A tűzhely a konyha elengedhetetlen része.
A tűzhely az a konyhai gép, ami általában nap mint nap komoly igénybevételnek van kitéve. Ennek ellenére sokan hajlamosak elhanyagolni a megfelelő karbantartását. A helyzet az, hogy néhány mindennapi szokás észrevétlenül roncsolhatja a tűzhelyet, ezzel pedig csökkenhet az élettartama is. Amennyiben viszont ügyelsz rá, hogy ezeket a bakikat elkerüld, akkor jó eséllyel sokáig hű és megbízható társad lehet a főzésben a választott tűzhelyed. Összeállításunkban most megmutatjuk, pontosan mik azok a hibák, amiket jobb, ha nem követsz el.
Victor Jacobia, az LG vezető termékmenedzsere a Real Simple cikkében beszélt arról, hogy a beszerelés előtt mindig alaposan el kell olvasni a használati utasítást, különösen a légáramlásra, szellőzésre és a biztonsági távolságokra vonatkozó részt. A rosszul beállított vagy szellőzetlenül beszerelt tűzhely könnyen túlmelegedhet, egyenetlenül főzhet, vagy a hibás gáz- és elektromos csatlakozások miatt idő előtt tönkremehet.
Talán ezt a hibát már mind elkövettük: hagytuk a kicsöppent ételt rászáradni a tűzhelyre. Nos, ez talán az egyik legnagyobb baki, amit véthetünk, a gyors letörlés ugyanis elengedhetetlen. A gázrózsák égőnyílásait könnyen eltömítheti az ételmaradék, a kerámialap pedig maradandóan megkarcolódhat vagy elszíneződhet.
Sokszor hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy minél erősebb egy tisztítószer, annál jobb, de az igazság az, hogy az agresszív tisztítószerek csak összekarcolják a főzőlapot. Ugyanez igaz a dörzsölős szivacsokra is, amik csúnya károkat tehetnek a tűzhelyben. Victor Jacobia szerint érdemes a gyártó által javasolt tisztítószereknél maradni, a törölgetéshez pedig használjunk mikroszálas kendőt.
Apróságnak tűnhet, de hosszú távon a nem megfelelő méretű edények árthatnak a készülnek. A túl nagy lábos például felesleges hőt zár be, így károsíthatja a kezelőfelületet, a túl kicsi pedig egyenetlen főzést és elszíneződést okozhat. A megfelelő méretű edény nemcsak biztonságosabb, hanem hatékonyabb is.
Persze nyilvánvalóan nem direkt dobálja valaki az edényeket, de a pakolásnál nem árt körültekintőnek lenni, ugyanis a nehéz edények leejtése csúnya károkat tehet a tűzhelyben. Főleg a kerámialapok nagyon érzékenyen, egy leejtett lábas vagy akár egy fedő is könnyedén megrepesztheti. Sőt, a forró fedő letétele is veszélyes lehet, mivel vákuumhatás alakulhat ki, amitől az üveg elpattan, amikor megpróbáljuk felemelni. Inkább mindig tegyük a fedőt máshova, vagy fordítsuk meg.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!