Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

INTERIOR DESIGN

8 trükk, amitől nagyobbnak tűnik a nappali a lakberendezők szerint

2024. február 10.

5 perc olvasás

Kovács Gréta

nappali lakberendezők optikai térnövelés térnövelés interior design lakberendezési tipp
8 trükk, amitől nagyobbnak tűnik a nappali a lakberendezők szerint
© Shutterstock

Akár kicsi, akár nagy nappalid van, mindenképpen érdemes a következő lakberendezési tanácsokat megfogadnod, mert azonnal grandiózus méretűnek fog tűnni tőlük a legapróbb helyiség is! 


A nappali berendezése során sok olyan lakberendezési trükkre hívják fel a figyelmet a szakértők, melyek segítségével optikailag nyújthatunk a szobán, szélesebbé tehetjük a helyiség méretét vagy esetleg növelhetjük a térérzetet a nappali falainak színesre festésével. Ezek mind remek trükkök, de ha még mindig nem vagyunk elégedettek a végeredménnyel a következő tippeket is érdemes megfogadni, mert az alábbi tanácsok alapjaiban változtatják meg a nappali méretének illúzióját! 

A következő trükkökkel garantáltan nagyobbnak fog tűnni a nappalid! 

1. HELYEZZ NAGY FESTMÉNYEKET, KÉPEKET A FALRA

A kis faliképek nem festenek túl előnyösen a nagy falfelületeken, ha viszont nagy és széles festményeket teszel fel a falra, egyből tágasabbnak fog tűnni a tér. Érdemes főleg a képek szélességével játszani, hiszen főleg a horizontiális képek nyújtanak, míg a függőleges képeket érdemes elfelejteni, más helyet keresni nekik. A lakberendezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a tájképek és az apró részletekkel nem rendelkező festmények nagyítják a legjobban a teret! 

2. MINÉL TÖBB TÜKÖR VAN A SZOBÁBAN, ANNÁL JOBB

A tükrök fantasztikus lakberendezési kiegészítők, mert a nagyobb tér illúzióját keltik. A nappaliba akár többet is elhelyezhetsz, csak arra figyelj, hogy ne rögtön az ablak mellé vagy az ablak közelébe, hanem inkább messzebb helyezd el őket a természetes fényektől - ezzel a módszerrel oda is természetes fényeket fog juttatni a tükrök visszaverődése, ahol a helyiség amúgy már sötét/ebb lenne. 

3. A POLCOK ÉS A SZÉLES BÚTOROK NYÚJTJÁK A TERET

Akárcsak a festmények és a faliképek esetén, a polcok és a bútorok tekintetében is a minél szélesebb, horizontálisabb darabokat érdemes előnyben részesíteni, mert ezek a kiegészítők növelik a falak hosszát, méretét. A polcok alkalmazásával vigyázni kell, mert ha túl sok van belőlük, akkor közönségesnek fog kinézni tőle a tér, de egy-egy falipolc a nappaliba helyezve ugyanazt a hatást érheti el, mint egy festmény vagy tájkép: hosszítja a szoba falai!

4. használj VILÁGOS SZÍNekeT A NAPPALIDBA

A sötét színek kicsinyítenek, a világosnak nagyítanak - ez az öltözködésben, a divatban és a lakberendezésben is így van. Ha kicsi nappalid van, inkább felejtsd el a feketét, a bordót, a sötétkéket és a sötétbarna, helyette használj fehéres, krémes színeket, púderes árnyalatokat vagy éppen világos tónusokat, mert ezek a színek az egész nappali látványát képesek növelni, nem csak a szoba bizonyos szegleteit! 

5. VÁSÁROLJ FÉNYES BÚTOROKAT

Bár a fényes felületű bútorok kényesebbek, meglátszanak rajtuk az ujjlenyomatok és könnyebben is koszolódnak, mint a matt bútordarabok, a lakberendezők szerint mégis érdemes ilyen bútorokat választani mert nappal megtörik rajtuk a természetes fény; este pedig a mesterséges lámpák fénye, ezáltal nagyobb, tágasabb teret érzékeltetnek a számunkra. 

Elle-tipp: A bútorokra helyzetett kisebb-nagyobb terítőkről is érdemes lemondani a szakértők szerint, mert ezek az anyagok is megtörik a fényt, kisebb helyiséget érzékeltetve ezzel.

6. A NAGY SZŐNYEGEK NAGYÍTJÁK A SZOBÁT

Ha egy kis szőnyeget beraksz egy viszonylag nagy nappaliba, az elképesztően csúnyának, oda nem illőnek hat: ez azonban a kis nappalikkal is így van. A kis szőnyegek ugyanis kettétörik a teret, felosztják a padló szélességét és hosszát, ezáltal kisebbnek tűnik minden négyzetméter a nappaliban. A nagy szőnyegek drágábba kerülnek, de megérik a pénzüket, mert minél nagyobb a szőnyeg, annál teremszerűbbnek tűnnek a kis helyiségek is. 

7. UGYANAZZAL A SZÍNNEL FESD LE A PLAFONT

A nappali festésekor megszokott dolog a plafont hófehér színűre festeni, mert ha sötét színűre festjük a szoba falait, az erős, rikító színű plafon optikailag összenyomja a teret. Ha viszont alapból világos színskálán gondolkodsz, érdemes a plafont is ugyanolyan színűre lefesteni, mint a nappali falait, mert ezzel a trükkel méterekkel nagyobbnak fog tűnni a belmagasság. Ne törd meg a színeket azzal, hogy a plafont hófehérre fested, mert úgy kissebbnek fog tűnni a nappalid!

8. A FÜGGÖNYÖK LEGYENEK NAGYOK, SZÉLESEK, FALTÓL FALIG ÉRŐEK

A függönyök mindig jó választások, mert a gyönyörű, szép és fényes anyag elvonja a figyelmet az apróbb tökéletlenségekről, egységet teremt a nagyságával és harmóniába hozza az egész szobát. A rövid, ablakkeretig vágott függönyöket viszont felejtsd el, mert nemcsak csúnyán néznek ki, hanem kicsinyítik is a teret. Helyette válassz nagy és grandiózus darabokat, faltól falig, plafontól egészen a padlóig, mert így sokkal nagyobb térlátványban lesz részed.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves