Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tipp

Így válaszd ki a tökéletes szőnyeget az otthonodba

2024. június 21.

2 perc olvasás

ELLE

SZŐNYEG otthon Dekoráció dekor tippek
Így válaszd ki a tökéletes szőnyeget az otthonodba
© Freepik

Egy jól kiválasztott szőnyeg hihetetlenül fel tudja dobni a lakóteret. 


A szőnyeg választék tárháza mondhatni kimeríthetetlen, ám mielőtt meggondolatlanul elkezdenél megrendelni valamit fontos, hogy fontolóra vedd, mire is van szükséged pontosan. Nyugi, mi most segítünk neked egy kicsit, hogy tutira a legjobb szőnyeget válaszd ki a lakásba. 

Megfelelő méret 

Lehet, hogy nagyobb szőnyegre van szükséged, mint azt elsőre gondolod. Mielőtt megrendelnéd, ami tetszik, fontos, hogy tisztában legyél az adott szoba pontos méreteivel, arra pedig nyugodtan ráhagyhatsz néhány centit, mivel a helyiség kiegyensúlyozottabbnak fog tűnni, ha a bútorok első két lába a szőnyeg tetején helyezkedik el. Ez kvázi leföldeli példának okán a nappalit területét, összetartóbbá teszi azt. Egy nagyobb szőnyeg ráadásul a kis nappali elrendezését is segítheti. Viszont az ajtók alatti szabad teret ne felejtsd el ellenőrizni, az nagyon kínos, ha a szőnyeg nem fér el alatti, nyitogatásnál pedig elakad. 

Az anyag meghatározása 

Könnyű elfeledkezni arról, hogy megnézd a termékleírásnál, milyen anyagból is készült a szőnyeg, viszont így megeshet, hogy valami nagyon nem praktikusra esik majd a választásod. A szakértők is azt javasolják, hogy mindenképpen csekkold, pontosan milyen anyagból készült a kiválasztott darab, valamint azt se hagyd figelmen kívül, mit írnak a tisztítása kapcsán. Célszerű könnyen tisztítható anyagból készült szőnyegeket választani, a nappaliba, étkezőbe mindenképp, pláne ha gyerek is van a családban. A gyapjú például rugalmas és foltálló, szemben a szintetikus anyagokkal, amik bár olcsóbbak, de nem is olyan tartósak. 

A forma 

A szőnyeg formája kulcsfontosságú, ugyanis alacsony költségvetéssel, de akár az egész teret átalakíthatja, felfrissítheti. A lekerekített szőnyegek, akár csipkés széllel például nagyszerűen lágyítják a teret, ellensúlyozzák a bútorok éles széleit. A belsőépítészek javaslata szerint a szőnyeg formájának illeszkednie kellene a bútorokhoz, vagyis a téglalap alakú szőnyegek téglalap alakú bútorok alá kerüljenek, a kerek szőnyeg meg mondjuk egy kerek asztal alá. 

(via)

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves