros árnyalatra festeni a falakat, mert azok nyugtalanító, élénkítő hatással lesznek az elmédre, ami gátolni fog a pihenésben.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves